Masacre similare cu cel descoperit recent la Bucha/Bucea, oraș de lângă Kiev, după retragerea trupelor ruse, ar putea fi ieși la iveală în multe din localitățile aflate sub controlul Armatei lui Putin, a apreciat un specialist britanic în operațiuni militare la BBC.
„Cu siguranță nu este un masacru unic. Este specific felului în care rușii înțeleg să poarte un război împotriva partizanilor. Cred că în teritoriile aflate sub ocupația lor vom descoperi multe acte similare. Scopul acestor atrocități este, de fapt, pedepsirea populației pentru înverșunarea cu care a rezistat. Cred că e ceva foarte răspândit. Au făcut la fel în Afganistan, Cecenia sau în cel de-Al Doilea Război Mondial”, a mai precizat Jack Watling, de la think tankul britanic Rusi, specializat în apărare și securitate.
La Bucha, autoritățile ucrainene estimează că cel puțin 400 de localnici au fost executați de forțele ruse aflate în retragere. Unii au fost îngropați într-o groapă comună din curtea unei biserici, alții au fost pur și simplu lăsați să putrezească pe străzile orașului. Oficiali din întreaga lume și-au exprimat public stupefacția și oroarea în legătură cu aceste abominabile crime de război.
Potrivit unei informații încă neconfirmate, trupele ruse, înainte de se retragere, ar fi ucis toți bărbații din Bucha, cu vârste cuprinse între 16 și 60 de ani. Imagini din Bucha la sfârșitul textului, cu mențiunea că nu sunt blurate și vă pot afecta emoțional.
Rusia, în schimb, respinge acuzațiile și lansează explicații halucinante în legătură cu Bucha, victimizându-se și acuzând Ucraina de propagandă, ba chiar solicitând ca „diversiunea ucraineană” să fie discutată în Consiliul de Securitate al ONU.
Mai mult, datele obținute de ucraineni arată că nu are de gând să reducă operațiunile militare, așa cum promisese. Potrivit BBC, care citează oficiali de la Kiev, Rusia ar fi demarat o amplă operațiune de mobilizare a rezerviștilor, sperând să adune cel puțin 60.000 de soldați cu care să refacă unitățile pierdute în Ucraina.
„Întreruperea negocierilor de pace este scopul crimei regimului de la Kiev din satul ucrainean Bucea", a declarat duminică purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, citată de agenţia oficială de presă TASS și preluată de agerpres.ro.
Zaharova a numit uciderea civililor în orăşelul ucrainean Bucea - atribuit de autorităţile ucrainene militarilor ruşi care s-au retras din regiunea Kievului şi condamnat la unison de comunitatea internaţională - „o provocare a armatei şi radicalilor ucraineni".
„Declaraţiile Occidentului despre situaţia din satul ucrainean Bucea şi viteza cu care au fost distribuite nu lasă nicio îndoială cine a comandat această poveste", a mai susţinut Zaharova duminică seară la canalul de televiziune Rossia-1. Înregistrarea video a fost postată pe canalul ei de Telegram.
Ea a remarcat totodată că „declaraţiile politice ale Occidentului au fost făcute aproape imediat, înainte de o analiză detaliată a acestei situaţii. „Există un punct ce trebuie luat în considerare: şefii de stat, şefii departamentelor de afaceri externe, persoane publice, foşti politicieni (...) au făcut declaraţii bazate doar pe cadre video (...) chiar la mai puţin de un minut. Şi câteva fotografii. Şi sunt gata să dea vina pentru toate", a spus ea.
Duminică, Ministerul Apărării de la Moscova a declarat că Forţele Armate ruse au părăsit complet satul Bucea din regiunea Kiev la 30 martie, iar "dovezile crimelor" au apărut abia în a patra zi, când angajaţii Serviciului de Securitate al Ucrainei au ajuns în oraş. Ministerul a mai subliniat că, la 31 martie, primarul oraşului Bucea, Anatoli Fedoruk, în mesajul său video, a confirmat că nu sunt soldaţi ruşi în Bucea, dar nici măcar nu a menţionat vreun localnic împuşcat pe stradă cu mâinile legate, adaugă TASS.
Rusia a solicitat duminică o reuniune a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite pentru a discuta luni despre ceea ce a numit o „provocare a radicalilor ucraineni" în oraşul Bucea, după ce Kievul a acuzat trupele ruse că au ucis civili acolo, aminteşte Reuters.