De la 2% la 1%: R.Moldova va micșora pragul de accedere în Parlament pentru candidații independenți


De la 2% la 1%: R.Moldova va micșora pragul de accedere în Parlament pentru candidații independenți

R.Moldova urmează să sporească gradul de reprezentativitate și democrație privind alegerea candidaților neafiliați politic. 

Un răspuns oficial în acest sens, semnat de noua președintă a Comisiei Electorale Centrale, doamna Angela Caraman, obținut de activistul civic Dicusar Constantin, confirmă acest fapt. Ulterior, activistul a adresat mai multe solicitări și sugestii către autorități: CEC, Parlament și Guvernul Republicii Moldova. Solicitările vin în întâmpinarea observațiilor Grupului de lucru pentru revizuirea Codului Electoral și a legislației conexe. Grupul amintit a dat curs propunerii legate de reducerea pragului de accedere în Parlament pentru candidații independenți. 

În scopul sporirii gradului de reprezentativitate, precum și în scopul stimulării cetățenilor R.Moldova neafiliați politic de a se implica în viața publică și a comunității, Dicusar Constantin va pregăti un nouă listă cu recomandări prin care va solicita reducerea similară a pragului electoral la nivelul alegerilor pentru administrațiile publice locale, în special din municipiul Chișinău. 

Propunerile de scădere a pragurilor electorale pentru candidații independenți mai au ca scop și reducerea monopolului partidelor politice. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.