Un deputat rusofil din AUR, în centrul unui scandal imens într-o emisiune: "Sunteți plătit din banii noștri să faceți propagandă rusească în România!". Antonio Andrușceac, "mitraliat" de Ioana Constantin și Mario de Mezzo pe fondul mai multor declarații impardonabile


Un deputat rusofil din AUR, în centrul unui scandal imens într-o emisiune: "Sunteți plătit din banii noștri să faceți propagandă rusească în România!". Antonio Andrușceac, "mitraliat" de Ioana Constantin și Mario de Mezzo pe fondul mai multor declarații impardonabile

Deputatul AUR Antonio Andrușceac a fost combătut virulent miercuri, în emisiunea Raport de Zi de la Realitatea PLUS, în momentul în care a încercat să acrediteze ideea potrivit căreia în contextul escaladării conflictului ruso-ucrainean vina ar fi și a NATO, organizație internațională despre care parlamentarul aurist a zis că nu ar fi îndeajuns de atentă în negocieri la "sensibilitățile Rusiei". Mai mult, deputatul AUR nu a avut niciun cuvânt de zis în legătură cu solicitările inacceptabile formulate de Rusia, printre care cererea adresată NATO de a-și retrage trupele capabilitățile militare din România și Polonia. Pe tema acestei abordări a reprezentantului AUR, Ioana Constantin, fost vicepreședinte al PMP, respectiv Mario de Mezzo, vicepreședinte al PNL Sector 5, au reacționat imediat și au semnalat pe parcursul emisiunii că Antonio Andrușceac face propagandă rusească. Spiritele s-au încins treptat, iar poziționările deputatului AUR au ajuns în sfera iraționalului, acesta acuzându-i pe cei 2 combatanți că ar escalada conflictul cu Rusia. Ca reacție, Ioana Constantin l-a ironizat pe deputatul AUR Antonio Andrușceac: "Sunt sigură că Putin ne ascultă acum și că escaladăm conflictul...". La un moment dat, Antonio Andrușceac și-a amenințat unul dintre interlocutori că-l va da în judecată. (puteți urmări emisiunea AICI)

Andrușceac: În primul rând vreau să fac o considerație la modul general în ceea ce privește politica țărilor NATO, respectiv politica externă a României. Din punctul meu de vedere, în momentul în care se ajunge la un conflict armat diplomația a eșuat. Noi trebuie să fim, fără a deveni părtinitori sau fără ca unii sau alții să pună etichete unui partid sau altuia, conștienți de balanța de putere care există în lume și va exista în permanență. Trebuie să fim atenți în politica externă și în diplomația pe care o facem la nivelul României, dar și ca membru NATO la sensibilitățile fiecărei părți. Lucrurile astea înseamnă o rezolvare la masa negocierilor, nu pe câmpul de luptă. Asta e ceea ce cred că a fost deficitar în ultimul timp și mai ales de când balanța asta de putere ce era deținută de SUA și de Rusia a fost schimbată. Au intervenit acum și alți jucători care sunt importanți. Este China, mai apar tot felul de alte puteri mai mult sau mai puțin controlabile. Lucrurile sunt dinamice și în această zonă, iar dacă noi nu găsim soluțiile cele mai bune pe plan diplomatic rezolvarea în zona militară nu avantajează pe nimeni. De aceea, eu m-aș feri de etichete, care sunt buni și care sunt răi, în această situație în care ne aflăm. E clar că fiecare a greșit. Ca să facem un pas mai departe trebuie să pornim de la un adevăr comun acceptabil. Unul dintre aceste adevăruri ar putea fi negocierea în care fiecare parte să fie atentă, așa cum am mai spus, la sensibilitățile celuilalt. Să nu privim din prima cu ostilitate.  

Ioana Constantin: E foarte grav ceea ce spuneți! Nu puteți să spuneți că fiecare parte a greșit! Cum adică? Adică Federația Rusă ocupă Crimeea de exemplu, face presiuni la granița dintre Belarus și Polonia, iar dvs. spuneți că fiecare parte a greșit? Vă rog să explicați unde a greșit NATO, unde a greșit România sau orice stat membru NATO ca să se ajungă acum la această agresiune a Federației Ruse! Explicați unde a greșit Ucraina în relația cu Federația Rusă! Aduceți acum ideea în fața românilor că fiecare parte a greșit. Cum adică fiecare parte a greșit? Ce istoric de ocupare a altor state are România sau orice alt stat membru NATO?  

Mario de Mezzo: Exact asta doream să punctez și eu. Tu ne spui că, deși Rusia a făcut niște acte de agresiune împotriva Ucrainei, noi trebuie să fim atenți la sensibilitățile Rusiei, adică să fim ușor rusofili.

Ioana Constantin: Deportările din Basarabia, după toate ororile Federației Ruse... Ce tupeu aveți în spațiul public! E ireal!  

