Medicul basarabean Dragoș Galbur amintește ceea ce ar trebui să știm cu toții, chiar dacă presa ignoră dramaticul istoric al acestei zile: pe 2 iunie 1992, în timpul războiului declanșat de Rusia în așa-zisa Transnistria, patrioții Ilie Ilașcu, Andrei Ivanțoc, Tudor Petrov-Popa, Alexandru Lesco, Petru Godiac și Valeriu Garbuz au fost arestați și aruncați în pușcărie de rușii invadatori și de năimiții lor de la Tiraspol, cu largul concurs al GRU. E vorba despre așa-numitul Grup Ilașcu.
Dragoș Galbur punctează un aspect esențial: înscenarea căreia i-au căzut victime nevinovate patrioții basarabeni este repetată în prezent de Kremlin și în cazul soldaților ucraineni de la Azovstal, aceștia fiind judecați în Rusia pentru așa-zise ”crime” și pentru așa-zis ”terorism”, deși oamenii respectivi nu au făcut altceva decât să-și apere țara de invadatorii ruși.
(Procesul-mascaradă intentat de GRU patrioților basarabeni)
Vă prezentăm comentariile lui Dragoș Galbur:
”Păcat că presa nu scrie despre istoricul zilei de astăzi.
Pe 2 iunie 1992, în timpul războiului din transnistria, patrioții Ilie Ilaşcu, Andrei Ivanțoc, Tudor Petrov-Popa, Alexandru Lesco, Petru Godiac și Valeriu Garbuz au fost arestați și aruncați în închisoare de către separatiștii transnistreni, cu ajutorul serviciilor secrete ale Federației Ruse (GRU), de persoane care purtau uniforme cu însemnele Armatei a 14-a rusești, fiind acuzați de ‹crime de război și acțiuni de terorism›.
(Exact ca și astăzi, cum soldații ucraineni de la Azovstal, capturați de ruși, sunt judecați de Rusia pentru crime de război și terorism, doar pentru că și-au apărat oamenii, orașul și țara.)
În urma pronunţării sentinţei, fără drept de recurs, din 9 decembrie 1993, Ilie Ilaşcu a fost condamnat la moarte prin împuşcare, iar ceilalţi membri la privaţiune de libertate pe termene de la 2 la 15 ani. Valeriu Garbuz a fost eliberat de ruși peste câteva luni, acesta recunoscând-și așa zisa vină și depunând mărturii false despre restul celor reținuți.
Procesul de judecată a fost considerat neechitabil, deoarece de-a lungul lui nu s-a respectat prezumţia nevinovăţiei şi au fost administrate probe prefabricate pentru susţinerea acuzaţiilor, membrii ‹grupului Ilaşcu› fiind condamnați pentru ‹delictul› de a fi luptat pentru independenţa şi integritatea ţării lor de baştină – Republica Moldova (succesoarea de drept a R.S.S.M.), devenită stat independent din 1991.
Petru Godiac a fost eliberat în 1994, Ilie Ilaşcu a fost eliberat în 2001, după 9 ani de detenţie, Alexandru Leşco a fost eliberat în 2004, după 12 ani de detenție, Andrei Ivanţoc și Tudor Petrov Popa au fost eliberați în 2007, după 15 ani de detenție.
Prin ce au trecut dânșii acolo știu doar ei.
Cinste, onoare și respect pentru acești eroi care și-au sacrificat cei mai frumoși ani din viață pentru că noi astăzi să avem o țară în care să putem trăi, gândi și vorbi liber!”.