Macron vrea să marginalizeze jumătatea estică a Europei prin transformarea UE într-o afacere franco-germană


Macron vrea să marginalizeze jumătatea estică a Europei prin transformarea UE într-o afacere franco-germană

România refuză așa-zisul plan al președintelui #Macron de „reformare” a proiectului european, de fapt un proiect prin care marile puteri precum Germania și Franța ar putea să impună statelor mai mici decizii care le-ar dezavantaja. 

Decizia României este în concordanță cu interesele naționale ale României. România nu este singura țară care se opune proiectului propus de Macron. Alături de noi au stat majoritatea statelor nordice, baltice și estice dar și state mici precum Malta. Aproape jumătate dintre națiunile europene au spus „non, monsieur le président”

Dacă am modifica tratele europene în această direcție, atunci în interiorul UE s-ar putea lua decizii doar cu votul reprezentanților statelor care reprezintă 65% din populația UE. Astfel, doar Franța, Germania, Italia și Spania ar putea impune pentru restul Europei decizii care le convin doar lor. Am ajunge în situația ca votul a aproximativ 20 de țări, în special cele din nordul și estul Europei să nu mai conteze. 

Această schimbare ar fi extrem de periculoasă din perspectivă democratică. În plus, aceasta ar submina rolul statelor națiune și ar transforma UE într-o afacere franco-germană. 

Prin aceste propuneri, președintele Franței demonstrează că dorește să marginalizeze jumătatea estică a Europei. 

Macron vine cu aceste propuneri exact în perioada în care statele din est susțin o politică cât mai fermă față de imperialismul rusesc. #România și celelalte state de pe flancul estic sunt susținute în acest demers în primul rând de Statele Unite și de Marea Britanie. În schimb, Germania și Franța sunt extrem de reticente în a susține sancțiuni dure față de tirania de la Moscova. 

Tocmai de aceea, noi, esticii, nu putem ceda niciun pic de suveranitate pe domenii cheie precum politica externă și apărarea unor țări precum Germania și Franța, care nu au înțeles în trecut și care nu înțeleg nici acum pericolul pe care Federația Rusă îl reprezintă pentru Lumea Liberă. 

Poziția României este în concordanță atât cu interesul național cât și cu filosofia părinților fondatori ai Uniunii Europene. Astăzi, cu atât mai mult, afirmăm și susținem principiul complementarității dintre statul național și comunitatea europeană!

Mesajul nostru pentru Macron este clar: Nu există europeni de rangul unu și europeni de rangul doi! Nu există națiuni europene cu drepturi depline și națiuni europene cu drepturi limitate! Iar cei care subminează unitatea europeană și unitatea trans-atlantică nu vor fi niciodată apreciați la București. 

Dacă dorește să fie respectat în Europa, Macron trebuie să unească națiunile europene și nu să le dezbine. Și, dacă se poate, să mai rărească discuțiile interminabile cu Vladimir Putin. După cum se vede, nu-i fac bine deloc.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.