Totul despre China, nimic despre arestarea lui Xi Jinping și vehiculata lovitură de stat de la Beijing


Totul despre China, nimic despre arestarea lui Xi Jinping și vehiculata lovitură de stat de la Beijing

Situația lui Xi Jinping și presupusa lovitură de stat din China rămân doar subiect de zvonuri la câteva ore după ce pe rețelele de socializare au început să circule informații legate de o presupusă debarcare a președintelui chinez. 

Chiar dacă experții au subliniat că până acum nu există dovezi concrete în privința vreunei lovituri de stat sau a vreunei tulburări în China, internetul este plin de rapoarte care spun că „se întâmplă ceva” în patria lui Xi, cu presupuneri ale oamenilor variind de la o lovitură de stat politică sau militară împotriva președintelui până la activități militare potențiale în China de Vest.

Dovezile citate pentru astfel de presupuneri includ rapoarte despre zborurile de pasageri anulate în anumite părți ale Chinei, Xi nefiind văzut în public de ceva timp, și imagini despre vehicule militare care se deplasează spre capitala Beijing. Cu toate acestea, nu există nici un comentariu oficial cu privire la aceste presupuneri și nici un raport confirmat despre mișcarea militară către capitală.

Mai multe conturi de Twitter au anunțat astăzi că a avut loc o lovitură de stat împotriva lui Xi. Au apărut și fotografii ale unui potențial succesor al Președintelui, în persoana generalului Li Qiaoming. 

Chiar dacă niciuna dintre aceste relatări nu provine din conturi verificate sau credibile și majoritatea acestor conturi sunt ale utilizatorilor anonimi, este ciudat faptul că, la ore la care circulația aeronautică deasupra României era una extrem de aglomerată, niciun zbor nu se înregistra deasupra Beijingului. 

Mai mult decât atât, în perioada în care toate cursele aeriene din China erau anulate, pe continent nu fuseseră raportate fenomene meteorologice care să impună acest lucru.

Pe rețelele de socializare au apărut și videoclipuri cu presupuse mișcări militare. „Acest videoclip cu vehicule militare care se deplasează către Beijing vine imediat după anularea a 59% din zborurile din țară și întemnițarea mai multor înalților oficiali. E mult fum, ceea ce înseamnă că există un incendiu undeva în interiorul PCC. China este instabilă”, a spus autorul Gordon G Chang.

De asemenea, specialistul în apărare Saurav Jha a confirmat pe Twitter că nu au existat zboruri peste Regiunea Autonomă Tibet după ziua de sâmbătă: "Ne preocupă direct aici, în India. Multe zboruri către Lhasa Gonggar sunt, de asemenea, anulate. Trebuie să vedem dacă există sau nu o creștere a traficului aerian militar peste platoul tibetan", a spus Jha, sugerând o posibilă activitate militară în China de Vest, acolo unde India și China sunt angajate într-o confruntare militară de peste doi ani.

Majoritatea experților chinezi au subliniat că nu există semne ale loviturii de stat în afară de comentariile pe rețelele de socializare, în special în cercurile indiene.

Expertul Aadil Brar a remarcat că Xi este probabil în carantină după ce s-a întors de la Summit-ul Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO), ceea ce ar explica absența lui din afacerile publice în acest moment. Brar a distribuit, de asemenea, date de zbor care arată că nu există nicio întrerupere a zborurilor. El a împărtășit în continuare imagini ale briefingurilor publice ale unor înalți oficiali chinezi, sugerând că guvernul funcționează normal.

Nu în ultimul rând jurnalistul Zakka Jacob a subliniat că Xi are o influență instituțională puternică asupra Chinei, ceea ce face improbabilă o lovitură de stat. 

„O mulțime de zvonuri în această dimineață despre o lovitură de stat militară în China. Nimic credibil până acum. Loviturile militare sunt puțin probabile în China, deoarece Armata Populară de Eliberare intră în subordinea Comisiei Militare Centrale. Xi, în calitate de secretar general al Partidului Comunist, conduce CMC. Armata este a partidului, nu a guvernului”, a spus Jacob într-un tweet.

Jurnalistul și autorul Ananth Krishnan a anunțat, de asemenea, faptul că până acum nu există dovezi ale unei lovituri de stat. „Deși politica chineză este cea mai neagră dintre cutiile negre, nu am găsit nicio dovadă la Beijing astăzi pentru a susține oricare dintre zvonurile din rețelele de socializare”, a spus Krishnan pe Twitter, menționând că zvonurile au apărut în perioada premergătoare Congresului crucial al Partidul Comunist, la care Xi este de așteptat să-și asigure un al treilea mandat.

Cât privește presa oficială, South China Morning Post, cu sediul în Hong Kong, nu a raportat deloc despre nicio lovitură de stat sau despre tulburări politice în China. A postat zeci de tweet-uri în ultimele 24 de ore despre diverse probleme legate de China și lume, dar nici măcar un indiciu îndepărtat despre presupusa acțiune de la Beijing.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.