VIDEO ANCHETĂ: Dubiosul mogul Val Butnaru, detonat public de soția polițistului pe care l-a linșat mediatic. Acuzat de FSB-ism, Butnaru e expert în omoruri mediatice. Cum scapă de răspunderea penală


VIDEO ANCHETĂ: Dubiosul mogul Val Butnaru, detonat public de soția polițistului pe care l-a linșat mediatic. Acuzat de FSB-ism, Butnaru e expert în omoruri mediatice. Cum scapă de răspunderea penală

Avocata basarabeancă Fulga Grabovski (foto stânga sus) – soția polițistului Vitalie Grabovski, linșat mediatic, prin minciuni și calomnii mizerabile, de Jurnal TV – a realizat o anchetă video impresionantă referitoare la cea mai recentă campanie de fake news și de împroșcare mediatică poruncită de mai vechiul nostru mușteriu, dubiosul mogul Val Butnaru, foto dreapta sus (detalii AICI, AICI și AICI), nănaș al agentului KGB Iurie Roșca, la rându-i acuzat de FSB-ism, Butnaru fiind totodată un vechi combinator și spălător public al unor infractori cu renume, politici sau nu, din R.Moldova.

Înainte de a vă prezenta fragmente din ancheta avocatei Fulga Grabovski, vă explicăm, pe scurt, filmul acțiunii. După ce-l linșează mediatic pe polițist cu toate armele Jurnal TV, împroșcând calomnii, văzând că acesta îi cere socoteală în conformitate cu legea, Val Butnaru face o altă știre falsă, dezinformând grosolan despre demersul polițistului și folosind trustul în interesul său personal, acestea fiind abateri grave în serie pe care Consiliul Audiovizualului ar fi trebuit să le sancționeze. Nu doar că nu face asta, dar Consiliul Audiovizualului se autosesizează în baza știrii false și, depășindu-și ghiolbănește atribuțiile, se transformă în avocatul lui Val Butnaru și al Jurnal TV. 

Mai mult, prin toată această înscenare ieftină – repetăm, minciuni demonstrabile de la un capăt la altul, plus împroșcarea de insulte pe bandă rulantă –, Val Butnaru pregătește schimbarea cadrului legal existent astfel încât să scape de răspunderea contravențională (prevăzută de legile R.Moldova) pentru infracțiunile în serie comise, și asta nu de ieri, de azi. Totul cu sprijin politic și prin obediența scaborasă a Consiliului Audiovizualului. 

Reamintim că Val Butnaru (ajuns peste noapte și printr-un mister boss al unui trust de milioane de euro) girează, la Jurnal TV, cel mai purulent moldovenism/statalism, totul camuflat sub masca unui așa-zis pro-europenism și a unei așa-zise lupte cu corupția, deși el a fost și este un intim al interlopilor (mulți apropiați Moscovei). 

Vă invităm să urmăriți ancheta video a doamnei Fulga Grabovski – e indicat să o urmăriți în integralitate, pentru a vă face o idee de ansamblu despre acest Val Butnaru, killerul mediatic numărul 1 al R.Moldova. Pentru cititorii din România din dreapta Prutului, precizăm că Jurnal TV este mult, mult mai nocivă decât sunt Antena 3 sau România TV, având în vedere că R.Moldova se află în siajul Estului, iar împroșcarea moldovenismului de toate tipurile reprezintă o misiune predilectă a Departamentului așa-zis moldovenesc de la Kremlin, misiune diseminată din plin și pe sticla Jurnal TV.  Vă amintim că Val Butnaru a acționat în judecată Podul.ro, în R.Moldova, într-o încercare disperată și caraghioasă de a ne intimida.  



Vă prezentăm o serie de fragmente din anchetă: 

”Probabil mulți dintre voi ați văzut știrea de senzație mult mediatizată privitoare la atacul asupra postului de televiziune Jurnal TV de către Inspectoratul de Poliție Buicani, știre care a oripilat opinia publică. Juriști, politicieni, deputați și oameni simpli discutau intens cazul fără precedent în jurnalistica moldovenească și tupeul unui polițist care a îndrăznit să constate contravenția de calomnie și să solicite instanței privarea postului de televiziune de dreptul de emisie pentru un termen de un an. 

Recunosc că și eu aș fi fost impresionată de titlurile sonore și conținutul scandalos al știrii dacă n-aș fi știut dedesubturile acestui thriller autohton regizat în studiourile hollywoodiene ale lui Val Butnaru, care nu este altceva decât un alt omor realizat la comanda killer-ului mediatic numărul 1și care a avut menirea pregătirii terenului pentru o nouă modificare legislativă pe sub masă ce avea să vină drept răsplată pentru magnatul care a sprijinit și sprijină în continuare în mod deschis actuala guvernare. 

O prezentatoare Jurnal TV minte cum respiră: 

”Jurnal TV a devenit ținta din partea Inspectoratului de Poliție Buiucani. Această autoritate neglijând legea a declanșat împotriva instituției noastre un proces contravențional pentru calomnie în favoarea unui fost polițist vizat într-o investigație jurnalistică. Polițiștii invocă un articol incompatibil cu statutul entității noastre și cere (sic!) lipsirea postului nostru de televiziune de dreptul de a-și desfășura activitatea pe termen de un an. Dosarul a ajuns la Judecătoria Ciocana. Este un caz fără precedent în practica jurnalistică din Republica Moldova”.