Mario de Mezzo: Tu spui că în momentul în care avem război eșuează diplomația, dar nu este vorba de diplomația României, ci despre Rusia cea care a invadat și care pune condiții absurde. Haideți să fim atenți la sensibilitățile Rusiei și să retragem trupele NATO din România, Bulgaria și Polonia. Ce zici de asta? (Andrușceac, ironizat) 

Andrușceac: Terminați odată cu prostiile astea și cu etichetarea, că nu faceți campanie politică! Sunteți 2 partide perdante, da?! Terminați odată cu ipocrizia!  

Ioana Constantin: Terminați dvs. cu propaganda rusească în România! Haideți să începem de la asta! Ați spus textual că au greșit ambele părți. Explicați vă rog!  

Andrușceac: În momentul în care politica externă și diplomația eșuează este clar că eșuează și de o parte și de alta.  

Mario de Mezzo: Aici nu este vorba despre diplomația României, ci despre NATO și Rusia! România nu s-a dus să negocieze cu Rusia sau cu oricine altcineva de capul ei, pentru că suntem parte din NATO, iar discuțiile au fost între NATO și Rusia! Nu veni tu să-mi spui tu mie să termin cu politicianismul pentru că suntem partide perdante. Tu faci o propagandă rusofilă pe care eu nu am cum să o accept!  

Ioana Constantin, ironică: Să felicităm instituțiile de forță din România că avem astăzi un partid prorus! Felicitări! Putin are propriul partid în România! Asta trebuie să știe românii!  

Andrușceac: Politica asta pe care o faceți cu punerea la colț a unor oameni care sunt conștienți de riscuri și voi nu faceți decât să escaladați niște conflicte și să le amplificați...

Ioana Constantin: Sunt sigură că Putin ne ascultă acum și că escaladăm conflictul...

Mario de Mezzo: Tu detonezi niște nucleare în direct, eu vin și te provoc să explici ce zici, iar tu îmi spui mie că eu detonez ceva?! Dar nu vezi că e un absurd în discursul pe care-l ai?! Nu este în regulă să transmiți aceste mesaje public! Nu e în regulă să vii să spui că Ucraina a greșit, nu e în regulă să vii să spui că NATO a greșit! Nu e în regulă să vii să spui să spui să fim atenți la sensibilitățile unui invadator! (...) Tu duci politica asta într-o politică ieftină!  

Andrușceac: La nivelul tău...

Mario de Mezzo: Începi cu atacuri la persoană... N-am cum să-l las să vorbească! Faci propagandă rusofilă! Asumă-ți asta!  

Andrușceac: Te voi da în judecată!

Mario de Mezzo: Poți să mă dai în judecată pentru ce vrei tu. Să vedem cum spui tu în instanță că e adevărat că NATO a greșit.

Andrușceac: Mă faci tu, ipocritule, rusofil?! Nu ți-e jenă?!  (...) 

Andrușceac: După ani de zile în care România a fost reprezentată cu basca în mână în toate structurile din care facem parte, nu ca parteneri egali, ci ca vasali, oamenii simt nevoia de demnitate națională, de a fi respectați acolo unde mulți dintre ei au ajuns fără voia lor, împinși de nevoile economice. Eu nu vă vorbesc din cărți sau din punctajul de partid. Ceea ce am spus referitor la războiul din Ucraina vine din cunoașterea pe care am dobândit-o ca om. Am făcut studii de analiză și soluționare a conflictelor. Eu vă spun din cărți cum se tratează lucrurile astea și cum se evită ajungerea la un conflict armat. Nu vreau să intru în amănuntele astea. Nu trebuie să sperie pe nimeni că un partid cu valori naționale, suveraniste va ajunge la putere. E foarte clar că vom ajunge la putere prin voința poporului român și a celor pe care-i reprezentăm.  

Ioana Constantin: Credeți că România e vasală în NATO?  

Andrușceac: Vă dau doar un exemplu, modul în care am fost noi anunțați de posibila prezență a trupelor franceze sau americane...

Ioana Constantin: Ce rușine să spuneți așa ceva! România este atât de respectată în NATO datorită militarilor noștri! Pe noi dacă nu ne respectă cineva e din cauza politicienilor ca dvs., care în 2022 își permit să facă propagandă rusească în România, ascunzându-vă după ideea că vezi, Doamne, ce partid naționalist sunteți. Nu au nicio legătură valorile naționaliste și religioase cu faptul că vă permiteți să induceți această opinie în fața oamenilor, dvs. ca demnitar al statului român, că România e vasală în NATO, când România este unul dintre cele mai respectate state membre. Noi, polonezii, foarte puține popoare sunt atât de respectate ca poporul român în NATO! E absolut rușinos! Sunteți plătit din banii noștri să faceți propagandă rusească în România! E incredibil unde am ajuns!  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.