Eugen Tomac: "Nu am participat la niciun puci!" / "Cîțu a propus fuziunea PMP cu PNL. Diaconescu a spus DA, apoi s-a răzgândit"


Eugen Tomac: "Nu am participat la niciun puci!" / "Cîțu a propus fuziunea PMP cu PNL. Diaconescu a spus DA, apoi s-a răzgândit"

Fostul președinte al PMP, Eugen Tomac, a declarat vineri, 14 ianuarie, că nu a organizat un puci în interiorul partidului, ci a participat la o ședință, alături de majoritatea liderilor formațiunii politice, pe parcursul căreia s-a decis organizarea unui Congres în luna februarie. În ceea ce privește tema fuziunii cu PNL, Eugen Tomac a precizat că Traian Băsescu a respins în 2020 o asemenea variantă, în timp ce actualul președinte al PMP, Cristian Diaconescu, a acceptat la propunerea șefului peneliștilor Florin Cîțu, dar apoi s-a răzgândit. De asemenea, Tomac a trecut în revistă motivele pentru care se dorește alegerea unei noi conduceri a PMP, deși ultimul Congres a fost organizat în urmă cu mai puțin de 1 an, mai precis pe 7 martie 2021. 

"Bun găsit tututor! 🙂

În ultimele 24 de ore am primit tot felul de mesaje care mai de care mai interesante, toate ducând spre ideea că am participat recent la un puci. 🙂

Înainte de toate, un puci are loc atunci când într-un stat este preluată puterea de către un grup minoritar prin violență.  

Din câte observ, Iohannis nu comunică nimic și ne-am obișnuit cu această stare de fapt de ani buni. Poate dacă exista vreo lovitură la Palat, ne mai spunea și el ceva nou.

Generalul e la locul lui, deci nu a luat nimeni cu asalt Palatul Victoria. Așa că nu am participat la niciun puci.

În schimb, da, am participat săptămâna aceasta la o ședință a PMP, convocată la inițiativa a 46 de lideri ai PMP. De ce?

În primul rând, pentru că PMP nu a mai avut o ședință de partid de mai bine de două luni, ori acest aspect este inadmisibil în rândul unei structuri politice, mai ales că după PSD și PNL suntem partidul cu cei mai mulți reprezentanți în administrația locală.

De asemenea, am fost șocat că, deși domnul președinte al PMP era în sediul central al partidului în care avea loc reuniunea a 70% din liderii partidului, a ales să nu participe, acuzând ulterior, în mod incorect, că întâlnirea noastră este una ilegală. 😞

Această abordare, pe care nu am înțeles-o și nu o voi înțelege niciodată, ne-a determinat pe mine și majoritatea colegilor să adoptăm decizia de a convoca cu unanimitate de voturi un nou congres.  

Nu este un moment fericit în viața unui partid politic, dar în același timp noi, cei care l-am clădit și păstrat în viață, am decis prin mijloace democratice care e drumul de urmat.  

Nu am discutat și nici nu a ridicat vreun coleg în timpul ședinței subiectul legat de relația cu alte partide și nici nu ne interesează. Eu știu atât, că PMP este un partid mare, curat, liber și cu foarte mulți oameni valoroși.  

Legat de subiectul fuziunii cu PNL vă pot spune atât:

În 2020, Orban ne-a propus fuziune și, cum era firesc, i-am sugerat întâi să discute cu domnul Președinte Băsescu.  

Răspunsul Președintelui Băsescu a fost scurt: NU.

În 2021, Cîțu ne-a propus fuziune și, cum era firesc, i-am sugerat întâi să discute cu domnul Președinte Diaconescu.  

Răspunsul Președintelui Diaconescu a fost: DA,

apoi s-a răzgândit…

În loc de concluzie, implicați-vă în politică, oricât de ciudat și respingător vă sună acest îndemn. Este vital pentru că în aceste structuri politice se discută, dezbat și decid cele mai importante decizii ce ne afectează viața tuturor. Doar așa putem simți și înțelege esența democrației - prin implicare.

Weekend liniștit!", a transmis Eugen Tomac pe Facebook. 

Colegiul Național al Partidului Mișcarea Populară s-a întrunit, în data de 12 ianuarie, cu prezența a 46 de lideri din 69 și a hotărât convocarea Congresului PMP în data de 19 februarie pentru alegerea unei noi conduceri naționale, a informat tabăra lui Tomac pe Facebook. Însă, președintele PMP, Cristian Diaconescu, a reclamat că ședința în care s-a decis organizarea unui Congres a fost convocată ilegal. (mai multe detalii AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.