VIDEO. George Buhnici își cere public scuze doamnelor cu vergeturi și celulită, invocând „o pauză de rațiune” / „Am vorbit ca un mârlan, ca un băiețaș de cartier fără pic de minte-n cap”


VIDEO.  George Buhnici își cere public scuze doamnelor cu vergeturi și celulită, invocând „o pauză de rațiune” / „Am vorbit ca un mârlan, ca un băiețaș de cartier fără pic de minte-n cap”

Într-un decor auster cu cărți, îmbrăcat în haine cernite, cu cearcăne și nebărbierit pentru a accentua probabil perioada grea pe care a traversat-o, influencerul George Buhnici renunță la fermitatea convingerilor sale privind „epidemia de obezitate” cu care s-ar confrunta România (detalii AICI) și, cu o umilință studiată, își cere scuze pentru afirmațiile recente despre celulită, vergeturi, buci, țâțe și minore, victimizându-se însă chiar în prima frază a discursului intitulat „Iertați-mă, doamnelor”. 

„În urma celebrului interviu pe care l-am dat în urmă cu două săptămâni, am primit acuzații și chiar amenințări din cele mai dure și mai serioase”, spune Buhnici în textul și videoul realizate pentru a obține iertarea opiniei publice care, chiar și după atâtea zile, refuză, în mod neobișnuit și netradițional, să uite spusele grotești ale influencerului. 

Context. În urmă cu aproximativ zece zile, într-un interviu acordat pentru Antena1, Buhnici, fost jurnalist, în prezent realizator de podcasturi pe Youtube cu milioane de vizualizări, făcea o serie de declarații aiuritoare cu privire la felul în care arată multe femei venite pe litoral și le îndemna arogant să mai treacă și pe la „săliță” pentru a arăta, de exemplu, la fel de bine ca soția sa cu fizic de „minoră”. 

Superficialitatea, mitocănia și aberațiile influencerului au produs un val imens de critici în spațiul virtual, mulți dintre utilizatori solicitând companiilor care colaborează cu acesta să renunțe la a mai finanța o persoană publică cu asemenea gândire îngustă, jignitoare, agresivă și retrogradă.

Buhnici a respins inițial acuzațiile care i-au fost aduse, sub pretextul că este îngrijorat de pandemia de obezitate cu care s-ar confrunta România, o problemă gravă de sănătate publică, după cum explica el elaborat AICI. Răspunsul lui a încins și mai mult spiritele, iar declarațiile sale cu privire la felul în care se raportează la femeile venite la plajă - cu celulită, vergeturi și tatuaje - au pătruns și în bulele cele mai detașate de realitățile sociale din România, astfel că tot internetul i-a sărit pur și simplu în cap. 

În cele din urmă, George Buhnici a ales să prezinte scuze publice (26.07): 

„Aș vrea să vă spun că, în urma celebrului interviu pe care l-am dat în urmă cu două săptămâni, am primit acuzații și chiar amenințări din cele mai dure și mai serioase. Și m-am gândit foarte serios la ce am de făcut în perioada următoare.

O să o spun pe șleau. Da, am vorbit ca un mârlan, ca un băiețaș de cartier fără pic de minte-n cap și fără nicio experiență de viață, ca și cum aș fi fost fumat sau cel puțin amețit de băutură. Mulți dintre cei care mă cunosc chiar m-au întrebat dacă nu cumva am fost sub influența unor substanțe. Nu, nu am fost, nu am această scuză. Eram poate doar euforic datorită atmosferei de festival, mai ales după atâta vreme de stat mai mult prin casă.

Dar asta nu scuză nimic.

Probabil din dorința de a șoca și de a impresiona audiența (încă procesez tot ce s-a întâmplat și se întâmplă), dintr-o tentativă total neinspirată de umor, am „reușit” să fiu superficial și lipsit de empatie, am jignit categorii întregi de oameni și am obținut într-adevăr un șoc – dar acest șoc a fost în primul rând pentru mine și pentru familia mea, nu numai pentru public.

Vreau să-mi cer scuze public tuturor celor pe care i-am jignit, celor pe care, fără să-mi dau seama, într-o pauză de rațiune , i-am și mai ales le-am agresat prin limbaj, prin grobianism și prin lipsa de politețe.

Așa cum ați aflat probabil, am plătit și încă plătesc scump pentru acest episod, care a făcut atât de multe valuri pe internet și în media. Dar aici, nu voi intra în detalii. Ceea ce am să fac este să îmi reconsider eu în perioada următoare prioritățile, să mă concentrez mai mult pe familie și pe lucrurile de care sunt pasionat și la care mă pricep – case sustenabile, energii regenerabile, tehnologie. N-am să dau curs invitațiilor sau ofertelor care speculează imaginea de „băiat rău”, bădăran și de misogin – consider că această imagine nu mă reprezintă, eu nu sunt și nu pot fi un astfel de personaj. Îi rog pe cei care și-au închipuit că pot reprezenta așa ceva să-și caute în altă parte exponenții. Într-un cuvânt, celor care se gândesc că voi profita de popularitatea pe care am căpătat-o în aceste zile pentru a-mi lărgi gama de preocupări, le spun că NU voi face asta. Nu mă interesează popularitatea de acest fel. Nu o merit pentru că… NU sunt așa. Voi rămâne pe „felia” mea, acolo unde publicul mă cunoaște și, sper eu, încă mă apreciază: tehnologia care ne schimbă viețile în bine.

Îmi pare tare rău. Am învățat foarte multe din această situație extremă și mi-aș dori să învețe și alții din ceea ce mi s-a întâmplat mie. Sper ca această dezbatere, care s-a stârnit, să fie de folos în cele din urmă tuturor. Sper să nu devină doar încă o întâmplare seacă de pe internet, în care toată lumea s-a implicat doar la nivel de comentarii dar nu am învățat de-ajuns cu toții.

În încheiere, vreau să le MULȚUMESC atât celor care mi-au trimis mesaje de susținere, cât și celor care m-au criticat. Și unii și alții m-au ajutat să depășesc această perioadă și să mă trezesc la realitate. Din acest moment, vreau să iau ce e bun și util, să continui să evoluez.  Mai vreau să mulțumesc familiei mele, care mi-a fost și îmi este alături și vreau să le spun că îmi pare rău, pentru că, dintr-o inconștiență, i-am expus la acest val național de oprobriu.” 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.