Activistul Valeriu Nicolae respinge categoric o candidatură a sa la Primăria Sectorului 5. „Un independent ca mine are zero șanse să facă ceva și va fi încă o dezamăgire uriașă”


Activistul Valeriu Nicolae respinge categoric o candidatură a sa la Primăria Sectorului 5. „Un independent ca mine are zero șanse să facă ceva și va fi încă o dezamăgire uriașă”

Activistul civic Valeriu Nicolae, fost secretar de stat în guvernul lui Dacian Cioloș, cunoscut în spațiul public mai ales pentru voluntariatul său uriaș în folosul copiilor săraci din Sectorul 5, dar și pentru că a analizat CV-urile paralamentarilor, indicând public anomalii sau discrepanțe revoltătoare între funcția ocupată de aceștia și pregătirea academică, respectiv, profesională, respinge categoric o posibilă candidatură a sa pentru funcția de Primar al Sectorul 5.

„Postul” s-a eliberat după condamnarea definitivă la patru ani de închisoare, în dosarul Colectiv, a controversatului edil Cristian Popescu Piedone, ales primar al Sectorul 5 în 2020, în ciuda perspectivei aproape certe, încă de pe atunci, de a merge la pușcărie. Pe lângă revoltătoarea reducere a pedepsei primite în primă instanță (opt ani și șase luni de închisoare), Piedone beneficiază și de o inexplicabilă „scutire” de la plata despăbubirilor către victimele din dosarul Colectiv, în condițiile în care inițial ar fi trebuit să plătească daune în solidar cu ceilalți condamnați. Atribuțiile de primar  au fost preluate de viceprimarul Mircea Nicolaidis de la Partidul Umanist Social Liberal (PPU-SL), formațiune fondată de securistul Dan Voiculescu.

În acest context, Valeriu Nicolae spune că nu dorește să candideze la Sectorul 5, atât pentru că nu are încredere „în șefimea USR”, dar și pentru că este convins că partidele care controlează decizia (consiliul) au tot interesul să dovedească că un independent nu poate face nimic și vor bloca orice încercare de reformă”.

Redăm integral postarea lui Valeriu Nicolae: 

„Știu că sunt destui dintre cititorii mei care cred că m-au câștigat la loterie. Sunteți mulți care știți mai bine și ce vreau și ce gândesc și ce ar trebui să fac. Faptul că am pus undeva pe la 10.000 de ore de voluntariat și o bună parte din ceea ce am câștigat de-a lungul anilor să ajut în Sectorul 5 nu am făcut-o pentru că îmi construiam din 2007 o carieră politică ci pentru că chiar mi-am dorit să ajut și nimic altceva. Am spus că aș candida la S5 în momentul în care USR-ul era partidul în care credeam din toată inima și pentru care am făcut campanie în ciuda interesului meu. Între timp încrederea mea în șefimea USR este zero. Candidatura mea la S5 nu ar ajuta la nimic. Dacă vreți să ajutați pe bune și nu cu sfaturi despre cum ar trebui eu să fac mai mult ajutați direct aici cu 3,5% Asociația Casa Bună (AICI) căci ei fac niște mici minuni prin locurile în care nici poliția nu îndrăznește să calce. Așa poate veți convinge una dintre stihii să se gândească la o viitoare candidatură cândva când va avea sens. Pe mine nicio șansă să mă convingeți vedeți în al doilea comentariu link la un articol.

Pentru mandatul rămas e nevoie de o candidatură puternică a USR-ului sau a unui om cinstit de la PSD, PNL, Partidul Varanului sau PMP. Sigur că asta cu omul cinstit de la PSDPNLPMP e ca și cum i-ai cere lui Iohannis să pară uman și Vioricăi Vasilica să nu fie proastă dar nu pot interzice nimănui să creadă că porcii pot zbura. În definitiv sunt destui care cred că Piedone e sfânt pentru că a furat țeapăn dar a și făcut ceva.

Un independent ca mine are zero șanse să facă ceva și va fi încă o dezamăgire uriașă. Partidele care controlează decizia (consiliul) au tot interesul să dovedească că un independent nu poate face nimic și vor bloca orice încercare de reformă. Cum partidul domnului Dan Voiculescu este cel mai bine reprezentat la sectorul 5 Antenele vor face ce știu ele mai bine - adică linșaj mediatic. În condițiile în care conducerea USR mă consideră un dușman al partidului e foarte probabil ca un ajutor pentru mine să ducă la excluderea din partid. În mod ideal m-aș putea baza pe ajutor din partea a maxim 2-3 dintre cei 27 de consilieri. Aș fi într-o situație infinit mai proastă decât Nicușor Dan.

Cu un candidat foarte bun de tip Drulă, Ghinea, Barna - oameni care controlează conducerea USR-ului șansele de câștig sunt mult mai mari la fel cum sunt și șansele ca PNL-ul fost partener de coaliție să treacă de partea primarului căci USL-ul se erodează ca orice coaliție. PMP-ul a fost tradițional anti-PSD. În plus USR-ul are o mare nevoie să iasă din moartea clinică în care este și o astfel de candidatură ar putea readuce entuziasmul în cel mai bun partid pe care îl avem. Cum am mai spus, indiferent de relațiile mele personale deloc strălucite cu toți cei trei voi face campanie pentru ei sau pentru Vlad Voiculescu, Anca Dragu sau Dacian Cioloș dacă mi se va cere asta. Orice altă candidatură din punctul meu de vedere are șanse zero și nu am de ce să îmi pierd timpul. Atât pot eu să fac. Dacă voi puteți mai mult foarte bine faceți și abia apoi cereți-mi mie să fac mai mult”.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.