Profesor universitar de economie, după desființarea a peste 100.000 de contracte part-time: „Iohannis a invitat babuinii la butoane, să guverneze România”


Profesor universitar de economie, după desființarea a peste 100.000 de contracte part-time: „Iohannis a invitat babuinii la butoane, să guverneze România”

Profesorul universitar Bogdan Glăvan, specializat în economie și fost consilier al lui Ludovic Orban pe când acesta se afla în fruntea guvernului, critică în termeni duri, vorbind chiar de o „subminare a economiei” și de „babuini” aflați la butoane, decizia prezentului executiv de majorare a taxelor ale cărei prime efecte sunt deja șocante: numai în ultima săptămână s-au desființat 108.000 contracte part-time. 

„Iohannis a invitat babuinii la butoane, să guverneze România. Iată un efect: antreprenorii au închis 108 000 de contracte de muncă part-time în momentul în care guvernul a adoptat politica nebună "Muncesti 2 h? Plătești impozit pentru 8 h".

Deși cunosc eu însumi un caz, cifra mi se pare uriașă. Uriașă, dar adevărată, pentru că vine de la Inspecția Muncii. Aceste locuri de muncă s-au evaporat, unele se transformă în slujbe full time, altele se duc în economia subterană, altele se duc la nemți.

Cine e de vină? Putin? Ba nu, voi babuinilor sunteți de vină. Babuinilor, nu vă plătește nimeni vouă biruri ca să vă umflați cu indemnizații + pensii speciale și să duceți țara de râpă.

Am intrat într-o perioadă de restaurație sinistră, asta este, trebuie să strângem rândurile și să dăm cu ei de pământ. Oricine bagatelizează această subminare a economiei României, invocând tot soiul de abureli/punctaje primite de la junta militară, este doar o gorilă intelectuală”, scrie Glăvan într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Potrivit datelor obținute de Euronews de la Inspecția Muncii, în ultima săptămână s-au desființat 108.000 de contracte part-time, adică aproape 15% din numărul total al contractelor de acest fel înregistrate în România. Patronii unor firme mici au recurs la această soluție din cauza suprataxării contractelor part-time, care a intrat în vigoare luni. Consultanții fiscali atrag atenția că sunt situații în care toți angajatorii unei persoane care are mai multe contracte part-time trebuie să plătească taxe majorate, mai scrie Euronews. 

În acest moment, în România au rămas mai puțin de un milion de contracte cu timp parțial, 958.000, mai exact. În urmă cu exact o săptămână erau active 1 milion 103 mii aproape. Antreprenorii mici nu au putut susține în toate cazurile creșterea contribuțiilor pentru astfel de contract. Marius este patronul unei firme de curățenie din Capitală, iar până la 1 august avea angajate 27 de femei de serviciu, care munceau patru ore pe zi. A dat afară 15 dintre ele.

Marius Oprea, antreprenor firmă curățenie, pentru Euronews„Le va fi foarte greu să își găsească un loc de muncă, adică aveau copii la grădiniță, la școală, adică le va fi foarte greu să își găsească un program de opt ore. Un calcul simplu: dacă mai bine de 10 persoane care au avut o normă de lucru de patru ore, lucrând de la 6 la 10, au fost date afară, cel puțin în societatea mea, statul român a pierdut 1.000 de euro.”

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.