Vasile Dîncu elucidează misterul aeronavei bimotor care a pătruns în spațiul aerian al României: „era o lebădă neagră” / Ministrul Apărării mai spune că „securitatea aeriană a fost perfectă!"


Vasile Dîncu elucidează misterul aeronavei bimotor care a pătruns în spațiul aerian al României: „era o lebădă neagră” / Ministrul Apărării mai spune că „securitatea aeriană a fost perfectă!"

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat joi, la Alba Iulia, că survolarea, miercuri seara, a spaţiului aerian al Ungariei, României şi Bulgariei de către o aeronavă bimotor reprezintă un incident „mai degrabă ciudat", o „lebădă neagră", susţinând că nu este „niciun motiv de îngrijorare" şi că nu a fost ceva care să pericliteze siguranţa naţională, transmite Agerpres.

"Este un incident rar (...) este un incident mai degrabă ciudat, ca să spun aşa. Nu ştim încă mobilul acelei călătorii ciudate a unui bimotor prin spaţiul aerian din trei ţări, dar o să vedem, o să studiem cu siguranţă. O 'lebădă neagră'", a declarat ministrul Apărării Naţionale, prezent joi la Colegiul Naţional Militar "Mihai Viteazul" Alba Iulia.

Vasile Dîncu a spus că nu deţine alte informaţii faţă de cele prezentate în comunicatul dat miercuri publicităţii de către ministerul de resort şi că sunt aşteptate date în plus de la autorităţile din ţara vecină.

„Comunicatul nostru a fost exact la nivelul informaţiilor pe care le avem în acest moment. Sigur că aşteptăm din partea autorităţilor de unde a aterizat avionul să vedem date în plus. Deocamdată, nu avem date, dar suntem în corespondenţă cu autorităţile din ţara vecină pentru a vedea ce se întâmplă", le-a răspuns Dîncu jurnaliştilor care l-au întrebat despre acest subiect.

Vasile Dîncu a susţinut că „securitatea aeriană a fost perfectă", pentru că aeronava a fost întâmpinată de avioanele americanilor și românilor.

În ceea ce priveşte reacţia unei părţi a opiniei publice care a criticat sau ironizat modul în care autorităţile au procedat, Vasile Dîncu a explicat că s-a procedat corect, conform regulamentelor militare.

"În rest, opinia publică este liberă, pentru că noi deschidem site-urile noastre să fie libere, conturile de facebook să comenteze oamenii, este o dovadă de deschidere şi ne bucurăm de reacţii, chiar dacă ele sunt ironice. Este problema oamenilor asta. Sigur că majoritatea oamenilor nu au educaţie militară şi înţeleg acest lucru, nu am nicio problemă", a conchis ministrul.

O aeronavă de mici dimensiuni, tip Beechcraftla bordul căreia se aflau două persoane, a survolat miecuri seară, la joasă înălțime, spațiul aerian al României, Ungariei, Serbiei și Bulgariei. 

Aparatul a decolat din Ungaria, fără un plan de zbor aprobat și fără a avea pornite mijloacele electronice de identificare.

La scurt timp după decolare, aeronava a fost interceptat de două avioane de vânătoare ale forțelor aeriene ungare. Avionul a ajuns a intrat în spațiul aerian al României, în zona Oradea, unde a mai fost urmărit pentru scurt timp de avioanele ungare. Apoi misiunea de interceptare a fost preluată de două avioane F16 ale americanilor, care se aflau într-o misiune de patrulare deasupra României.

36 de minute mai târziu, avioanele americanilor s-au întors la bază, iar misiunea de interceptare a fost preluată de piloții români cu două avioane F16.

Până în acest moment, niciuna dintre celelalte trei țări survolate de aparatul de mici dimensiuni nu au comunicat nimic în legătură cu acest incident, deși aeronava a fost supravegheată și interceptată. În niciun moment, pilotul nu a comunicat cu piloții care l-au interceptat. Protocoalele internaționale prevăd faptul că, în astfel de situații, se încearcă stabilirea unei legături prin radio, iar apoi, dacă pilotul nu răspunde, se emit semne vizuale pentru a comunica cu pilotul aeronavei interceptate.

„Precizăm că aeronava în discuţie, care a evoluat în spaţiul aerian al României pe traiectul Oradea - Caransebeş - Drobeta Turnu Severin, nu a manifestat un comportament ostil sau periculos. În niciun moment, pilotul aeronavei nu a răspuns interogărilor radio şi nici semnalelor vizuale transmise de aeronavele militare interceptoare, potrivit normelor internaţionale (…) În jurul orei 19.09, aeronava-țintă a traversat în spațiul aerian al Bulgariei.  Cele două aeronave F-16 române au încheiat misiunea de poliție aeriană și au aterizat la Fetești în jurul orei 19.46. Autoritățile bulgare investighează, la acest moment, la sol, zona ultimei poziții cunoscute  a țintei, pentru identificarea aeronavei și stabilirea detaliilor'', a comunicat, miercuri seară, ministerul Apărării din România.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.