Elena Calistru demontează punctajele taberei care-l apără pe Ciucă pe tema scandalului de plagiat: "Mă întreb serios cu ce prestanță se va duce în unele medii"


Elena Calistru demontează punctajele taberei care-l apără pe Ciucă pe tema scandalului de plagiat: "Mă întreb serios cu ce prestanță se va duce în unele medii"

Pe tema scandalului privind posibilul doctorat plagiat al premierului Nicolae Ciucă, a devenit vocală și tabăra celor ce-i iau apărarea, care ori minimalizează gravitatea actului de a plagia ori propagă ideea potrivit căreia nu trebuie schimbat șeful Guvernului, întrucât România se confruntă cu o criză socială, economică, energetică, sanitară, dar și geopolitică, Rusia amenințând că va ataca militar Ucraina, motive pentru care nu ne permitem declanșarea unei crize politice. Liderul ONG-ului Funky Citizens, Elena Calistru, a demontat vineri, 21 ianuarie, punctajele taberei pro-Ciucă, atrăgând atenția, printre altele, că actualul premier va avea o credibilitate scăzută în ochii omologilor, dar nu numai, din pricina scandalului în cauză. Mai mult decât atât, activista civică a atras atenția că ideea potrivit căreia dezvăluirea a apărut acum ca un factor destabilizator pentru România în contextul geopolitic mai mult decât complicat nu stă în picioare, în condițiile în care mai mult ca sigur adversarii României în plan internațional aveau deja informații privind vulnerabilitatea cazului de plagiat. În acest sens, amintim că politologul Cătălin Avramescu, fost ambasador al României în Finlanda și Estonia, atrăgea atenția încă din luna decembrie a anului 2021 că există suspiciuni conform cărora Nicolae Ciucă a plagiat. (mai multe detalii AICI) De asemenea, Elena Calistru a contestat necesitatea ca România să aibă un general în funcția de premier pe vreme de criză geopolitică. 

"Au tot început diverși oameni, mai bine sau mai puțin bine intenționați să ne explice că nu e bine cu demisia d-lui. Ciucă pentru că avem război (aproape sigur) la graniță, că uite ce criză socială, economică, energetică, pandemică avem, că numai instabilitate guvernamentală ne lipsește. Mai văd prin alte locuri și cum că domnule, e servită, e clară situația, e cusută cu ață albă, cum să iasă povestea asta chiar acum? Și că sigur, e de condamnat că omul și-a plagiat doctoratul, dar e mai bun un plagiator decât nu știu ce politruc.

Sunt de acord că instabilitatea guvernamentală nu ne ajută deloc. Însă mai zic și așa:

- când se iau decizii grele, cu aliați și șefi de alte guverne, nu îmi spuneți că nu contează că cineva nu a fost onest sau a fost suficient de vanitos cât să își ia cu prețul plagiatului un titlu academic. Spune multe despre caracterul său. Cel puțin că merge pe principiul "facem ce face toată lumea".  

- povestea cu generalii din România e cel puțin discutabilă, pe bune. Cred că e suficient să ne uităm la pletora de nume de generali care nu au făcut o zi de teren în viața lor. Nu știu dacă inspiră tocmai încredere aceasta simplă etichetă de "generalul cutărică".

- suntem parte din NATO și ăsta e probabil cel mai bun lucru de care putem avea parte în această perioadă și mai ales în această geografie. Dar tocmai de-asta, opțiunile de pe masă vor fi analizate și prezentate liderilor politici de către militari, însă cei aleși de popoarele lor vor lua o decizie. Pentru că o decizie tehnică, oricât de bună, trebuie validată și prin responsabilitatea politică. Așa e în democrații, fie ele și imperfecte.

- tot din categoria asta, nu știu dacă e mai bine, la fel, la masa deciziilor să ai un politician care măcar e validat de electorat sau un general cumva bizar ajuns în funcție. Dacă e așa important să ai militari în funcții politice în vremuri grele, spuneți-mi și mie, alte țări democratice de ce nu pun repede niște militari la conducere? Lor nu le e greu sau nu or avea generalul, numai pe noi ne-a dus capul din vreme să ne pregătim în acest fel?

- cât despre timing, ce știu sigur e că "servitele" vin peste tot, că există surse bizare cu care jurnaliștii vorbesc, că ele vin (mai ales) la momente în care sunt lucruri de împărțit sau se ceartă câte unii între ei. Nu știu dacă o fi fost cazul acum. Dar există și jurnaliști responsabili care muncesc și verifică aceste lucruri, care se uită la informații și se întreabă cui i-ar servi. Dar și care se întreabă la final care e interesul public și care e rolul lor de jurnaliști. Eu cred că e mai bine ca noi să știm ce e cu doctoratul premierului. Pentru că vă înșelați dacă vă imaginați că alții nu știau și nu puteau profita de o astfel de vulnerabilitate.  

- tot pe timing... uitați-vă la ce se întâmpla prin noiembrie-decembrie 2014 tot în Ucraina. Vă zic rapid doar că AFP raporta mișcări de trupe și, la o scară poate mai mică, tot acest scenariu. Nu încerc să minimizez ce e în Ucraina. Dimpotrivă, mi se pare cumplit și mi-e frică de ce se va întâmpla. Ce încerc să spun e că părerea d-lui. Președinte despre cei ce plagiază din acea perioadă a anului 2014 era una care apela la niște valori, chiar dacă era într-un moment tensionat în care nu făcea bine instabilitatea politică.  

Cred că dl. Ciucă trebuie schimbat? Nu am o părere definitivă. Dar mă întreb serios cu ce prestanță se va duce în unele medii sau cum colegii de coaliție sau de prin interiorul partidului vor folosi această vulnerabilitate a lui.

Ce vreau să spun cu toate astea este că niciodată nu va fi momentul potrivit pentru extrem de multe lucruri și evident că instabilitatea politică nu ajută. Dar mereu e momentul potrivit pentru a avea la conducere oameni cinstiți. Și hai să nu ne mai mințim că nu e timpul pentru diverse lucruri pe care le merităm. De genul unor lideri politici care știu să admită când au comis-o și să își asume responsabilitatea pentru greșeli. Nu o lași sa plutească sau o îngropi în vreo Comisie. Nu e lucrul onorabil de făcut. Că vin naibii rușii peste noi și ajută să vorbească oamenilor un alt om pe care îl pot crede cât de cât. Oamenii nu sunt prosti. Nu toți și nu tot timpul", a scris Elena Calistru pe Facebook

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.