În aceste 30 de secunde tovarăși, ați văzut, nici mai mult, nici mai puțin, decât cinci minciuni sfruntate. Pentru că polițistul nu a încălcat nici o lege, procesul-verbal a fost întocmit nu pe postul de televiziune, ci pe administrator (…) Val Butnaru, nu a propus nimeni niciodată închiderea postului sau privarea sa de dreptul de emisie, nu este nici pe departe un caz fără precedent în jurnalistica moldovenească și calomnia e prevăzută de lege și este perfect aplicabilă jurnaliștilor. 

În procesul-verbal este indicată denumirea SRL-ului pentru că așa este întocmit formularul, însă răspunderea o poartă administratorul (…) și nu poliția decide sancționarea, ci instanțele de judecată. Dacă Butnaru va fi privat de a ocupa funcția deținută de la 6 luni la 1 an, acest lucru nu va afecta în niciun fel Jurnal TV, din simplul motiv că postul are un alt director, și nici Butnaru nu o să sărăcească, la câte milioane are. 

Pentru ce a făcut Val Butnaru tot acest show de prost gust? Simplu. Ca să scape de răspundere. Atunci când ai prieteni la guvernare, acest lucru e floare la ureche. Atunci, nu mai mergi ca un muritor de rând la agentul constatator, când ești chemat să dai explicații pe caz. Tu ești acela care ceri explicații. Și nici tu personal, ci slugile tale fidele, pe care le trimiți cu microfonul în mână să ceară explicații întregului Inspectorat, șefului IGP, pentru tupeul de a aplica legea celui ce prin definiție este în afara ei. 

Omul își folosește trustul în interes propriu, lucru interzis expres de prevederile Codului Audiovizualului, face o știre falsă pentru a trezi oprobriul public în favoarea sa și îl linșează fără milă în acest scop, cum face de obicei, pe reprezentatul forțelor de ordine care nu a făcut nimic greșit, ci doar și-a îndeplinit corespunzător atribuțiile de serviciu. Deci cam așa arată ‹atacul› polițistului împotriva trustului. 

Momentul-cheie este că, în baza acestei știri false se autosesizează, cine credeți?! Consiliul Audiovizualului, care publică de urgență un comunicat prin care condamnă acțiunile polițistului, astfel depășindu-și grav atribuțiile. Dar ridicolul nu se oprește aici. Pe 9 ianuarie curent, la doar 5 zile de la reportajul Jurnal TV, Consiliul Audiovizualului se întrunește în ședință unde discută subiectul atacului împotriva Jurnalului, asta în pofida faptului că noi i-am sesizat cu o petiție privind caracterul fals al știrii difuzate și am insistat să participăm la acea ședință. 

Consiliul Audiovizualul ne refuză însă participarea și stabilește în grabă, pe ascuns, necesitatea modificării urgente a legislației în favoarea jurnaliștilor Jurnal TV – atenție: abrogarea din Codul contravențional a contravenției de calomnie. Deci aici a fost toată șmecheria. 

Val Butnaru nu avea nevoie de susținerea publicului doar pentru a pune presiune pe judecător și a câștiga bătălia în instanță, cum greșit am considerat la început, ci mai ales pentru a înscena toată această poveste cu necesitatea modificării stringente a legislației în favoarea sa pentru a scăpa o dată și pentru totdeauna de această bombă pe capul unui jurnalist care se numește răspunderea contravențională pentru calomnie. 

Așadar, să recapitulăm. Butnaru face o știre falsă și își folosește trustul în interesul său personal, ceea ce constituie din start două abateri grave pe care Consiliul Audiovizualului are îndatorirea să le sancționeze. În schimb, Consiliul Audiovizualului se autosesizează în baza știrii false și chiar face pe avocatul Jurnal TV, atenționând să nu se mai permită pe viitor o astfel de aplicare a legilor. (…)

Momentul culminant este aici. Un membru al Consiliului Audiovizualului: 

‹Cred în continuare că trebuie să fie modificată legislația în vigoare astfel încât onoarea, demnitatea și reputația profesională să fie apărată în instanța de judecată, într-un proces civil, și nu prin intermediul Codului Contravențional. Nu ține de domeniul Codului Contravențional defăimarea, chiar dacă au numit-o impropriu ”calomnie”. Mai mult decât atât, voi susține în continuare necesitatea revizuirii acestui articol prin eliminarea lui, dar urmează să avem o poziție comună›. 

Ați văzut cât de simplu? Fără mari consultări, discuții, fără a pune măcar subiectul pe ordinea de zi, adică pe sub masă, așa că fiți siguri că legea e ca și adoptată, că proiectul deciziei există de mult și nu a fost elaborat de membrii Consiliului, iar modificarea va fi operată foarte repede, deoarece trebuie să se finalizeze până la examinarea cauzei contravenționale”.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.