Afirmația controversată a liderului creștin-democraților germani: Refugiații ucraineni, acuzați de "turism social"


  • ACP
  • Sep 27, 2022 15:25
  • 1574
Afirmația controversată a liderului creștin-democraților germani: Refugiații ucraineni, acuzați de "turism social"

Liderul creștin-democraților germani, aflați în opoziție după 16 ani în care au condus Guvernul de la Berlin, a declarat într-un interviu pentru Bild TV că mulți dintre ucrainenii care vin acum în Germania nu ar fi refugiați, ci doar profitori ai beneficiilor statului și ai sistemului de asistență socială german.  

Deși Guvernul german nu are statistici care să arate în ce măsură ar fi adevărat ce spune Friedrich Merz despre cei 1,1 milioane de refugiați ucraineni înregistrați de autoritățile germane, acesta a declarat că "ceea ce vedem (la refugiați - n.red.) este turismul social din partea celor care vin în Germania, apoi merg înapoi în Ucraina, apoi vin iar în Germania, apoi merg înapoi în Ucraina".

Merz a mai adăugat că este "nedrept" ca statul să plătească atât pentru încălzirea caselor refugiaților ucraineni, cât și pentru germanii beneficiari de asistență socială într-un moment în care mulți germani din clasa muncitoare nu își mai pot permite să își achite facturile la energie.

"Este nedrept și populația are dreptate să considere că este nedrept", a concluzionat el, indicând o schimbare majora a politicii partidului său de centru-dreapta care a susținut anterior eforturile Guvernului de a sprijini ucrainenii care fug de război. Merz susține că întregul sistem de migrație al Guvernului este "inconsecvent" și a cerut "limitări stricte" asupra numărului de noi veniți, în condițiile în care "Guvernul federal îi încurajează pe toți cei care doresc să vină în Germania să vină aici".

La scurt timp după interviu, în urma criticilor primite, Merz a scris pe Twitter că regretă că a folosit terminologia de "turism social" și și-a cerut scuze pentru asta, dar opinia sa pare să rezoneze cu ce gândesc mulți germani care privesc nemulțumiți venirea ucrainenilor în timp ce așteaptă îngrijorați venirea iernii, în condițiile în care aproximativ jumătate din gospodăriile germane se încălzesc cu gaz, iar facturile ar putea să se dubleze. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.