Rareș Bogdan, săgeți către PSD: "Au urlat din toți rărunchii cum Guvernul nu va reuși să închidă PNRR. PNRR-ul României e în Top 10 cele mai bine scrise și structurate"


Rareș Bogdan, săgeți către PSD: "Au urlat din toți rărunchii cum Guvernul nu va reuși să închidă PNRR. PNRR-ul României e în Top 10 cele mai bine scrise și structurate"

Prim-vicepreședintele PNL, eurodeputatul Rareș Bogdan, a declarat duminică, 19 decembrie, la B1TV, că, în pofida "urletelor" celor din PSD, care actualmente sunt parteneri de guvernare, România are astăzi un PNRR prin care primește deja finanțare, chestiune ce se datorează fostei coaliții guvernamentale, formată din Partidului Național Liberal și USR. De asemenea, liderul delegației eurodeputaților români din grupul PPE a punctat faptul că PNRR-ul României este în Top 10 cele mai bine scrise și structurate proiecte de acest fel și, totodată, prevede cea mai mare sumă alocată infrastructurii din cele 23 de PNRR-uri aprobate până în prezent. 

"Avem acest PNRR din care am primit primii 1,9 miliarde de euro, am tras din ei aproximativ 400 de milioane și urmează să tragem și restul banilor. Banii au ajuns în trezorerie, dar îi putem returna dacă nu avem proiectele. Vom mai primi încă 1,8 miliarde de euro până la sfârșitul anului. Gândiți-vă că doar pentru infrastructură sunt 9,3 miliarde de euro. Dacă vă amintiți, în toate lunile mai, iunie, iulie, august, actualii noștri parteneri de guvernare au urlat din toți rărunchii cum PNL și Guvernul României nu vor reuși să închidă PNRR, nu vor reuși să semneze PNRR. Parcă acum aud lideri de la actualii noștri parteneri de guvernare care ne spuneau că nici în mai-iunie nu va încasa România bani. Iată că România a semnat PNRR în luna septembrie – pe 17 septembrie, știu că e ziua mea și de aceea țin minte data. Pe 17 septembrie am semnat PNRR. PNRR a fost considerat, din cele 27, în Top 10 cele mai bine scrise și structurate. Vreau să vă spun că nici astăzi patru țări încă n-au semnat PNRR, printre care inclusiv Olanda că nu a avut guvern, dar și Cipru, și alte două state, Polonia, respectiv Ungaria, care sunt blocate.

Așadar, avem PNRR, am încasat banii până la sfârșitul anului. Noi am spus întotdeauna că până în noiembrie-decembrie încasăm banii, am încasat banii imediat după data de 1 decembrie, deci până la urmă Partidul Național Liberal, cu foștii parteneri de guvernare, au reușit PNRR. L-am scris într-un mod care iată că a reușit să aducă primii bani. Avem alocat cel mai mare procent din toate PNRR-urile aprobate, din cele 23 de până acum, pe infrastructură, pentru că asta e problema noastră. Astăzi, dacă mergi de la Boița pe drum modernizat, deci dinainte de Sibiu până la Cluj, nu te mai dai jos de pe autostradă. E o chestiune importantă și sunt bani pe A7, A8, autostrăzile Moldovei. Sunt bani din PNRR care merg pe zona de sud, de asemenea pe o parte din Autostrada Transilvania, de la Porțile Sălajului spre Bihor. Deci sunt câteva chestiuni care sunt evidente.

Mai punctez o chestiune, faptul că în PNRR a doua sumă alocată este pentru zona de învățământ și zona de sănătate. La sănătate se vor finanța 46 de spitale. e. La sănătate, se vor finanța 46 de spitale. Nu sunt toate spitale noi, spitale noi sunt parcă la Vrancea, la Sibiu și la Brașov. Restul sunt secții de spital, anumite laboratoare. (…) Eu spun doar un singur lucru, că am reușit semnarea PNRR și încasarea primilor bani, că spitalele de acolo sunt trecute în PNRR, cele 46, și se vor face. Sigur că avem de rezolvat câteva chestiuni pe agricultură, dar avem pe fonduri structurale și pe subvenții directe în total 22,7 miliarde de euro, din care 13 miliarde de euro doar pe subvenție directă pentru cei 840 de mii de fermieri români. Spun asta pentru ca lumea să înțeleagă ce face Europa pentru România și de ce contează că suntem în UE", a zis Rareș Bogdan. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.