Rechizitoriu DNA. Cum plănuiau sindicaliștii lui Ion Rădoi să apeleze la racheți ucraineni pentru a-i asasina pe Cătălin Drulă și Ștefan Paraschiv, directorul cu ranga de la Metrorex / Sindicalist: „Dacă și dă afară, şi taie și din bani... trebuie să îi omorâm...la propriu”


Rechizitoriu DNA. Cum plănuiau sindicaliștii lui Ion Rădoi să apeleze la racheți ucraineni pentru a-i asasina pe Cătălin Drulă și Ștefan Paraschiv, directorul cu ranga de la Metrorex / Sindicalist: „Dacă și dă afară, şi taie și din bani... trebuie să îi omorâm...la propriu”

Potrivit rechizitoriului DNA, obținut de jurnaliștii de la news.ro, sindicaliştii de la metrou condusi de Ion Rădoi au discutat anul trecut, pe un grup de WhatsApp, mai multe strategii de păstrare a privilegiilor, în contextul disputei dintre liderul sindical şi Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor de la acea vreme, pe lângă varianta declanşării unor proteste care să pară spontane, unul dintre ei invocând şi varianta apelării la serviciile unor racheţi ucraineni. 

„Punem preț pe două capete: Drulă și directorul (Ştefan Paraschiv, fostul director al Metrorex, cel care a venit cu o rangă pentru a ajuta la demolarea spațiilor comerticale ilegale din incinta Metroului - n.red). Şi-ai să vezi cum ne lasă lumea în pace. Păi, altfel, nu se mai poate. Ajungem la disperare”, a spus acesta, conform rechizitoriul din dosarul penal în care Ion Rădoi este trimis în judecată pentru şantaj. Acelaşi sindicalist mai propunea ca fiecare angajat de la metroul bucureştean să doneze câte 1.000 de lei, astfel încât să se strângă suma de 1 milion de euro pentru plata racheţilor, arată rechizitoriul obţinut de News.ro.

„Hai pe ei...Cât <<dreaq>> costă niște racheţi d-ăia ucraineni? Hai naiba să punem preț pe capetele lor. 5.000 de angajați, dacă donează fiecare 1.000 lei, facem vreun milion de euro. Și luăm ceva de calitate. Punem preț pe două capete: Drulă și directorul ( Ştefan Paraschiv, directorul Metrorex de la acel moment -n.r.). Şi-ai să vezi cum ne lasă lumea în pace. Păi altfel nu se mai poate. Ajungem la disperare”, a propus Cristian Cozonac, unul dintre angajații apropiați de liderul Ion Rădoi. 

Un alt angajat al Metrorex – Nicu MTX - a venit cu ideea unei greve „spontane”, astfel încât sindicatul să nu poată fi acuzat că a oprit metroul, iar mecanicii care refuză să pornească trenurile să nu poată fi concediaţi.  

„Cum ar fi ca în semn de protest mecanicii refuză să mai iasă cu trenurile în circulație pentru că au fost amenințați că li se taie din salariu. La o grevă spontană nu poate fi acuzat sindicatul...mecanicii nu pot fi dați afară deoarce nu ai pe cine să angajezi în loc. Așa o (cuvânt obscen) și Drulă cu amenințările”, a scris Nicu MTX pe grupul de socializare.  

Pe data de 24 martie 2021, pe acelaşi grup de WatsApp, Cristian Cozonac a postat următorul mesaj, referindu-se la ministrul Cătălin Drulă și la directorul general Ștefan Paraschiv: „Dacă și dă afară, şi taie și din bani... trebuie să îi omorâm...la propriu”. 

Iulian Popescu - liderul organizaţiei de tineret a USLM și un alt apropiat al lui Ion Rădoi, l-a avertizat să nu mai spună așa ceva nici în glumă, pentru că sunt supravegheați.

Tot în acea perioadă, Ion Rădoi l-a contactat pe fostul ministru PSD al Transporturilor, Răzvan Cuc, „acesta din urmă susținându-l în demersurile sale, sfătuindu-l să dea în judecată primăria pentru abuz și Metrorex pentru despăgubiri”, arată procurorii DNA.  Mai multe detalii AICI

Ion Rădoi, fostul lider al sindicatului de la metrou, i-a cerut lui Ludovic Orban, la acea vreme preşedinte PNL şi unul dintre liderii coaliţiei de guvernare, să-l oprească pe ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, din acţiunea de demolare a spaţiilor comerciale de la metrou, arată rechizitoriul DNA obţinut de News.ro. Însă Ludovic Orban, deşi i s-a adresat lui Rădoi cu apelativul ”El Maximo” şi a avut discuţii amicale cu acesta, nu a intervenit la Drulă.

În aprilie, procurorii DNA au anunţat trimiterea în judecată a preşedintelui Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou (U.S.L.M.), Ion Rădoi, pentru folosirea influenţei sau autorităţii având ca scop obţinerea de foloase necuvenite şi şantaj, în dosarul care vizează exploatarea nelegală a spaţiilor comerciale de la metrou.

„Liderul de cartel Ion Rădoi a fost trimis în judecată. O muncă enormă a DNA pentru probarea fărădelegilor din jurul spaţiilor comerciale de la metrou gestionate de sindicat. Am calitatea de persoană vătămată în acest dosar, una dintre infracţiunile de care este acuzat Rădoi fiind cea de şantaj. În această calitate am avut acces legal la dosar”, a reacționat Cătălin Drulă, fostul ministru al Transporturilor, pe pagina sa publică de Facebook.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.