Avocatul rus Mark Feygin: „Republica Moldova ar fi căzut sub șenilele tancurilor rusești, dacă nu rezista Ucraina. Chișinăul trebuie să se miște spre România” / El apreciază că Moscova nu este capabilă să poarte războiul din Ucraina mai mult de un an


Avocatul rus Mark Feygin: „Republica Moldova ar fi căzut sub șenilele tancurilor rusești, dacă nu rezista Ucraina. Chișinăul trebuie să se miște spre România” / El apreciază că Moscova nu este capabilă să poarte războiul din Ucraina mai mult de un an

Într-un interviu acordat pentru TVR MOLDOVA, reputatul avocat și activist civic rus, Mark Feygin, care îl apără în Rusia și pe jurnalistul ucrainean Roman Sușcenko, acuzat de spionaj în 2016, a opinat  că Republica Moldova ar fi căzut, cu siguranță, sub șenilele tancurilor rusești dacă nu rezista Ucraina.

Mark Feygin, pentru TVR: Dacă în Ucraina lucrurile ar fi mers conform „planului” elaborat la Kremlin, deși eu nu credeam că în 72 de ore Kievul va cădea, dar dacă armata rusă ar fi putut realiza planul inițial, Republica Moldova era în pericol mare. Trebuie să recunoaștem că Republica Moldova nu se poate lăuda nici cu o armată puternică, nici cu o susținere militară din partea Occidentului, având în coaste și problema teritorială (problema transnistreană) anume această problemă trebuie să devină capul de pod pentru ocuparea Moldovei. 

Rusia este interesată de Republica Moldova și acest interes este permanent, doar dacă s-ar întâmpla schimbări la Kremlin dacă cei de la Moscova nu vor renunța la ambițiile lor imperiale, Republica Moldova este în centrul intereselor ruse deoarece voi reprezentați poarta fostului URSS către Europa în direcția sud-est. În plus Moscova imperială nu poate uita și despre faptul că Republica Moldova a fost parte a României și toate aceste subiecte legate de Basarabia de acest popor dispersat. În general dispersarea popoarelor a fost unul dintre trucurile preferate ale Moscovei imperiale, când a fost altfel? Mereu a fost așa. Acest truc s-a întâmplat și în Ucraina când erau împărțiți pe criterii de limbă cei care vorbesc rusa și cei care preferă ucraineana. 

Revenind la întrebarea dumneavoastră sunt sigur că Republica Moldova ar fi căzut sub șenilele tancurilor rusești dacă nu rezista Ucraina. Dacă le-ar fi ieșit planul cu Ucraina, Chișinăul ar fi căzut și aceasta nu din cauza că moldovenii nu pot lupta, ci din simplu motiv că sunteți mai puțini, situația geografică, geopolitică nu permite să vă opuneți pe termen lung. Poate s-ar fi implicat România, poate ar fi acordat ajutor NATO, aceasta este o altă întrebare care rămâne teoretică, dar Moldova se considera o problemă rezolvată deja pentru Rusia dacă ar fi căzut Ucraina. Moscova planifica să folosească trupele ruse din regiunea transnistreană, structuri paramilitare și alte mecanisme. Acum situația Republicii Moldova este mult mai bună.”

Activistul civic rus consideră că militarii ruși din stânga Nistrului rămân o amenințare permanentă pentru Republica Moldova.

El spune că o Moldovă în cadrul UE este în interesul populației din regiunea transnistreană, pentru găgăuzi, pentru ruși, deoarece în cadrul Uniunii Europene vor avea garanția tuturor drepturilor și ei înțeleg acest lucru. Noi vedem cât de atent și minuțios sunt garantate drepturile tuturor în UE. La moment nu există o alternativă la proiectul european, a declarat Mark Feygin.

Potrivit activistului, soluțiile pentru securitatea Republicii Moldova sunt sprijinul României și modernizarea armatei.

„Republica Moldova trebuie să se miște spre România și nu vorbesc de unire imediată. Dar anume România trebuie să garanteze securitatea Republicii Moldova chiar și în plan militar, având în vedere deschiderea administrației Iohannis și a guvernării de la București. Acest lucru trebuie mișcat mai rapid la moment. În același timp, trebuie să fie modernizată armata chiar și o armată mică, dar aceasta trebuie dotată bine cu ajutorul României și a NATO”, a arătat Mark Feygin, potrivit stiri.tvr.ro.

Întrebat cât timp crede că va mai dura războiul din Ucraina, Mark Feygin este de părere că Moscova nu va putea rezista în război mai mult de un an.

„Prognozele sunt greu de făcut deoarece balanța se poate înclina oricând. Eu aș porni de la altceva, ce resurse are Rusia la moment. Noi știm despre resursele Ucrainei care este susținută de Occident, adică resursele sunt dacă nu inepuizabile atunci foarte mari. Are la dispoziție bani, armament, Moscova nu are asemenea resurse. Kremlinul are doar rezervele pe care și le-a făcut anterior, dar războiul mănâncă multe resurse, mai ales că Occidentul acționează, de aceea eu cred că Moscova nu va putea rezista în război mai mult de un an”, a explicat Mark Feygin în interviul care poate fi citit integral AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.