Între 2017 și 2020, Gheorghe Florin Cârciu (PSD), numit la începutul acestui an secretar de stat la Departamentul guvernamental Românii de Pretudindeni a fost cercetat penal, în urma unei plângeri formulate de E On Distribuție, de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare pentru săvârșirea infracțiunilor de ”furt” și ”folosirea instalaţiei clandestine în scopul racordării la reţeaua electrică”, dezvăluie g4media.ro.
Dosarul a fost închis acum doi ani, după ce procurorii au renunțat la urmărirea penală, invocând faptul că ”nu există un interes public”.
Cârciu a declarat, pentru G4Media, că: „Eu nici nu știu, nu am fost invitat niciodată, nicăieri. E un apartament pe care îl dețin la Satu Mare și nici nu știu despre ce-i vorba și cum se-ntâmplă. Noi am plătit factura la gaz, curent așa cum se plătește și cam atât. La un moment dat, îmi trimit că ăla, contorul, nu merge cum trebuie și că n-o înregistrat cum trebuia și așa mai departe. (…) Și, într-adevăr, plângerea a fost făcută, dacă nu mă înșel, de EDF… EON Distribuție, așa. Numai că eu nu am văzut ceasul în viața mea. Am cumpărat apartamentul, nu știu câți ani sunt de atunci, nici nu știu unde-i ceasul și nu numai eu, ci nimeni din familia noastră. Ei (EON n.r.) au făcut plângere, nu știu la cine, la procuror, n-am fost chemat niciodată nicăieri și am primit o hârtie că s-a oprit, probabil nu aveau nici o probă, nu știu de ce. Probabil că au încercat, ei (EON) au cerut ceva bani în plus pentru treaba asta și noi am cerut explicații și n-aveau explicațiile și nu s-a mai plătit, nu știu. Suntem (acum n.r.) la zi cu plata energiei acolo.” Mai multe detalii AICI
Chiar de la început, numirea lui Cârciu (PSD) în funcția de șef al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni a suscitat comentarii critice mai ales că este vorba despre o instituție menită să strângă legăturile cu românii aflați peste graniță, iar PSD a avut mereu o relație tensionată cu aceștia (care a culminat cu o serie de jigniri sau aprecieri aiuristice adresate de fostul senator PSD Niculae Bădălău). În plus studiile lui Gheorghe Cârciu sunt mai mult decât „dubioase”, acesta absolvind o facultate privată abia la trei decenii de la terminarea liceului.
Din CV-ul depus de Cârciu la Guvern, rezultă că a absolvit în 1991 Liceul Industrial numărul 7 din Baia Mare, specialitatea electrotehnică. Politicianul s-a stabilit în Franța în 1992, unde are afaceri în construcții, absolvind abia în 2021 Facultatea de Științe Economice la Universitatea Europeană Drăgan din Lugoj,
Universitatea Europeană Drăgan din Lugoj este acreditată, dar nu figurează în nici un top al clasamentelor realizate fie de cercetători români, fie de companii internaționale. Universitatea a fost înființată de unul dintre cei mai bogați români, dubiosul Iosif Constantin Drăgan, decedat în august 2008.
La alegerile locale din 2020, Gheorghe Cârciu a candidat ca independent la postul de primar al comunei Bixad (locul său natal), susținut de PSD. A pierdut însă în fața liberalului Ioan Tătar.
Înainte de PSD, Gheorghe Cârciu a fost membru în Partidul Ecologist Român. A candidat în 2014 la alegerile europarlamentare, fiind adus în partid de jurnalistul Radu Moraru (Nașul).
Potrivit declarației de avere depuse în 2014 la Biroul Electoral Central, Gheorge Cârciu raporta că este acționar la două companii înregistrate în Franța, Lion SARL cu 88% și la SCI Lia cu 50%. De la prima companie ar fi încasat 48.000 de Euro în anul fiscal precedent în calitate de administrator și dividende în valoare de 39.000 de Euro.