FOTO. PSD, PNL și USR, cooptate în jocul Moscovei din R. Moldova. Toxica susținere acordată rusofilului Ion Ceban. Concluzia unui fost consilier prezidențial despre planul românofobului: "A ieșit la 'pescuit' de fraieri!"


FOTO. PSD, PNL și USR, cooptate în jocul Moscovei din R. Moldova. Toxica susținere acordată rusofilului Ion Ceban. Concluzia unui fost consilier prezidențial despre planul românofobului: "A ieșit la 'pescuit' de fraieri!"

Fostul consilier prezidențial Cristian Hrițuc, un bun cunoscător al scenei politice din R. Moldova, atrage atenția că primarul Chișinăului, rusofilul Ion Ceban, se folosește de politicienii de la București la nivel de imagine pentru a lansa un partid în legătură cu care să nu existe o largă percepție publică potrivit căreia e vorba despre un proiect politic românofob și orientat spre Kremlin. 

De pildă, Ceban s-a întâlnit astăzi cu șeful Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților și al PSD, Paul Stănescu, vicepreședinte al Senatului și secretar general al PSD, Alexandru Rafila, ministrul PSD al Sănătății, Cseke Attila, ministrul UDMR al Dezvoltării, respectiv cu Hubert Thuma, președintele PNL al Consiliului Județean Ilfov. 

Vedeți foto: 

"Primarul Chișinăului, fostul purtător de cuvânt al lui Dodon, Ion Ceban, este de câteva zile în București. Astăzi s-a văzut și cu Ciolacu. Liderul PSD nu a postat nimic pe contul său despre această întâlnire.

Ceban face un joc mișto. A ieșit la ”pescuit” de fraieri. O întâlnire cu Ciolacu, cu niște primari, cu psd-iști și un ministru ungur.

De ce spun că a ieșit la ”pescuit” de fraieri? Pentru că omul are nevoie de o validare acum, înainte de a-și lansa propriul partid. Cum pe la Chișinău se știe că Ceban nu s-a depărtat foarte tare de Moscova, are nevoie să arate la momentul lansării partidului că nu are nicio problemă cu România, uite, e primit de omul 3 în stat, are întâlniri cu primari.

O strategie deșteaptă a lui Ceban de a dejuca din start factorul geopolitic, atât pentru momentul lansării partidului, cât și pentru momentul alegerilor locale din Chișinău. El a început acest joc, baletul cu România de ceva vreme. E câștigător pe două planuri: bani în Chișinău, schimbă lucruri, face parcuri, doi-imagine: o poză cu un om politic român înseamnă-validare.

Dacă nu aș ști cât e de fricos Ceban, dacă nu aș ști și că a mai fost pe la Moscova, poate aș crede că omul vrea un parteneriat serios, să construiască un partid de stânga pro-european, dar... doar Ciolacu poate crede basmele astea", a scris Hrițuc pe Facebook. 

Podul.ro a semnalat în repetate rânduri asocierea toxică a unor politicieni români cu Ion Ceban, printre care îi amintim pe Emil Boc, Gabriel Mutu, Gabriela Firea și Daniel Băluță. (mai multe detalii AICI, AICI și AICI)

Însă, ceea ce trebuie reliefat este că susținerea pe care o primește Ion Ceban este transpartinică, dat fiind faptul că în schemă a apărut și USR. Mai precis, primarul USR Sector 2, Radu Mihaiu, a avut pe parcursul zilei de ieri o întâlnire cu Ion Ceban. 

Reiterăm că, în decembrie 2020, Ion Ceban a fost inclus în delegația PSRM care s-a întâlnit cu Dmitri Kozak (adjunct al administrației Kremlinului care, la indicația lui Putin, este personajul care se ocupă de "reglementarea problemei transnistrene"), dar și cu persoane-cheie de la vârful FSB care răspund de Republica Moldova. 

Anul trecut, Podul.ro semnala că Rusia vrea să construiască un fel de PSD dincolo de Prut. În acest sens, vă reprezentăm semnalul de alarmă tras în decembrie 2020 de medicul și bloggerul basarabean Dragoș Galbur, care a subliniat faptul că Ion Ceban reprezintă un pericol mult mai mare decât Igor Dodon, Rusia având un proiect serios în acest sens:  

"Următorul Dodon pe care Moscova îl pregătește Republicii Moldova este Ion Ceban, actualul primar de Chișinău.

Rusia a investit în studiile sale în administrație publică, l-a ținut aproape de Dodon pentru a învăța cum funcționează axa Chișinău – Moscova, pentru a cunoaște direct persoanele de legătură din serviciile ruse de spionaj care răspund de Republica Moldova, i-au finanțat campania pentru Chișinău și îl susțin deschis în continuare.

Ion Ceban va fi un pion rus mai performant însă. Modelat după reușitele și eșecurile lui Dodon, acesta deja ne dă semnale de om echilibrat. Aduceți-vă aminte discursurile sale pline de ură, minciuni și tonalitate ridicată de acum 5-7 ani. Acum însă vorbește calm, răspicat și deseori operează cu cifre. Clar că-s multe aiureli și abureli, dar sunt așa de frumos aranjate că tocmai nu ai ce să-i reproșezi.

Va reprezenta interesele Rusiei, extrema stângă, interesele Tiraspolului și Comratului, dar nu se va sfii să afime că vorbește limba română. El deja dă semnale că e docil în privința românității noastre, cu declarații că Chișinăul e al doilea oraș românesc, cu tam-tam în jurul scuarului Eminescu (nu Pușkin, nu Cehov, nu scuaruri sovietice, dar anume Eminescu). Și știți cum noi românii moldoveni suntem mai mioritici, parcă ni se înmoaie inima când vezi un prorus înverșunat că vorbește o română aproape dâmbovițeană sau că, în genere, cochetează cu România (prietenia Chișinău – Sectorul 3 București).

În asta și constă pericolul noului Dodon, în mărirea spectrului electoral ce cuprinde nu doar stânga politică, ci și centrul (Usatîi, Șor), ba chiar și elemente de dreapta. Un fel de PSD românesc. Că Igor Dodon în mod clar pleacă la tomberonul politic. Moscova deja nu mai știe cum să scape de el și de vizitele sale băgăcioase și plângăcioase. Faptul că la ultima vizită Ion Ceban, care se declară apolitic, a fost inclus în delegația care s-a văzut cu Kozak și cu persoanele cheie din FSB care răspund de Moldova, este un semnal clar al importanței acestuia.

Greceanîi e expirată, Dodon a fost măturat pe jos de o femeie la prezidențiale, Bătrâncea e homosexual, restul sunt irelevanți, unicul viitor lider politic de stânga și totalmente prorus este Ion Ceban. Și așa va fi.

În următorii ani vor avea loc toate mecanismele standart de schimbări de culori și denumiri în PSRM. Poate va rămâne PSRM și Ion va fi numit liderul acestuia. Poate Ion se va desprinde și va crea un PSD aparte, așa cum a făcut Dodon cu PCRM cândva. Opțiuni și posibilități vor fi multe.

În mod sigur popularitatea lui Ion Ceban va crește, datorită funcției de primar general al capitalei, ba chiar probabil ne va deveni simpatic și nouă, dreptei pro românești și pro europene, însă anume pe asta mizează rușii. Așadar să nu uităm niciodată trecutul politic al oamenilor, căci lupul își schimbă blana, iar năravul ba!

Ah da, Ion Ceban a împlinit anul acesta prezidențiabila vârstă de 40 de ani. Politic vorbind, s-a copt".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.