De ce votează CSM pe „placul mafiei din Justiție”? Ce și CINE se ascunde, de fapt, în spatele deciziilor aberante de pedepsire a magistraților incomozi


De ce votează CSM pe „placul mafiei din Justiție”? Ce și CINE se ascunde, de fapt, în spatele deciziilor aberante de pedepsire a magistraților incomozi

Vânarea și pedepsirea magistraților care s-au opus public și vehement asaltului politic asupra justiției din vremea lui Liviu Dragnea a electrocutat opinia publică, o reacție critică la excluderea din magistratură a lui Cristi Danileț venind și din partea Ambasadei SUA în România, care a atras ferm atenția, într-un mesaj, că reformele judiciare și anticorupție trebuie continuate.  

Podul a relatat AICI că, în ședința de excludere a judecătorului Danileț, pentru niște filmări puerile postate pe Tik Tok, s-a decis și sancționarea disciplinară a cinci judecători de la Secția Penală a Curții de Apel Constanța, magistrați care au judecat dosare grele și au trimis la închisoare „personalități” infracționale. (mai multe detalii AICI)

Cristi Danileț a fost suspendat automat din funcție (nu mai poate merge la serviciu și nici nu mai primește salariu), după excluderea din magistratură. Suspendarea automată din funcție – după decizia CSM de excludere din magistratură și înainte de judecarea contestației magistratului la Înalta Curte – a fost introdusă în legislație de majoritatea PSD-ALDE-UDMR prin legea 242 din 12 octombrie 2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, arată G4media.ro. (mai multe detalii AICI despre cine sunt magistrații vânați pentru că sunt incomozi)

În ceea ce privește atitudinea șefului CSM, judecătorul Bogdan Mateescu, care părea nu cu mult timp în urmă un susținător al reformelor și un adversar al controversatei Lia Savonea, dar care a votat cot la cot cu gașca acesteia, jurnalistul Dorelian Bellu indică într-o postare care ar putea fi rațiunea „transformării” magistratului cândva admirat de zona „rezist”.  

Despre Mateescu, Podul a scris în termeni apreciativi în urmă cu doar un an și a salutat alegerea lui în fruntea CSM. (mai multe detalii AICI)

Dorelian Bellu: „Că se mai miră lumea de cum votează șeful CSM, judecătorul Bogdan Mateescu, adică pe placul mafiei din Justiție: 

„Dosarul pentru care Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) cere redeschiderea îi vizează pe Bogdan Mateescu şi pe tatăl acestuia, Mihai Mateescu, primarul oraşului Băile Govora. 

Cercetarea cu privire la fapte a fost dechisă în 2015, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, care şi-a declinat, un an mai târziu, competenţa către DNA Piteşti. În 2017, structura centrală a DNA a preluat dosarul de la DNA Piteşti, iar un an mai târziu, în 21august 2018, cauza a fost clasată. 

Mihai Mateescu  (foto jos) era vizat, printre altele, de suspiciuni de luare de mită în formă continuată, în timp ce Bogdan Mateescu era vizat de acuzaţii de complicitate la luare de mită în formă continuată, trafic de influenţă în formă continuată şi cumpărare de influenţă în formă continuată.” (Mediafax, 5 iunie 2019) 

Mateescu tatăl a fost declarat colaborator al Securității (link în comentarii). El a comis și fals în declarații când la depunerea candidaturii a declarat că n-a avut legături cu Secu. 

Ca fapt divers, Mateescu fiul are trecut în CV că vorbește engleza și franceza de nivelul A1; cum ar veni, știe să zică my father is a mayor, Savonea et Baltag sont mes sœurs și cam atât”. 

Ioana Ene Dogioiu scrie într-un editorial publicat pe spotmedia.ro că CSM a ajuns să aibă apucăturile Curții Constituționale, pentru că deși deciziile sale au impact major asupra societății, nu poate fi trasă la răspundere de aceasta. 

„Puterea (CSM) este incomparabil mai mică (decât a CCR), având în vedere că deciziile sale sunt supuse căilor de atac în instanțe. Dar este un organism care nu răspunde în niciun fel în fața societății, deși deciziile sale au un foarte mare impact asupra ei, după cum vedem și în acest caz. 

În cadrul CSM, 14 membri, 9 judecători și 5 procurori, adică marea majoritate, sunt aleși în mod direct de adunările generale ale magistraților, pe niveluri de jurisdicție. 

Ei nu răspund în niciun fel în fața societății și au devenit, mai ales în ultimii ani, un autentic stat în stat. În CSM se face politică de toate felurile, nu doar partinică, mai abitir ca în Parlament. Sunt grupuri de putere care se înfruntă și se aliază. 

Am fost printre primii jurnaliști care au făcut harta intereselor și a puterii din actualul CSM, în frunte cu eminența cenușie, la fel de puternică și acum, Lia Savonea. O puteți citi aici, e la fel de actuală. 

Foarte inteligentă și abilă, tobă de carte, dna Savonea a fost și este șefa de facto a Secției de judecători, indiferent cine a ocupat de jure locul. Este singura care a avut și are puterea reală în CSM. Cum a ajuns să o dețină am scris deja în textul indicat. 

În aceeași ședință de luni a CSM au mai fost sancționați cu suspendare/retrogradare/salarial 5 judecători de la Curtea de Apel Constanța, în frunte cu unul dintre cei mai valoroși și curajoși magistrați români, Ciprian Coadă. 

Sunt judecători care au pronunțat condamnări grele contra mafiei locale și chiar naționale. Au fost executați pentru că sunt în conflict cu omul dnei Savonea la Constanța, președintele actual și cu siguranță viitor al Curții de Apel, dl Marius Epure, celebru și domnia sa pentru soluții, dar nu curajoase, ci controversate”, scrie Ioana Dogioiu într-un editorial care poate fi citit integral AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.