Declarația halucinantă a deputatului șaormar de Vaslui: salariile aleșilor trebuie să crească pentru a combate corupția. „Un om bine plătit va fi atent cu banul public”


Declarația halucinantă a deputatului șaormar de Vaslui: salariile aleșilor trebuie să crească pentru a combate corupția. „Un om bine plătit va fi atent cu banul public”

Deputatul Adrian Solomon (PSD), preşedinte în comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, dar cunoscut în spațiul public mai ales pentru scandalul făcut într-o șaormărie din centrul capitalei, a explicat, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, că majorările salariale votate recent ar fi ”şi un mod de a lupta împotriva corupţiei”. 

El a mai susținut că majorările de salarii ar fi „absolut necesare” pentru administrațiile locale, relatează news.ro 

„Dacă e să vedem într-un anumit fel, e şi un mod de a lupta împotriva corupţiei. Noi ne-am învăţat să luptăm împotriva efectelor corupţiei dar nu să tratăm cauza, un om bine plătit va fi atent cu banul public şi avem nevoie în viitorul apropiat de performanţă în accesarea fondurilor din PNRR şi a fondurilor europene”, a mai precizat social-democratul de Vaslui.

Preşedintele ţării, membrii Parlamentului, membrii Guvernului, Avocatul Poporului, prefecţii, subprefecţii şi primarii vor primi mai mulţi bani în fiecare lună printr-o corectura pe șest la o lege deja trecută de Camera Deputaților. Șeful statului, de exemplu, ar urma să încaseze un plus de 1410 lei (brut).

Joi, purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a declarant pentru RFI că decizia coaliției este de a proroga majorarea salariilor demnitarilor. „Dacă lucrurile vor merge greu, pentru că va continua războiul din Ucraina, eu nu cred că vor crește vreodată salariile demnitarilor, însă într-o perioadă de prosperitate, de ce nu?”, a mai precizat senatorul PSD.

Radu Oprea pentru RFI:  ”dacă vorbim despre salariile demnitarilor, decizia din coaliție este de prorogare a acestui termen. Legea cadru 153 prevede pentru salariile primarilor, salariile demnitarilor, dacă vreți și a celorlalte persoane din sistemul bugetar un sistem de coeficienți care se înmulțesc cu salariul minim brut pe țară. În cazul primarilor, de exemplu, din 2019 această cifră nu a mai fost modificată și sigur că și ei sunt afectați, cum este afectată toată populația României, de majorările din ultima perioadă. De aceea, în Parlament s-a considerat că este corect ca acest salariu minim brut pe țară să fie reactualizat la valoarea din 2021. Pentru a nu fi declarată neconstituțională o lege, trebuie ca ea să se adreseze tuturor celor asupra cărora legea are efect. Pe cale de consecință, toate anexele și anexa C și anexa A și anexa B, acolo unde sunt și salariile demnitarilor, au trebuit să fie supuse aceluiași regim, dar decizia din coaliție este ca în cazul demnitarilor, termenele să fie prorogate. Deci salariile demnitarilor nu vor crește”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.