România poate găsi cantitățile necesare de consum de gaze în sezonul rece și împreună cu Guvernul de la Chișinău să identifice un mecanism de plăți care să ajute R.Moldova să treacă peste iarnă, punctează jurnalistul basarabean Alexandru Cozer, pe Facebook, totodată explicând că, dacă la București ar exista viziune și responsabilitate, tot războiul hibrid susținut acum de Moscova în stânga Prutului, prin șantajul energetic și toți agenții săi de influență, s-ar spulbera în maximum o zi.
Vă prezentăm în integralitate comentariile lui Alexandru Cozer:
”România cheltuie în jur de vreo 13 miliarde de euro pentru plafonările de preț la gaze și energie electrică de la începutul crizei energetice provocate de Rusia și până la 31 august 2023.
Astfel, astăzi consumatorii români plătesc 13 lei moldovenești pentru metrul cub de gaze și în jur de 2,7 lei moldovenești pentru un kwh la energie electrică (maxim 100 kwh consumați) sau 3,1 lei moldovenești (peste 100 kwh consumați).
Dacă la energie prețurile sunt pe undeva acolo pe ambele maluri ale Prutului, vedem că la gaze plătim dublu, cu perspective însă mult mai sumbre.
România își asigură astăzi peste 80% din consumul de gaze naturale, acolo unde e marea problemă pentru noi. Și unde, din cauza șantajului rusesc și a grupărilor pe care Moscova le controlează la Chișinău, suntem în pragul unor destabilizări sociale după 1 octombrie, când cel mai probabil rușii vor renunța la prevederile contractului și ne vor cere să plătim prețul de bursă sau chiar vor sista cu totul livrările.
Chiar dacă s-ar respecta formula veche, în cel mai optimist scenariu prețul de import al gazelor ar oscila, în condițiile cotațiilor actuale, la 800-900 de dolari per mia de metri cubi, ceea ce înseamnă un tarif oricum de 20 de lei pentru consumatori.
Mai bine de jumătate din extracțiile de gaz ale României astăzi le face compania de stat Romgaz. Iar costul de extracție este astăzi de peste 20 de ori mai mic decât cel de bursă.
La preț de bursă, pe România ar costa-o cam un miliard de euro tot gazul consumat în sezonul rece de către malul drept al Nistrului. Acest miliard nu cere nimeni să fie donat, dar poate fi eșalonat pe următorii 10 ani. Aproximativ o treime din sumă poate fi colectată doar în sezonul rece, la un tarif similar aplicat cu cel din România actual. Iar restul suntem în stare să întoarcem în următorii 9 ani cu siguranță.
Însă, la costul real de extracție al Romgaz, incluzând toate cheltuielile de transport și logistică, pe România ar costa-o maximum 150 de milioane de euro același gaz. Însă e adevărat că el trebuie cumpărat de statul român, pentru a acoperi necesitățile interne, la preț de bursă.
Ce vreau să spun e că dacă la București ar exista viziune și responsabilitate, tot războiul hibrid susținut acum de Moscova aici prin șantajul energetic și toți agenții săi de influență, s-ar spulbera în maximum o zi.
România poate să găsească cantitățile necesare de consum în sezonul rece și împreună cu Guvernul de la Chișinău să identifice un mecanism de plăți care să ne facă să trecem peste iarnă. Astfel salvăm viitorul acestei țări, parcursul său european și ar fi dată o lovitură de imagine extraordinară. O lovitură de grație definitivă Moscovei.
Însă pentru asta, la București trebuie să fie oameni suficient de raționali, responsabili și, cel mai important, atașați valorilor statului român și ale Uniunii Europene.
Asemenea oameni însă cu siguranță nu ar acorda niciodată Steaua României lui Marian Lupu.
România, trezește-te!”