FilesÎn pofida anunțului Moscovei potrivit căruia a început să-și retragă o parte din trupe de la granița cu Ucraina, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat, într-o conferință de presă, că nu există vreun semnal concret privind vreo dezescaladare a tensiunilor.
CITIȚI ȘI: Rusia, semnal de retragere a unora dintre trupele masate la granița cu Ucraina
"Noi am expus sistematic acțiunile, planurile și campaniile de dezinformare ale Rusiei, cu scopul de a arăta întregii lumi ce face Moscova și cu scopul de a îngreuna Kremlinul în a demara acțiuni agresive", a mai subliniat Stoltenberg.
De asemenea, Jens Stoltenberg a anunțat că miniștrii de Apărare din NATO vor discuta mâine inclusiv despre nevoia de a spori postura defensivă a Alianței inclusiv în România.
"Săptămâna trecută am fost în România pentru a întâlni noile efective militare americane trimise împreună cu alți aliați. A fost o demonstrație puternică al angajamentului SUA față de securitatea europeană, de la Marea Neagră până la Marea Baltică. Miniștrii Apărării din NATO vor vorbi în legătură cu nevoia de a spori postura noastră defensivă. De asemenea, salut faptul că Franța s-a oferit să trimită noi trupe NATO în România", a precizat Stoltenberg.
Redăm discursul susținut de secretarul general al NATO:
"În cursul zilei de mâine, miniștrii Apărării ai NATO se vor întâlni pentru a aborda cea mai serioasă criză de securitate cu care s-a confruntat Europa în ultimele decenii.
Există semne dinspre Moscova că diplomația trebuie să continue. Asta ne conferă motive să ne manifestăm o formă de optimism prudent.
Pe de altă parte, nu am văzut vreun semnal al dezescaladării conflictului la granița cu Ucraina. Rusia a masat trupe militare în și în jurul Ucrainei, într-un mod fără precedent de la Războiul Rece. Totul este poziționat acum în vederea unui nou atac. Însă, Rusia încă are timp să facă un pas în spate, să oprească pregătirile pentru război și să înceapă să identifice o soluție pacificatoare.
Aliații NATO au fost foarte clari că Rusia va plăti un preț major pentru orice viitoare agresiune împotriva Ucrainei.
Noi am expus sistematic acțiunile, planurile și campaniile de dezinformare ale Rusiei, cu scopul de a arăta întregii lumi ce face Moscova și cu scopul de a îngreuna Kremlinul în a demara acțiuni agresive.
În același timp, aliații NATO sunt în continuare pregătiți să negocieze cu Rusia.
Pe 26 ianuarie, am invitat Rusia la o serie de întâlniri în cadrul Consiliului NATO-Rusia. Am trimis propuneri concrete pentru o agendă substanțială în care ascultăm îngrijorările exprimate de Rusia, le comunicăm pe ale noastre și căutăm punctele comune.
Suntem gata să purtăm discuții despre relațiile NATO-Rusia, securitatea europeană, inclusiv în ceea ce privește Ucraina. Totodată, suntem pregătiți să discutăm despre reducerea riscurilor, transparență și controlul armamentului.
Dar nu vom face compromisuri în legătură cu principiile noastre de bază! Fiecare națiune are dreptul de a-și alege calea. Și nu vor fi niciodată membri ai NATO de prim rang și rang second. Suntem cu toții aliați ai NATO!
Am intensificat descurajarea și defensiva pe teritoriul Alianței. Am trimis mai multe trupe, avioane militare și nave pe flancul estic al NATO. Am sporit promptitudinea forței de răspuns a NATO și am mărit capacitatea grupurilor noastre de luptă din regiunea baltică.
Săptămâna trecută am fost în România pentru a întâlni noile efective militare americane trimise împreună cu alți aliați. A fost o demonstrație puternică al angajamentului SUA față de securitatea europeană, de la Marea Neagră până la Marea Baltică. Miniștrii Apărării din NATO vor vorbi în legătură cu nevoia de a spori postura noastră defensivă. De asemenea, salut faptul că Franța s-a oferit să trimită noi trupe NATO în România.
Totodată, mâine voi prezida o întrunire a Grupului de planificare nucleară pentru a mă asigura că descurajarea noastră în plan nuclear rămâne sigură, securizată și eficientă.
Miniștrii Apărării se vor întâlni cu colegii din Ucraina și Georgia pentru a discuta despre înrăutățirea situației de securitate din regiunea Mării Negre. Aliații NATO își vor reafirma sprijinul puternic față de suveranitatea și integritatea teritorială ale celor 2 țări.
De asemenea, ne vom întâlni cu partenerii din Finlanda, Suedia și Uniunea Europeană pentru a continua consultările și întărirea cooperării dintre NATO și Europa.
Actuala criză a arătat cât de important este să investim în defensivă. Așadar, miniștrii vor revizui împărțirea sarcinilor în cadrul Alianței. Încurajez aliații să continue să investească în sistemul nostru comun de securitate.
Nu în cele din urmă, vom discuta despre următorul concept strategic al NATO care va fi adoptat la Summitul de la Madrid din luna iunie.
Sunt încrezător că Aliații se vor reangaja în privința valorilor noastre fundamentale și față de importanța ca Europa și America de Nord să acționeze împreună".