VIDEO. O funcție cheie din Guvern revine condamnatului penal Marian Neacșu, aprig susținător al lui Liviu Dragnea. „Provine din PRM-ul lui Vadim Tudor. Este omul care a citit la Herculane declarația de război împotriva așa-zisului stat paralel”


VIDEO. O funcție cheie din Guvern revine condamnatului penal Marian Neacșu, aprig susținător al lui Liviu Dragnea. „Provine din PRM-ul lui Vadim Tudor. Este omul care a citit la Herculane declarația de război împotriva așa-zisului stat paralel”

Marian Neacşu urmează să fie numit, joi sau vineri, în funcţia de secretar general al Guvernului, la propunerea PSD, au precizat surse politice, pentru News.ro.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că îşiasumă" propunerea ca Marian Neacşu să fie susţinut de PSD pentru funcţia de secretar general al Guvernului, deşi acesta a fost condamnat penal, Ciolacu explicând că Neacşu nu are în cazier antecedente penale, pentru că acea condamnare „e depăşită juridic". Întrebat ce părere a avut premierul Nicolae Ciucă despre această propunere, Ciolacu a răspuns că „nu are nicio părere".

Marian Neacşu, 57 de ani, ocupă în prezent funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). 

În noiembrie 2017, Neacșu a făcut parte din numeroasa „delegație” PSD care s-a deplasat la sediul DNA pentru a-l susține pe  Liviu Dragnea, audiat de către procurorii anticorupție în dosarul Teldrum. 

„Domnul Neacșu a fost condamnat cu suspendare pentru conflict de interese. Provine din PRM-ul lui Vadim Tudor. Domnul Neacșu are cazier penal. (...) Este numărul trei în PSD. Este omul care a citit la Herculane declarația împotriva așa-zisului stat paralel”, a comentat jurnalistul Mălin Bot într-un Live transmis din fața sediului DNA. Neacșu s-a enervat și a intervenit în filmarea jurnalistului întrebând furibund „CÂT SE PLĂTEȘTE CASETA ASTA?! Câți bani primești pe ea? Câți bani primești pe ea?!”. Intervenția lui Neacșu a agitat pesediștii aduși la DNA, care au început să țipe și să huiduie.

Vedeți video:



În urma unor neînțelegeri legate de distribuirea de funcții, la doar câteva luni de la momentul de fidelitate de mai sus, Neacșu i-a întors însă spatele liderului PSD, fiind exclus din partid în 2018 după ce a semnat (alături de mai mulți colegi de partid) scrisoarea prin care solicita ca Dragnea să facă un pas în spate de la şefia PSD. 

Neacşu s-a înscris în Pro România, în februarie 2019, însă în iunie 2019 a fost susţinut şi votat în Parlament de către social-democraţi pentru a deveni vicepreşedinte al ANRE, arbitrul pieței Energiei. Singura tangență a lui Neacșu cu domeniul energetic a fost un job part-time de consilier în cadrul Cabinetului preşedintelui ANRE, Dumitru Chiriță, în 2017. Atunci, întrebați de HotNews.ro care sunt atribuțiile lui Marian Neacșu, reprezentanții ANRE au răspuns că "asigură asistenţă în activitatea Preşedintelui ANRE în relaţia cu Parlamentul României, Guvern şi alte autorităţi publice centrale şi locale". 

Marcel Ciolacu i-a luat, în urmă cu doi ani, apărarea lui Marian Neacșu, spunând că nu înțelege de ce acesta a fost exclus din partid. În iunie 2019, tot Marcel Ciolacu, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, anunța că PSD îl va susține pe Marian Neacșu pentru postul de vicepreședinte la ANRE. Între timp, Liviu Dragnea fusese condamnat la trei ani și șase luni de închisoare.

Fostul secretar general al PSD Marian Neacşu a avut două mandate de deputat, în legislaturile 2008 - 2012 şi 2012 - 2016. El nu a mai putut candida pentru un nou mandat, deoarece instanţa l-a condamnat, în februarie 2016 la şase luni de închisoare cu suspendare, acuzaţia fiind de conflict de interese, fiindcă şi-ar fi angajat fiica la biroul de parlamentar. 

În perioada 2012 – 2013 a absolvit un master în domenul „Studii de Securitate și Apărare” la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”, acesta fiind probabil unul dintre atuurile sale principale dacă avem în vedere faptul că majoritatea membrilor cabinetului Ciucă au „studii” și „specializări” la Colegiul Național de Apărare sau la Academia Națională de Informații, iar Vasile Dîncu (PSD) vorbea chiar de o „cultură de securitate” la nivel național. 

Secretarul general al guvernului este un personaj – cheie în structura executivului. El controlează tot fluxul de documente legate de pregătirea ședințelor de guvern, de avizarea proiectelor legislative. În plus, Secretariatul General al Guvernului controlează mai multe instituții și companii de stat, dintre care unele cu bugete uriașe (Transgaz și Transelectrica). Mai mult și Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS) funcționează sub coordonarea SGG. Printre instituțiile subordonate se numără Corpul de Control al Prim-Ministrului, Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Departamentul pentru relația cu Republica Moldova.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.