”Basarabia e România, trebuie să o readucem acasă!” Cum a ales istoricul Gheorghe I. Brătianu să moară la Sighet, în chinuri, decât să se dezică de Basarabia și Bucovina


”Basarabia e România, trebuie să o readucem acasă!” Cum a ales istoricul Gheorghe I. Brătianu să moară la Sighet, în chinuri, decât să se dezică de Basarabia și Bucovina

„Nu uitați că Basarabia e România. Datoria noastră este să o readucem acasă!”, punctează deputatul Sebastian Burduja, președintele PNL Sector 1, care amintește, într-o declarație în exclusivitate oferită Podul.ro, că istoricul național-liberal Gheorghe I. Brătianu a ales demnitatea morții în chinuri, în temnița de la Sighet, decât să se lepede declarativ de Basarabia și Bucovina, așa cum îi cereau autoritățile comuniste, în schimbul eliberării. 

„Martiriul lui rămâne un exemplu luminos pentru noi toți. Este pilda unui titan”, apreciază Sebastian Burduja, ale cărui comentarii le prezentăm în cele ce urmează: 

„Ori de câte ori citesc știri și reportaje din România de dincolo de Prut – să ne-nțelegem: Basarabia a fost, este și rămâne România –, nu pot să nu îmi amintesc, cu aceeași mândrie, dar și cu reverență, de sacrificiul istoricului Gheorghe I. Brătianu, în cumplita închisoare de la Sighet. 

Nepot al marelui om politic și de stat Ion C. Brătianu, Gheorghe I. Brătianu a întruchipat, la fel ca iluștrii săi înaintași, fără de care România Mare n-ar fi fost posibilă, un prototip al național-liberalului autentic, care nu și-a negociat principiile și convingerile nici chiar pe buza gropii comune. Să ne amintim că autoritățile comuniste l-au aruncat, în primăvara lui 1950, în temnița de la Sighet, pentru următorii 3 ani. Privarea de libertate s-a făcut ‹administrativ›, la solicitarea Securității, fără a fi judecat și condamnat, aceasta fiind o metodă predilectă de zdrobire în anii genocidului roșu. 

Pentru a-i reda libertatea, comuniștii i-au cerut să se dezică de Partidul Național Liberal, dar și de remarcabilele sale opere istorice, prin susținerea publică a odioasei minciuni că Basarabia și Bucovina ar aparține URSS. Evident, Gheorghe I. Brătianu a refuzat categoric orice compromis, alegând curățenia morală, anii de zeghe și, în ultimă instanță, sacrificiul suprem. 

Episodul trecerii lui la Dumnezeu este încă neelucidat, istoricul fiind grav bolnav și persecutat de torționari – după unele surse memorialistice, național-liberalul și-a dat ultima suflare în urma unei bătăi primite de la un gardian. Avea 55 de ani. Martiriul lui rămâne un exemplu luminos pentru noi toți. Este pilda unui titan. 

De remarcat că studiile istorice pe care Gheorghe I. Brătianu le-a lăsat posterității rămân la fel de actuale și de necesare ca în momentul scrierii lor, plecând de la adevărul continuității poporului român în spațiul carpato-danubiano-pontic și până la teza sa, mereu reconfirmată, potrivit căreia istoria europeană a ultimelor două veacuri este ‹o luptă pentru Marea Neagră între Rusia și Europa›. 

Să ne amintim de sacrificiul marelui Gheorghe I. Brătianu. Să îi cinstim memoria și moștenirea în primul rând prin fapte, nu doar prin vorbe. Și să nu uităm că Basarabia e România. Datoria noastră este să o readucem acasă!”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.