Drulă anunță că e pregătit ca de luni să preia șefia USR. Ce reproșuri îi aduce lui Cioloș


Drulă anunță că e pregătit ca de luni să preia șefia USR. Ce reproșuri îi aduce lui Cioloș

În contextul disputei din USR, vicepreședintele formațiunii politice, Cătălin Drulă, a declarat vineri seară, în emisiunea jurnalistei Nadia Ciurlin de la B1TV, că președintele partidului, Dacian Cioloș, a avut probleme de adaptare în raport cu dinamica Uniunii Salvați România, întrucât el ar fi obișnuit cu o formațiune politică ce gravitează aproape complet în jurul liderului. De asemenea, Drulă a precizat că propunerea lui Cioloș de a externaliza către societatea civilă o mare parte din deciziile partidului reprezintă o fugă de responsabilitate. 

Moderatoare: Se poate rupe partidul?  

Drulă: Nu, în niciun caz. De abia s-a unit. Noi am trecut printr-un proces de fuziune. Eu cred că a fost un proces de succes această construcție începută în 2016. (...) Ce se întâmplă ce la ultimul Congres e un pic de ajustare a unor culturi diferite a celor 2 organizații. La vechiul PLUS lucrurile erau mult mai ierarhice. USR, cred că e de notorietate, că e un partid viu, deschis unde oamenii își exprimă opiniile, iar lucrul acesta cred că ne-a ajutat. Suntem sătui de partidele în care toată lumea face sluj în fața șefului, nu răzbate nimic și sunt precum niște unități militare. USR a fost un partid mai dinamic. Dacian Cioloș cred că s-a adaptat mai greu la acest lucru.  

Moderatoare: E adevărat că a pus demisia pe masă Dacian Cioloș? Așa se pune problema?  

Drulă: A existat acest moment în discuția de ieri din Biroul Național care a fost în termeni ultimativi. (...) A fost destul de șocant acest moment și pentru mine și pentru noi. Pe de altă parte, suntem oameni care ne-am antrenat totuși în politică, în carieră înainte de politică. Nu ni se înmoaie genunchii în fața unui ultimatum. Ăsta nu e un stil de discutat în politică.

Moderatoare: Și credeți că e în stare să plece?  

Drulă: Sper că nu. Nu ar fi un moment bun pentru USR, pentru încrederea pe care o transmitem oamenilor, ca un lider abia ales să nu mai fie în funcție. Sper ca weekendul să fie un sfetnic bun pentru președintele nostru.  

Moderatoare: Biroul Național al USR i-a blocat în vreun fel deciziile domnului Cioloș?

Drulă: Nu, asta nu s-a întâmplat. În aceste 4 luni (care au trecut de la Congres - n.red.) a existat toată deschiderea la dialog. Nu există vreo inițiativă majoră a președintelui care să fi fost blocată de BN. E doar un loc viu de dezbatere și USR așa are structura lui statutară, are o conducere colectivă, așa s-a format. Nu e un partid doar de lider. A fost o fuziune prin absorbție. PLUS a intrat în USR, s-au păstrat statutul și toate regulile de funcționare, respectiv această dinamică internă de partid. Probabil că nu a fost obișnuit Dacian Cioloș (cu o astfel de abordare- n.red.).

Moderatoare: Dacian Cioloș vrea ca toate ședințele BN și deciziile să fie transparente pentru toți membrii, să fie publice.

Drulă: Asta e o dezbatere pe care am tranșat-o în USR prin 2018. Ședințele sunt minutate, sunt disponibile membrilor, cu excepția cazurilor în care discutăm un subiect sensibil de strategie politică. Pot exista chestiuni mai confidențiale. (...) Rolul unui lider e să aplaneze problemele, nu să scormonească în ele și să le scoată la iveală. (...) De altfel, Dacian Cioloș a candidat cu un program interesant la șefia USR, "președintele care unește". Așadar, această fuziune a 2 organizații diferite, cu culturi diferite, fuziune care e încă un proces în curs, trebuia să fie prima prioritate a lui ca președinte. Deocamdată lucrurile nu au mers ideal în zona asta, dar eu cred că este timp să fie redresate.  

Moderatoare: Ați fi de acord cu ideea domnului Cioloș ca 50% dintre portofolii unui Guvern din umbră să fie date către oameni din societatea civilă?  

Drulă: Era chiar un pic mai ciudată propunerea, ca o comisie externă partidului să decidă cine ar fi propunerile de miniștri pentru a guverna. În democrație întotdeauna e un eșec dacă separăm decizia de responsabilitate. Cel care are puterea de a decide trebuie să răspundă, că face bine sau că face rău. Oamenii trebuie să îl tragă de mânecă sau, din contră, să-l felicite că a ales bine. De aceea nu poate funcționa un sistem în care terți să decidă. Esența de a fi om politic e să îți asumi decizii. E un pic mai ales în zona aceasta tehnocrată o idee de a externaliza, de a recurge la alții tot timpul. E o derobare de responsabilitate.  

Nu în cele din urmă, Cătălin Drulă a anunțat că este pregătit să preia președinția interimară a partidului în cazul în care Dacian Cioloș va alege să demisioneze așa cum a amenințat în cursul zilei de ieri. 

Moderatoare: Înțeleg că sunteți vicepreședintele USR cu cele mai multe voturi și aveți prima șansă să preluați acest partid, în cazul în care domnul Cioloș se decide să plece. Sunteți pregătit să fiți președintele acestui partid?  

Drulă: Eu nu am candidat la ultimele alegeri, dar în contextul actual e o regulă statutară care spune că în cazul în care rămânem fără președinte, până la organizarea unui nou Congres, preia funcția vicepreședintele care a avut cele mai multe voturi, care în cazul acesta sunt eu. Dacă va fi nevoie, îmi voi face datoria de a conduce partidul. Datoria unui lider al acestui partid, oricare ar fi el, e să reclădească și să dea un mesaj de încredere oamenilor.  

Moderatoare: Ați fi dur în USR dacă, spre exemplu, ați prelua de luni partidul? De la 12% unde ați ținti să-l duceți?  

Drulă: Eu vreau să construiesc. Peste tot unde am fost am construit echipe și încerc să inspir oamenii.  

Moderatoare: Dar fără disciplină, fără duritate... Ați ieșit în conferințele alea de presă și ați zis "Rădoi, s-a terminat!".  

Drulă: Când vezi răul, nu negociezi cu el. Cu răul nu trebuie negociat. Trebuie identificat și să-i spui pe nume. În schimb, oamenii alături de care lucrez sunt în esență buni. 

Amintim că Dacian Cioloș a amenințat ieri conducerea USR, reunită într-o ședință a Biroului Național, că își va da demisia din funcția de președinte al partidului în cazul în care nu îi va fi acceptat cel târziu luni, 7 februarie, programul pe care vrea să-l implementeze. Printre aceste prevederi se află cea în baza căreia societatea civilă ar influența masiv deciziile partidului, propunere în legătură cu care fostul președinte al USR, Dan Barna, a precizat că e de neacceptat. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.