Kremlinul pretinde că se delimitează de Medvedchuk, în timp ce Medvedev amenință puterea de la Kiev: "Să încuie bine ușile noaptea!"


Kremlinul pretinde că se delimitează de Medvedchuk, în timp ce Medvedev amenință puterea de la Kiev: "Să încuie bine ușile noaptea!"

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a făcut astăzi o declarație prin care pretinde că Moscova se delimitează de liderul pro-rus al celui de-al doilea partid parlamentar din Ucraina, ne referim la Viktor Medvedchuk, în legătură cu care statul ucrainean a anunțat ieri că l-a rearestat, acesta fiind acuzat, printre altele, de trădare. 

Concret, Peskov a ținut să sublinieze mai întâi că Medvedchuk este cetățean ucrainean și, totodată, a negat existența unei legături secrete între politician și Moscova.

"În ceea ce privește schimbul, despre care diverși indivizi din Kiev vorbesc cu atâta pasiune și bucurie, Medvedchuk nu este cetățean al Rusiei și nu are nimic de-a face cu operațiunea militară specială. Este un politician străin", a zis Peskov.

Peskov a adăugat că Moscova "habar nu are" dacă Medvedchuk însuși ar dori un astfel de schimb.

Pe de altă parte, Peskov a spus că Rusia va urmări ce s-a întâmplat cu Medvedchuk și a încurajat țările europene să facă același lucru, a informat agenția de presă rusă Interfax.

Însă, fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, a urmat o linie de comunicare mult mai agresivă în contextul arestării lui Medvedchuk, lansând o amenințare la adresa actualei puteri de la Kiev. 

"Acei ciudați care se autointitulează autoritățile ucrainene spun că vor să obțină cu forța o mărturie de la Viktor Medvedchuk, 'rapid și corect', să-l condamne și apoi să-l schimbe cu prizonieri", a declarat Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei.

"Acești oameni ar trebui să aibă grijă și să încuie bine ușile noaptea pentru a se asigura că nu devin ei înșiși oamenii care vor fi schimbați", a spus Medvedev, un apropiat al lui Putin, care a ocupat funcția de președinte al Rusiei în perioada 2008-2012. (sursa: AICI și AICI)

Discuția despre schimbul de prizonieri a fost demarată de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a propus marți seară Moscovei să îl ofere pe deputatul și omul de afaceri ucrainean Viktor Medvedciuk, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin arestat recent, la schimb cu ucrainenii aflați în captivitate în Rusia. 

"Propun Federației Ruse să schimbăm acest bărbat cu băieții și fetele noastre care sunt în prezent în captivitate în Rusia. De aceea este important ca forțele noastre de ordine și armata să ia în considerare și această posibilitate", a spus președintele Zelenski într-o intervenție video postată pe Telegram. (mai multe detalii AICI)

Medvedchuk era pionul pe care Vladimir Putin voia să-l instaleze la putere la Kiev în cazul în care i-ar fi reușit planul inițial privitor la Ucraina și anume o invazie care să se desfășoare cu rapiditate. Viktor Medvedchuk nu doar că e apropiat de Vladimir Putin, ci, mai mult decât atât, dictatorul de la Kremlin ar fi chiar nașul fiicei sale. (Podul a relatat AICI mai multe detalii despre arestarea politicianului pro-rus din Ucraina, respectiv despre apropierea acestuia de Vladimir Putin)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.