În sfârșit, Facebook se PRĂBUȘEȘTE fără precedent la Bursă! Motivele: manipularea, supravegherea informațională, monopolul, cenzura, îndoctrinarea premeditată și marile jocuri financiare. Rețeaua minciunii și a controlului


În sfârșit, Facebook se PRĂBUȘEȘTE fără precedent la Bursă! Motivele: manipularea, supravegherea informațională, monopolul, cenzura, îndoctrinarea premeditată și marile jocuri financiare. Rețeaua minciunii și a controlului

Profesorul Dragoș Paul Aligică atrage atenția, pe MeWe, că prăbușirea fără precedent a Facebook la bursă ne certifică o serie de aspecte esențiale, chiar dacă această prăbușire nu anunță iminența mult doritului sfârșit al acestei rețele bazată pe manipulare, supraveghere informațională și monopol. 

De asemenea, Aligică explică și faptul că Facebook-ul din prezent nu mai are nici cea mai mică legătură cu vechea rețea de socializare: ”FB pur și simplu are un sistem în care modelul inițial de prieteni și postări a fost înlocuit cu altul în care se face reclamă, se îndoctrinează, se creează dependență și se generează manipulare și condiționare comportamentală. Nu mai vorbim de introducerea shadow banning, deprioritizărilor și blocărilor, care se adaugă în plus la cele de mai sus. Prin asta face extrem de greu să mai înțelegem care sunt fluxurile normale și reale și să ne relaționăm prin postări puse de oamenii reali cu care suntem asociați.

Acesta NU este FB-ul la care am creat cont acum 10 ani. Și milioane de oameni realizează asta…”

Podul.ro vă prezintă clarificările profesorului Dragoș Paul Aligică: 

”Prăbușirea fără precedent la bursă a Facebook nu anunță iminența mult doritului sfârșit al detestatei entități și a grupurilor de influență și interese din spatele ei – așa cum foarte mulți speră –, dar în mod cert este un semnal serios că peisajul începe în sfârșit să se schimbe. 

Noul model economic bazat pe manipulare, supraveghere informațională și monopol structural indus artificial prin convergența între structurile statului și capacitățile tehnologice coroporate, începe să aibă probleme. 

Contrareacțiile la structura de abuz și spoliere vor începe tot mai mult să se coreleze cu problemele legate de ciclul de viață normal al oricărei organizații de factură tehnologic-economică ajunsă la maturitate. 

Episodul bursier fără precedent ne readuce aminte că suntem în secolul 21 și structura și frontiera tehnologică și instituțională a ordinii economice nu mai arată deloc ca vechile structuri cu care suntem familiari… De asemenea ne readuce aminte că nu am făcut încă destul ca să informăm oamenii – în cazul de față publicul român – despre care e natura sistemului și despre cum sunt abuzați și puși în pericol de el. 

Așa cum Dan Pavel scrie azi pe rețeaua alternativă, care nu poate fi pomenită aici, un comentariu preluat însă și larg difuzat și aici, de cei care au conturi duale:

‹Din nefericire suntem în 2022, iar majoritatea oamenilor sunt atât de analfabeți informatic și informațional încât nu-și dau seama ce impact negativ au actualele inițiative ce pivotează pe BigTech]… 

Majoritatea oamenilor încă nu înțeleg că datele lor personale și preferințele lor sunt principala sursă de venituri a celor mai mari companii de servicii digitale de pe planetă. Nu înțeleg nici măcar cum se poate face profit din asta și nu văd un pericol ….

În domeniul digital se aplică regula clasică - dacă nu plătești pentru produs înseamnă că tu ești produsul. Oamenilor pur și simplu nu le vine să creadă…›

Nu le vine să creadă că suntem toți puși la produs de ani buni de niște băieți deștepți din California și argații lor, cum nu le vine să creadă ce ni se pregătește în viitor în logica acestui sistem. 

În ceea ce mă privește, găsesc toată această poveste din ultimele 24 de ore cu Facebook, prilej pentru a nota faptul că în fluxul meu – deși am 5000 de prieteni – o bună parte din ei publiciști, autori sau oameni care scriu mereu și postează – FB nu îmi arată nici măcar 5% din fluxul generat de ei. Dincolo de fluxul de reclamă și propagandă FB și de paginile sponsorizate (apropos: e atât de evident cine a fost plătit în pandemie să scrie la comandă, e așa de transparent în aceste condiții) abia dacă văd o rotație de 20-30 de pagini, de la cam aceiași prieteni, plus minus unul sau doi, în funcție de cum lasă algoritmul...

Găsesc așadar acum ocazia să mă disculp față de cei care probabil se miră cum nu am reacționat de luni și ani buni la nimic din ceea ce ei scriu. FB pur și simplu are un sistem în care modelul inițial de prieteni și postări a fost înlocuit cu altul în care se face reclamă, se îndoctrinează, se creează dependență și se generează manipulare și condiționare comportamentală. Nu mai vorbim de introducerea shadow banning, deprioritizărilor și blocărilor, care se adaugă în plus la cele de mai sus. Prin asta face extrem de greu să mai înțelegem care sunt fluxurile normale și reale și să ne relaționăm prin postări puse de oamenii reali cu care suntem asociați.

Acesta NU este FB-ul la care am creat cont acum 10 ani. Și milioane de oameni realizează asta…”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.