China comunistă reduce salariile și beneficiile angajaților de la stat pentru a face față crizei economice. Cât câștigă acum un funcționar comunist


  • ACP
  • Jan 13, 2022 15:37
  • 3685
China comunistă reduce salariile și beneficiile angajaților de la stat pentru a face față crizei economice. Cât câștigă acum un funcționar comunist

În ciuda pretențiilor privind creșterea continuă a puterii economice a Chinei și a bunăstării chinezilor, publicația South China Morning Post a anunțat că autoritățile locale din țara comunistă reduc o bună parte din salariile și beneficiile primite de angajații statului, ca parte a eforturilor de reducere a costurilor, pentru a face față crizei economice actuale. 

Premierul Li Keqiang declarase, săptămâna trecută, că este necesară o rundă de scădere a cheltuielilor statului pentru a stimula economia aflată în declin, adăugând că guvernul a redus impozitele și taxele cu până la 8,6 trilioane de yuani începând din 2016, dar că procesul trebuie să continue, astfel încât statul comunist să poată oferi mai multe beneficii întreprinderilor, pentru a dinamiza economia. 

Premierul Li trăsese încă din 2020 un semnal de alarmă, în raportul său anual de lucru adresat Congresului Național al Poporului, în care, invocând provocările economice „fără precedent” cauzate de pandemie, a cerut guvernelor de la toate nivelurile să reducă la jumătate cheltuielile „neurgente și neesențiale”.

Astfel, unii angajați publici și-au văzut pachetele lunare de salarii și beneficiile aferente scăzute cu până la o treime, iar alții au fost nevoiți să returneze parte din banii primiți. Un lucrător municipal din provincia estică Zhejiang a declarat pentru presă că salariul său lunar a fost redus cu aproximativ 2.000 de yuani (274 euro) ajungând la 5.000 de yuani (686 euro), iar un alt funcționar public, dintr-o zonă foarte dezvoltată economic a provinciei Guangdong, a spus că el și mulți colegi din provincie și-au văzut pachetele de salarii tăiate de la 20 la 30%, dar că reducerile se aplică în principal beneficiilor non-salariale, cum ar fi subvențiile pentru locuințe. 

Aceste subvenții, alături de alte beneficii care privesc transportul, educația ori îngrijirea copiilor, asigurările medicale, ori bonusurile de sfârșit de an, care reprezintă o mare parte din avantajele unei slujbe la stat, au fost acum tăiate în bună parte de conducerea comunistă a guvernelor provinciilor chineze.

Salariul de bază pentru funcționarii publici nu este foarte mare, oficialii ministeriali de rang înalt având mai puțin de 9.000 de yuani (1232 euro) pe lună, în timp ce oficialii de la nivel de departament, care formează coloana vertebrală a cadrelor administrative, câștigă aproximativ 5.000 de yuani (686 euro) în fiecare lună. Salariile de bază lunare ale profesorilor variază între 2.000 (274 euro) și 4.000 de yuani (548 euro) pe lună. Așa fiind, locurile de muncă la stat rămân prima alegere pentru tinerii chinezi, deoarece piața muncii din China a suferit schimbări majore în ultimii doi ani, pe fondul încetinirii economice și înăspririi reglementărilor guvernamentale. 

„Cu atâtea reduceri în sectorul privat, cred că un loc de muncă stabil la stat este mai bun pentru moment. Nu am auzit de nimeni care să renunțe la serviciul public, în ciuda tuturor plângerilor cu privire la reducerile de avantaje și subvenții”, a spus un funcționar public din China, Timothy Tian, pentru publicația South China Morning Post. 

„Un număr tot mai mare de tineri chinezi renunță la locurile de muncă din sectorul privat, în special cei din sectorul de afaceri pe internet, cândva foarte căutat. Ei preferă o carieră mai stabilă în sectorul public, unde există încă multe avantaje... beneficii ... și, cel mai important, statutul social și conexiunile care vin cu locurile de muncă”, a spus Alfred Wu, profesor asociat la Lee Kuan Yew School of Public Policy de la Universitatea Națională din Singapore.

(Sursa: SCMP)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.