Primarul Odesei stă cu dosul în două luntri, pozând în mare patriot ucrainean, în timp ce îndeamnă Ucraina să ajungă la un compromis cu Rusia


Primarul Odesei stă cu dosul în două luntri, pozând în mare patriot ucrainean, în timp ce îndeamnă Ucraina să ajungă la un compromis cu Rusia

Celebra publicație italiană Corriere della Sera a publicat recent un interviu acordat de primarul orașului Odesa, Hennadiy Trukhanov, pe parcursul căruia oficialul ucrainean a exprimat o serie de poziții mai mult decât controversate, acesta manifestându-și inclusiv deschiderea față de identificarea unui compromis cu invadatorii ruși. 

De asemenea, Hennadiy Trukhanov se opune demolării monumentului Ecaterinei a II-a a Rusiei. 

"Sunt împotriva demolării statuilor. Chiar dacă distrugem monumente, istoria nu se schimbă. Știu că s-au strâns 25.000 de semnături pentru o petiție. Însă, cu o astfel de logică, ar trebui să distrug și monumentul lui Pușkin sau Gagarin? Nu are sens", a spus acesta. 

Odesa a trimis o solicitare oficială către UNESCO de a include centrul său istoric în Lista Patrimoniului Mondial, ceea ce, în viziunea administrației Trukhanov, face nepotrivită demolarea vreunui monument istoric.

Totodată, Trukhanov a spus că, în opinia lui, Ucraina va fi învingătoare și a remarcat, pe de altă parte, că Odesa nu a fost bombardată cu înverșunare precum Harkiv, asta pentru că Vladimir Putin ar dori să cucerească aproape intact orașul. 

"Da, va încerca din nou: este obsedat de orașul nostru. Nu vrea să-l bombardeze ca la Harkiv, îl vrea intact. Nu sunt pesimist, cred că vom câștiga până la urmă. Dar războiul rămâne lung și dificil. Ofensiva noastră asupra Hersonului se desfășoară încet, iar Putin continuă să spere la încercuirea Odesei dinspre nord pentru a se conecta cu 'Transnistria'.", a continuat acesta. 

Potrivit acestuia, a venit momentul pentru Ucraina să meargă pe calea negocierilor și să încerce găsirea unui compromis, căci în caz contrar războiul ar putea dura ani de zile.

"Cred că este important să acționăm politic, pentru că viețile a milioane de oameni sunt în joc. Nu vreau să fiu înțeles greșit. Evident, visez să mă întorc la granițele noastre din 1991, dar trebuie să negociem pas cu pas, să căutăm treptat compromisuri și să evităm confruntarea", a adăugat Trukhanov.

În ceea ce privește dezbaterea acerbă care a izbucnit în presa ucraineană pe această temă, Trukhanov a descris știrea conform căruia el pledează pentru negocieri cu Federația Rusă drept o provocare a presei ruse.

"Citez agențiile de presă ruse: 'Primarul Odesei Hennadiy Trukhanov a cerut negocieri cu Rusia'. Sunt obligat să afirm oficial că aceasta este o minciună de la primul până la ultimul cuvânt. Nu pot decât să constat cu plăcere că mass-media ocupanților de la Kremlin recurge la falsuri, al căror scop este evident – ​​de a înclina Ucraina către negocieri", a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Mai mult, Trukhanov a mustrat mass-media ucraineană pentru propagarea respectivei știri.

"Pentru a evita alte manipulări idioate, sunt nevoit să repet pe scurt aceleași cuvinte pe care le spun din 24 februarie – ocupanții trebuie expulzați de pe întregul teritoriu al țării noastre. Vom lupta până la victoria finală. Președintele este liderul națiunii. Crimeea este Ucraina. Credem în Forțele Armate ale Ucrainei! Victoria va fi a noastră!", a mai scris acesta. 

Însă, pentru cine analizează obiectiv declarațiile primarului Odesei, este relativ clar că acesta stă cu fundul în două luntri, în încercarea de a-și asigura personal un viitor stabil indiferent de deznodământul actualului război. Podul.ro relata în luna mai cum primarul Odesei a pretins că e de fapt un mare patriot și un apărător înverșunat al integrității teritoriale a Ucrainei: "Am depus jurământ de credință față de Odesa și poporul ucrainean". Aceste eforturi de a poza într-un patriot ucrainean sunt imediat umbrite de îndemnurile mai mult sau mai puțin voalate pentru desfășurarea unor negocieri între Kiev și Moscova, în urma cărora Ucraina să accepte un compromis. (sursa: Kyiv Post)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.