Cum i-a zdrobit și i-a asasinat Rusia pe martirii Basarabiei care au votat Unirea cu România. Dispăruți în stepele rusești. Cazul lui Nicolae Secară


Cum i-a zdrobit și i-a asasinat Rusia pe martirii Basarabiei care au votat Unirea cu România. Dispăruți în stepele rusești. Cazul lui Nicolae Secară

Un exemplu elocvent de martir și victimă politică a regimului stalinist de ocupație a fost Nicolae Secară. Deputat, membru al fracțiunii unioniste Blocul Moldovenesc, a judecat în calitate de adjunct al directorului general pentru treburile militare, un rol crucial în evenimentele revoluționare de la sfârșitul anului 1917, si începutul anului 1918, în special în legătură cu invitarea oficială a trupelor române în Republica Democratica Moldovenească (adică Basarabia), de a ajuta la curățarea teritoriului dintre Prut și Nistru de trupele ruse bolșevizate și de anarhiștii dezertori de pe frontul românesc. 

Încă de pe atunci organizația militară bolșevică Front-Otdel l-a pus pe listă, cerându-le președintelui Sf. Țării, Ion Inculeț, și prim-ministrului Erhan demiterea imediată a acestuia. Când guvernul și Rada ucraineană a emis pretenții teritoriale asupra Basarabiei, Sfatul Țării a reacționat, trimițând la Kiev o delegație de patrioți care să tranșeze clar și fără echivoc această problemă. Din delegația care a ,,potolit” poftele ucrainenilor a făcut parte Vladimir Cristi și Nicolae Secară. 

Ce s-a întâmplat, în ce circumstanțe a decedat și unde este îngropat Nicolae Secară după ocuparea Basarabiei de către URSS rămâne încă un mister nedeslușit. Federația Rusă, urmașă autodeclarată a URSS, se eschivează de orice răspundere cel puțin morală față de crimele împotriva basarabenilor, nemaivorbind de oamenii simpli deportați cu zecile de mii în Siberia.

Unele surse îl identifică pe Nicolae Secară în 1940, în orașul Tomsk, unde acesta s-ar fi aflat în închisoarea „I. V. Stalin”. Se presupune că ar fi fost condamnat la moarte, apoi sentința s-ar fi transformat în lagăr pe viață, fiind exilat în Siberia. Ultimele informații îl dau ca decedat, tot acolo, în închisoarea din Tomsk, în 1942, fiind grav bolnav de tifos exantematic.

Ce spune Secția MAI a orașului Tomsk: ,,Nu mai avem la păstrare documente despre arestarea, deținerea și altele despre lipsirea de libertate a politicianului basarabean Nicolae Secară”.

E datoria noastră să nu-i rătăcim memoria. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.