Stocurile de cereale ale Chinei sunt la un nivel record, ajungând să depășească jumătate din rezervele de cereale ale întregii lumi, deși conducerea Administrației Naționale pentru Alimentație și Rezerve Strategice de la Beijing spune că nu există nicio problemă cu aprovizionarea în China.
Chiar dacă țara comunistă nu anunță că ar trece printr-o criză alimentară, războiul rece cu Statele Unite și cu Australia, țări de unde China importa de regula cantități imense de alimente, începe să pună presiune pe politica alimentară a unei țări în care trăiesc foarte mulți dintre cei care au apucat perioadele lungi de foamete din perioada lui Mao. Chiar Xi Jinping a spus odată, potrivit agenției de știri Xinhua, că „cei din generația mea își amintesc de foamete, într-o măsură mai mare sau mai mică”.
Pe lângă traumele din istoria deloc îndepărtată și problemele ridicate de războiul economic cu țările occidentale mari producătoare si exportatoare de alimente, China are și problema unei productivități foarte scăzute. Producția de cereale a Chinei și suprafața de teren pentru agricultură s-au plafonat în 2015, din cauza dispersării terenurilor agricole și a contaminării solului, după cum explică profesorul Goro Takahashi de la Universitatea Aichi din Japonia, expert în agricultura chineză.
„Cantitatea producției agricole va continua să se plafoneze pe măsură ce țăranii migrează în zonele urbane”, a mai arătat Takahashi.
Congresul Național al Poporului, legislativul Chinei, a adoptat în aprilie o lege privind risipa alimentară, iar sfârșitul lunii octombrie Partidul Comunist Chinez și Consiliul de Stat au instruit oficialii cum să reducă risipa de alimente, ceea ce indică o precupare foarte serioasă pentru situația alimentară a țării cu o populație de aproape 1,5 miliarde de oameni – sursa AICI.