Istoric și profesor basarabean stabilit în America, Vladimir Solonari le transmite politicienilor de la Chișinău, într-un interviu oferit DW că acum este momentul să solicite Unirea cu România, fiindcă în alte condiții, dacă rușii vor controla Odessa, R.Moldova rămâne fără nici cea mai mică garanție că trupele rusești nu vor trece și Nistrul, după ce vor face joncțiunea cu scelerații ruși din așa-zisa Transnistria.
”Dacă eu aş fi fost un politician la Chişinău, aş fi cerut imediat Unirea, ca salvare. În acest caz, ar putea fi apărată de NATO. Nu cred că România ar putea să-i refuze pe moldoveni”, spune Solonari.
România este membră NATO și UE cu drepturi depline, are parteneriat strategic cu SUA, iar Bucureștiul va face totul pentru a proteja Basarabia, punctează Vladimir Solonari, care explică faptul că ”neutralitatea” R.Moldova nu înseamnă absolut nimic pentru decidenții de la Kremlin.
(Istoricul și profesorul Vladimir Solonari)
Profesorul avertizează că există un risc real pentru R.Moldova. Podul.ro vă prezintă fragmentele în care Vladimir Solonari comentează aceste aspecte:
”În cazul prelungirii războiului, care credeţi că e riscul pentru România şi pentru Republica Moldova?
Foarte mare. Dacă va cădea Odessa, armata moldovenească nu poate să reziste în faţa ruşilor deloc. Şi atunci ce să facă România: să privească la felul în care este ocupată R. Moldova de trupele ruseşti? Să se uite cum Chişinăul e bombardat? Înainte să se ajungă aici, Ucraina trebuie ajutată, pentru că ea luptă pentru toată Europa. Mai înainte eram în favoarea diplomaţiei, dar după ce Putin a atacat Ucraina, situaţia s-a schimbat radical. Nu putem accepta aşa ceva. Cu cât mai repede se trezeşte lumea, cu atât mai bine. Suntem în faţa unui pericol existenţial, devreme ce avem de-a face cu cineva care ameninţă că distruge toată lumea.
Transnistria a cerut din nou recunoaşterea independenţei într-un mesaj adresat Chişinăului, în care face referire la „existenţa paşnică” şi la „buna vecinătate”. Cum interpretaţi această solicitare pe fondul agresiunii din Ucraina?
Nu cred că R. Moldova poate accepta aşa ceva. Nu ştiu dacă cei de la Tiraspol au primit un ordin de la Moscova în acest sens, pentru o viitoare integrare în Rusia, cum s-a întâmplat cu Donbas şi Lugansk. Ar putea fi un pas preliminar: au cerut ieşirea din R. Moldova şi fiindcă n-au primit niciun răspuns, ar putea solicita unirea cu Rusia. Aceasta este adevărata primejdie. Regimul din Transnistria controlează nu doar teritoriile de la Est de Nistru, ci oraşul Tighina sau cum mai e cunoscut, Bender. Dacă trupele ruseşti ocupă Odessa, vor ajunge foarte repede la Tiraspol. Sunt doar 100 de kilometri, iar de la Tiraspol la Tighina sunt 15 kilometri.
Vă aşteptaţi la o ocupaţie rusească?
În Transnistria ar intra fără nicio luptă
Şi mai departe, cât de expusă devine Republica Moldova?
Destul de mult. Să ne amintim că sudul Basarabiei aparţine acum Ucrainei şi dacă ruşii intră în Odessa, sigur că vor ocupa şi Basarabia de Sud, dar ar putea intra şi pe teritoriul Republicii Moldova. Dacă ruşii vor ocupa toată Ucraina, de ce să nu ocupe şi Republica Moldova? Vor găsi un pretext sau vor intra, pur şi simplu, fără niciun pretext. Ce va face în acest caz România?
Ce ar face?
Dacă eu aş fi fost un politician la Chişinău, aş fi cerut imediat unirea, ca salvare. În acest caz, ar putea fi apărată de NATO. Nu cred că România ar putea să-i refuze pe moldoveni. Aşa că nu înţeleg de ce statele estice nu vor să le dea ucrainenilor MIG-urile de care au nevoie pentru a se apăra. În fond, e vorba doar despre nişte metal uzat, aflat în stocuri. E o miopie politică. L-am văzut pe secretarul general NATO vorbind prea accentuat despre un posibil accident, dar el şi liderii occidentali nu înţeleg că nu se vor putea feri de acel accident, dacă Rusia chiar îl vrea. Ucraina a fost atacată fără niciun pretext. Cred că noi în Occident trebuie să terminăm cu frica şi să mergem mai energic în ajutorarea Ucrainei. Trebuie să acceptăm şi sacrificiile, pentru a impune Rusiei un cost enorm, în aşa fel încât economia rusească să se prăbuşească imediat, nu după jumătate de an, ca ei să nu poată să lupte în această jumătate de an şi să omoare oameni nevinovaţi.
Aţi spus mai devreme că dacă aţi fi politician la Chişinău aţi cere unirea cu România, dar acesta e un proces care ia timp şi are nevoie probabil de acceptul NATO şi al Uniunii Europene.
Înainte nu eram în favoarea unirii, din mai multe motive, dar în acest moment, mi-aş dori foarte mult, ca o formă de siguranţă. Altfel e posibil ca moldovenii să nimerească din nou sub stăpânirea rusească, după toţi aceşti ani de independenţă şi atâtea greutăţi.
Sunt mulţi în R. Moldova care nu consideră că ocupaţia rusească ar fi o nenorocire, dar pentru mine e inacceptabil. Nu sunt român, m-am născut în Chişinău şi multă vreme am fost pro-rus, dar acum nu mai sunt. Guvernul de la Chişinău cred că este un guvern sănătos şi raţional şi că se află în tratative cu Bucureştiul, că tatonează această posibilitate. Îmi dau seama că lucrurile acestea nu pot fi declarate deschis, dar cred că ei trebuie să fie gata pentru o asemenea eventualitate. Există un raţionament puternic: prin unire se obţine apărarea din partea NATO. Dacă cele două state decid să se unească şi fac toate formalităţile necesare, nu cred că NATO zice nu.
Deocamdată oficialii de la Chişinău spun că ţara e sigură şi nu există declaraţii în sensul dorinţei de unire.
Nici nu trebuie să fie ceva public, ar fi o provocare pentru ruşi şi pentru transnistreni, s-ar provoca o criză. În acelaşi timp, Republica Moldova şi România ar trebui să fie gata pentru un astfel de pas, care să se facă la momentul oportun. Eu personal n-am niciun interes în ceea ce se întâmplă, locuiesc în Statele Unite, am cetăţenie dublă, moldovenească şi americană, deci îmi spun pur şi simplu părerea mea de istoric, fără să am vreo responsabilitate politică. Eu cred că cele două părţi examinează această posibilitate şi trebuie să fie gata cu acest plan, dacă va cădea Odessa, pentru că în acest caz trupele ruseşti ar ajunge imediat la Tiraspol, unde ar fi întâmpinate cu pâine şi sare, cu braţele deschise. Chişinăul ştie probabil că se află sub ameninţarea Rusiei, mai ales dacă va cădea Odessa. Republica Moldova va fi fără nicio posibilitate de apărare. Armata moldovenească este un fel de glumă, să nu ne facem iluzii. Nu cred că vor putea opune vreo rezistenţă.
Rusia nu ar ţine cont de neutralitatea Republicii Moldova?
Ruşii trec cu tancurile peste orice neutralitate: fără vorbe, ca naziştii lui Hitler, fără frică de nimic”.
Citiți AICI întregul interviu.