Unirea cu România este unica soluție! Spuneți NU ”națiunii civice moldovenești”, cea mai recentă resemnificare a moldovenismului stalinist


Unirea cu România este unica soluție! Spuneți NU ”națiunii civice moldovenești”, cea mai recentă resemnificare a moldovenismului stalinist

Mă bucur că Ambasada Statelor Unite ale Americii amintește despre un episod dureros din istoria românilor: agresiunea rusească de la Nistru și crearea enclavei separatiste transnistrene care a frânat permanent orice tendință naturală a Republicii Moldova de a se uni cu România și de a evolua firesc spre valorile lumii democratice occidentale. Înaintea agresiunii neo-sovietice de manual de la malul Nistrului din 1992, Basarabia reușise aproape miraculos să se rupă complet de regimul sovietic, între 1988-1991, printr-o mișcare de redeșteptare națională absolut surprinzătoare pentru întreaga Europă de est. 

Republica Moldova – la declararea Independenței de Stat, în 1991 – oferă pe tava Unirea României debusolate la ieșirea din regimul comunist, însă puterea FSN de atunci, cu reale simpatii rusofile și complexată de ceea ce înseamnase Rusia ca putere mondială, se sperie și nu este capabilă să dea răspunsul pozitiv și natural care ar fi condus la revenirea firească a Moldovei de dincolo de Prut în componența Țării Mamă, România. 

Până la sângeroasa agresiune rusească de la malul Nistrului și diversiunea militară care a conturat regimul separatist rusesc de la Tiraspol din 1992 încoace, Republica Moldova avea un nivel de trai chiar o idee mai ridicat decât România de atunci, era deschisă politic și economic spre integrarea în spațiul de cultură și civilizație europeană și avea la conducere o elită de patrioți români devotați idealului național și cu credință în viitorul comun românesc.

 După venirea forțelor armate ale Rusiei și impunerea regimului separatist din așa-zisa Transnistria, Republica Moldova a căzut în gol – bunăoară, economic este la o proporție de 4-5 ori mai mică a nivelului de trai comparativ cu România, a fost transformata intr-o zonă gri în care și-au făcut și își fac de cap mafioți, oligarhi și corupți de toate felurile, mulți dintre ei aflați sub oblăduirea Kremlinului, iar aspirațiile spre Unirea cu România și integrarea europeana au fost compromise de șantajul geopolitic exercitat de la Moscova! 

Nu înțeleg ce este așa de greu de înțeles, însă NU ”națiunea civică moldovenească” – rămasă în spațiul CSI și prinsă mereu la mijloc în jocurile Rusiei, sub mantaua unei false ”neutralități” – este soluția. Viitorul Republicii Moldova poate fi asigurat doar prin Unirea cu România împreună cu integrarea în Uniunea Europeană și ruperea definitivă de trecutul tragic de republică sovietică!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.