Rușii care vor face paralele între URSS și Germania nazistă vor fi persecutați de Kremlin. Proiectul de lege adoptat de Parlamentul Rusiei


Rușii care vor face paralele între URSS și Germania nazistă vor fi persecutați de Kremlin. Proiectul de lege adoptat de Parlamentul Rusiei

Parlamentarii ruși au adoptat miercuri un proiect de lege prin prisma căruia vor fi amendați sau chiar arestați cetățenii care echivalează rolul jucat de Uniunea Sovietică în cel de-al Doilea Război Mondial cu cel al Germaniei naziste – o poziție despre care aceștia susțin că este necesară pentru a contracara "calomnia" venită dinspre națiunile baltice.

Proiectul de lege a fost introdus în Parlament pe 22 februarie, cu două zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

Proiectul de lege interzice comentariile publice, pe internet, respectiv în mass-media care fac paralele între "obiectivele, deciziile și acțiunile" conducerii sovietice sub Iosif Stalin și acțiunile militare întreprinse de Germania nazistă.

De asemenea, este interzisă negarea "rolului decisiv" pe care l-a jucat URSS în înfrângerea lui Hitler.

Uniunea Sovietică sub conducerea lui Iosif Stalin a luptat împotriva ocupației naziste și a suferit pierderi imense în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Aproximativ 12 milioane de oameni au fost uciși în lagărele de concentrare naziste, în timp ce alte 30 de milioane de decese au fost atribuite războiului declanșat de Hitler.

Dar Stalin a rămas la rândul lui în istorie ca un dictator brutal, fiind responsabil de uciderea a 40 de milioane de oameni. 

Rușii ar putea primi o amendă de până la 2.000 de ruble sau ar putea fi arestați până la 15 zile pentru încălcarea interdicției impuse de Kremlin. În schimb, oficialii guvernamentali ar putea fi sancționați cu o amendă de 4.000 de ruble, iar companiile ar putea plăti până la 50.000 de ruble.

Amenzile se pot dubla în cazul recidiviștilor. 

"În ultimii ani, 'experți' din Ucraina, Polonia, țările baltice, respectiv 'politologi' locali au calomniat în mod activ istoria celui de-al Doilea Război Mondial", a declarat miercuri Parlamentul rus într-un comunicat. 

"Acum calomnia este împotriva forțelor noastre armate, care luptă pentru denazificarea și demilitarizarea Ucrainei", a adăugat Parlamentul Rusiei pe parcursul comunicatului. 

Kremlinul a încercat în repetate rânduri să-și justifice invazia împotriva Ucrainei pretinzând în mod fals că misiunea sa este de a "denazifica" țara vecină. 

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a invocat al Doilea Război Mondial atunci când a declanșat atacul împotriva Ucrainei, anunțând că se va desfășura o "operațiune militară specială" care va "proteja oamenii care de opt ani se confruntă cu umilirea și genocidul comise de regimul de la Kiev". 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care este evreu, și-a exprimat indignarea față de încercările Rusiei de a justifica invazia prin pretextul fals al "denazificării". Zelenski a mai spus despre câțiva dintre strămoșii săi că au fost uciși de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. (sursa: Fox News)

Sursa foto: AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.