Rusia, semnal de retragere a unora dintre trupele masate la granița cu Ucraina


Rusia, semnal de retragere a unora dintre trupele masate la granița cu Ucraina

O parte dintre trupele din districtele militare ale Rusiei adiacente Ucrainei se întorc la bazele lor după ce au terminat aplicațiile militare, a anunțat marți ministerul rus al Apărării.

Agenția de presă rusă Interfax a citat ministerul, făcând public faptul că, în timp ce exercițiile la scară largă au continuat în toată țara, unele dintre unitățile din districtele militare de sud și de vest și-au încheiat exercițiile și au început să se întoarcă la bază.

Mișcările raportate contravin avertismentelor din partea Statelor Unite și Marii Britanii, potrivit cărora Rusia ar putea fi gata să invadeze Ucraina în orice moment, însă respectă scenariul la care a apelat Kremlinul și anul trecut, când și-a retras trupele după ce amenințase săptămâni în șir granițele Ucrainei.

Secretarul britanic de externe Liz Truss a declarat că Marea Britanie va ține cont doar de o demobilizare pe scară largă a trupelor ruse de la granița cu Ucraina, pentru a crede că Moscova nu are planuri de invazie.

Imaginile video furnizate de ministerul apărării și publicate de agenția de presă RIA au arătat că unele tancuri și alte vehicule blindate erau încărcate în vagoane de cale ferată.

Ministerul a spus că va folosi camioane pentru a muta unele echipamente, în timp ce unele trupe vor defila singure către baze.

Rusia a adunat peste 100.000 de militari în apropierea granițelor Ucrainei, inclusiv un contingent mare de exerciții comune în Belarus până pe 20 februarie, ceea ce înseamnă că Ucraina este aproape încercuită de armata rusă.

Piețele ruse au reacționat pozitiv la știri, iar rubla, care a fost sub presiune din cauza temerilor de noi sancțiuni occidentale în cazul unui război, a câștigat 1,5% la scurt timp după anunțul ministerului apărării.

Moscova a negat că ar fi intenționat vreodată să atace Ucraina, dar cere din partea Statelor Unite și a NATO garanții obligatorii din punct de vedere juridic că Kievul nu va avea voie să adere la blocul militar. Washingtonul și Bruxelles-ul au refuzat până acum să facă astfel de angajamente.

Cancelarul german Olaf Scholz era așteptat la Moscova mai târziu, marți, pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Putin într-o misiune menită a contribui la evitarea războiul.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.