Ucraina anunță că oligarhul fugar pe care Putin voia să-l instaleze la putere la Kiev a fost arestat


Ucraina anunță că oligarhul fugar pe care Putin voia să-l instaleze la putere la Kiev a fost arestat

Serviciile secrete ale Ucrainei au raportat marți seară că au capturat un politician pro-rus și un prieten apropiat de-al președintelui Rusiei, Vladimir Putin, la câteva săptămâni după ce acesta a fugit din arestul la domiciliu. Este vorba despre Viktor Medvedchuk, care nu doar că e apropiat de Vladimir Putin, ci, mai mult decât atât, dictatorul de la Kremlin ar fi chiar nașul fiicei sale. 

La scurt timp după ce președintele Volodimir Zelenski a publicat marți o fotografie cu Viktor Medvedchuk încătușat, Ivan Bakanov, șeful Agenției de Securitate Națională a Ucrainei, a declarat pe canalul oficial de Telegram că respectivul politician pro-rus a fost arestat. 

"Poți fi un politician pro-rus și să lucrezi pentru statul agresor ani de zile. S-ar putea să te ascunzi de justiție în ultima vreme. Poți purta chiar și o uniformă militară ucraineană pentru a te camufla... Dar te va ajuta asta să scapi de pedeapsă? Deloc! Te așteaptă cătușele", a transmis Agenția de Securitate Națională a Ucrainei.

Anul trecut, autoritățile ucrainene au deschis un dosar de trădare împotriva lui Medvedchuk.

Medvedchuk a fugit din arestul la domiciliu pe 27 februarie, la doar trei zile după ce Putin a declanșat războiul din Ucraina. 

Medvedchuk, liderul 'Platformei de Opoziție - Pentru viață', a doua formațiune politică parlamentară ca număr de membri, se afla în arest la domiciliu încă de anul trecut, după ce autoritățile au deschis un dosar de trădare împotriva lui.

Avocata sa a negat acuzația lansată de Kiev conform căreia politicianul pro-rus a fugit din arest, spunând în schimb că Medvedchuk a fost forțat să se mute din cauza amenințărilor venite din partea grupurilor naționaliste.

"În legătură cu pericolul real pentru viața lui, precum și privitor la nevoia de a i se asigura protecția, Viktor Medvedchuk a fost evacuat într-un loc sigur în Kiev”, spunea avocata Larysa Cherednychenko.

Avocata sa a mai spus că Medvedchuk va continua să-și îndeplinească obligațiile legale pe parcursul audierii în dosarul în care e acuzat de trădare.

Politicianul de opoziție a fost plasat pentru prima dată în arest la domiciliu în mai, din cauza acuzațiilor de trădare, întrucât ar fi ajutat Kremlinul prin dezvăluirea unor secrete de stat, respectiv pe fondul tentativei de jefuire a resurselor de stat din Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014.

Serviciile secrete britanice au atras atenția sistematic despre intenția Rusiei de a instala un Guvern marionetă pro-rus la Kiev, Medvedchuk fiind un potențial pion principal al unui asemenea plan. (sursa: AICI)

Medvedchuk este unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina, cu o avere estimată la sute de milioane de dolari.

Ucraina a aplicat sancțiuni împotriva lui Medvedchuk în februarie 2021, înghețându-i bunurile și a scos din grila de televiziune trei posturi TV despre care se spunea că îi aparțin oligarhului, scopul respectivelor organe de intoxicare mediatică fiind desigur promovarea propagandei ruse.

Medvedchuk a fost sancționat de Statele Unite în 2014 pentru subminarea democrației în Ucraina. (sursa: AICI)

Viktor Medvedchuk, liderul celui mai important partid pro-Kremlin din Ucraina, și-a valorificat apropierea de Putin pentru a se impune politic. De asemenea, apropierea de Putin l-a făcut un om foarte bogat: în 2021, revista Forbes a estimat că averea lui era în cuantum de 620 de milioane de dolari.

Dacă Moscova reușește să ocupe Ucraina, partidul lui Medvedchuk ar putea oferi echipa de politicieni din care Kremlinul va coagula un Guvern mai pe placul său, atrăgea atenția și New York Times într-un articol publicat luna trecută. 

Relația lui cu Putin se întinde de peste 20 de ani. Medvedchuk l-a vizitat pe dictatorul rus acasă, la Moscova și Soci, urmărind alături de Putin diverse tipuri de curse, respectiv turnee de arte marțiale de tip sambo combat. 

Pe de altă parte, în contextul conflictului din Donbas, oficialii ucraineni consideraseră că Medvedchuk este un intermediar util cu Kremlinul, care ar putea transmite mesaje oficialilor ruși și să ajute la negocierea schimburilor de prizonieri. 

Acest rol de mediator a luat sfârșit brusc odată cu victoria lui Volodimir Zelenski în alegerile prezidențiale din Ucraina. În februarie 2021, Zelenski a semnat un decret prin care l-a acuzat pe Medvedchuk de finanțarea terorismului, înghețându-i activele. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.