Predoiu, "performanță" remarcabilă: Pesediștii pozează acum în mari combatanți ai pensiilor speciale. Un senator PSD cere socoteală PNL în urma ordinului adoptat de Ministerul Justiției


Predoiu, "performanță" remarcabilă: Pesediștii pozează acum în mari combatanți ai pensiilor speciale. Un senator PSD cere socoteală PNL în urma ordinului adoptat de Ministerul Justiției

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, semna un ordin la finalul anului 2021 prin care salariile și pensiile speciale ale magistraților urmează să fie majorate începând cu 1 februarie 2022. De pildă, pensiile speciale ale magistraților vor crește cu 20%. 

În acest context, Predoiu a susținut că, prin acest ordin, Ministerul Justiției va evita cheltuieli de zeci de milioane de lei pentru procese intentate de magistrați pentru recuperarea unor drepturi salariale. 

"Am fost obligat să iau o astfel de măsură pentru a respecta decizia CCR. Se elimină astfel inechitățile din sistem", a susținut Predoiu, invocând, totodată, "fenomenul incontrolabil al proceselor câștigate de magistrați", care cer în instanță plata unor sporuri sau diverse drepturi salariale. 

MAI MULTE DETALII: Mită oficială între Politic și Justiție? Ministrul Cătrălin Predoiu a majorat, cu 30%, salariile și pensiile magistraților!

Pe de altă parte, Predoiu ar fi trebuit să vină deja cu un proiect de lege, înainte ca ordinul de ministru în cauză să producă efecte, prin care să remedieze / amelioreze celelalte anomalii din sistem, printre care, de exemplu, sporul de 25% pentru risc și suprasolicitare neuropsihică pe care-l primesc judecătorii CCR. 

Inacțiunea ministrului Predoiu a oferit muniție electorală chiar și pentru PSD, care mai nou, deși face parte din USL, s-a transformat, la nivel de discurs, într-un partid care combate privilegiile. Președintele organizației județene PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a declarat, marți, 11 ianuarie, că PSD consideră ca inoportună și nu va susține inițiativa ministrului Justiției prin care se dorește creșterea cu 30% a salariilor magistraților și cu 20% a pensiilor speciale ale acestora. Ioan Stan a amintit că pensionarii, într-o majoritate covârșitoare, au beneficiat de o majorare de numai 10%, la începutul acestui an.

"Printre altele, trebuie să ținem cont că  populația – cu venituri mult mai mici decât ale magistraților – este afectată serios de majorarea generală a prețurilor, cauzată de scumpirea brutală a electricității, gazelor și combustibililor", a spus Stan. 

Stan a subliniat că PNL este dator să explice românilor dublul său limbaj, în sensul că în timp ce președintele PNL, Florin Cîțu, clamează anularea pensiilor speciale, ministrul Justiției, susținut de același partid, nu doar că le menține, dar le și crește, în ciuda faptului că însăși guvernul condus de premierul PNL Nicolae Ciucă a adoptat, prin ordonanță de urgență, înghețarea tuturor pensiile speciale pentru anul 2022.

"În acest context este cu atât mai surprinzătoarea decizia ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, care printr-un ordin de ministru, propune  majorarea cu 30% a valorii sectoriale de referință pentru calculul salariilor magistraților, ceea ce conduce și la creștere puternică a pensiilor speciale ale acestora", a spus Stan.

Liderul PSD Suceava a mai menționat că, potrivit legii, "pensia de serviciu este de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate ale unui judecător sau procuror în funcție", iar o creștere din luna februarie cu 30% a valorii sectoriale de referință de la 465 de lei (în prezent) la 605 lei, determină o majorare proporțională și a pensiilor speciale.

"Subliniem că PSD a fost mereu preocupat de drepturile magistraților și a luptat întotdeauna pentru apărarea libertății acestora în fața unor abuzuri grosolane. În același timp, însă, PSD înțelege să respecte și să aplice strict programul pentru care a intrat la guvernare. Iar acest program, votat de Parlament, nu prevede, indiferent de justificările conjuncturale ale ministrului Justiției, o asemenea creștere a pensiilor speciale", a conchis Ioan Stan. (sursa: Bucovina Media)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.