Ionel Stoica, fost jurnalist specializat pe Justiție, în prezent coordonator al echipei de comunicare de la Primăria Sectorului 1, comentează pe pagina sa de Facebook sancționarea disciplinară a celor cinci judecători de la Curtea de Apel Constanța, în aceeași zi în care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM - entitate care ar trebui să fie garantul independenței justiției) a decis și suspendarea din magistratură a cunoscutului judecător Cristi Danileț, abaterea acestuia fiind, aparent, două filmulețe inedite postate pe Tik-Tok.
Este vorba despre judecătorii Ciprian Coadă, Valentina Boboc, Anghel Tudor Georgiana, Iulia – Cezara Suciu şi Marius Virgil Ungureanu, din cadrul Secției Penale de la Curtea de Apel Constanţa, care au în palmares dosare cu nume grele precum Mircea Băsescu, Sorin Strutinsky, Nicușor Constantinescu, Roșu Iancu Tiberiu sau dosarul Beirut/ George Karam.
Judecătorul Coadă a mai fost sancționat și în trecut de CSM, cu diminuarea salariului pe două luni, pentru că a exprimat opinii în legătură cu infama OUG 13 a guvernului Grindeanu care a provocat cele mai mari proteste recente din România.
Ionel Stoica: „Discret, CSM a decimat ieri și Secția Penală de la Curtea de Apel Constanța. Cinci judecători au fost sancționați disciplinar. Este vorba de magistrații care i-au condamnat pe Mircea Băsescu, Sorin Strutinsky, Nicușor Constantinescu, Roșu Iancu Tiberiu (membru PSD Constanța de top) și care au dat sentințele în dosarul incendiului din restaurantul Beirut/ George Karam.
Printre cei sancționați este și judecătorul Ciprian Coadă, spaima gulerelor albe de pe Litoral. Magistratul este cunoscut la nivel național dupa ce a publicat un articol critic la adresa deciziei CCR în cazul anchetei DNA pe Ordonanta 13. În 2018, CSM l-a sancționat cu diminuarea salariului brut cu 5% pe o perioada de doua luni. Sancțiunea i-a blocat lui Ciprian Coadă orice tentativă de a promova la Înalta Curte, unde se ajunge doar cu acceptul Liei Savonea, sau să ocupe funcții de conducere.
Cine sunt cei trimiși la închisoare de judecătorul Ciprian Coadă se numără: Mircea Băsescu, fratele fostului președinte Traian Băsescu, condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, în iunie 2016; Dănuț Căpățână, fostul manager al Spitalului Județean Constanța, condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare, în aprilie 2018; Gilberto Șaban, în celebrul caz al Larei Șaban, o tânără ucisă de fratele ei care, pentru fapta sa, a fost condamnat la închisoare pe viață, în anul 2013.
LE: Și l-a condamnat definitiv pe Sorin Strutinsky, prietenul și partenerul de afaceri al lui Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, la 10 ani și 8 luni de închisoare, pentru trafic de influență”.
Și jurnalistul Dan Tăpălagă notează în editorialul său din G4media despre „tăcerea cumplită care se lasă peste România” - indicând și faptul că dezvăluirile publicației sale despre proaspăta șefă a Comisiei Juridice a Camerei Deptaților, controversata avocată Laura Vicol, cu indubitabile conexiuni cu crima organizată, au fost ignorate de presă - că are loc o cumințire, un soi de reeducare a a magistraților reformiști: „O mână de magistrați mai are azi curajul să ceară reforme, desființarea Secției Speciale sau să critice lipsa de voință politică în respectarea angajamentelor luate în cadrul MCV. Tocmai acești judecători și procurori sunt în continuare hărțuiți cu anchete disciplinare de către Inspecția Judiciară: Dragoș Călin, Bogdan Pârlog, Cristi Dănileț.
Brațul armat al politicienilor de ieri și de azi a propus, luni, excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură pentru postări benigne pe Tik Tok. Nu este deloc o întâmplare, ci o declarație de război clară, cu acceptul tacit al sistemului care-l ține pe Lucian Netejoru în fruntea Inspecției tocmai pentru a-și duce până la capăt misiunea de a pune cu botul pe labe magistrații incomozi”. (mai multe detalii AICI)
Abaterea reținută în cazul judecătorul Danileț este „conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției”, însă sancțiunea decisă de CSM poate fi atacată cu recurs la ÎCCJ. ”Azi s-a decis excluderea mea din magistratură de către CSM pentru doua filmulețe publicate anul trecut pe TikTok: într-unul tai gardul viu de acasă, în celălalalt curăț o piscină. Nu am făcut atunci nicio afirmație în legătură cu justiția și imaginile nu au legătură cu profesia”, a scris judecătorul Dănileț pe pagina sa de Facebook.