Sighiartău exclude fără echivoc posibilitatea ca PNL să accepte un premier PSD. Vicepreședintele PNL anunță că liberalii nu se cramponează într-un singur nume: "Avem și alte variante de prim-ministru decât Florin Cîțu"


Sighiartău exclude fără echivoc posibilitatea ca PNL să accepte un premier PSD. Vicepreședintele PNL anunță că liberalii nu se cramponează într-un singur nume: "Avem și alte variante de prim-ministru decât Florin Cîțu"

Vicepreședintele PNL Robert Sighiartău a declarat marți, la Digi24, că este exclus ca partidul său să participe la o guvernare în care PSD dă prima oară premierul. De asemenea, Sighiartău a precizat că PNL poate propune o altă variantă de premier decât președintele partidului, Florin Cîțu, dacă în urma negocierilor cu PSD nu există un consens în privința acestui nume. 

Moderatoare: Cum vedeți această rotație? Cum ar fi pentru dvs. să fiți parte dintr-un Guvern condus de Marcel Ciolacu?  

Robert Sighiartău: Nu există această posibilitate. BPN al PNL a dat un mandat președintelui partidului, prim-vicepreședinților și secretarului general să înceapă negocierile cu PSD și să încercăm să formăm o majoritate guvernamentală în jurul unui premier al PNL. Nu știu de unde vin aceste informații că noi am accepta ca PSD să aibă premier în primii doi ani de zile, pentru că nu există această posibilitate. Această informație face rău partidului, președintelui partidului și implicit acestei coaliții care se formează și care trebuie să se bazeze pe încredere.  

Moderatoare: Florin Cîțu e una dintre variantele PNL pentru a conduce Guvernul?  

Robert Sighiartău: Președintele partidului normal că e o variantă și e susținut de partid. Înțeleg că cei de la PSD au evocat anumite argumente împotriva nominalizării lui Florin Cîțu, dar eu cred că se poate discuta. Mai mult decât atât, avem și alte variante de premier. E Nicolae Ciucă, sunt prim-vicepreședinții partidului care au experiență guvernamentală, politică și pot conduce Guvernul României. Deci variante sunt.  

Moderatoare: Adică nu vă blocați în negocieri în acest nume, Florin Cîțu.  

Robert Sighiartău: Nu ne blocăm în negocieri, vrem să dăm un Guvern și vrem să dăm premierul. Noi vom merge cu varianta Florin Cîțu pentru că e președintele partidului, dar dacă nu putem obține acest lucru, sunt alte variante care pot fi votate de BPN. Vom discuta în această seară în BEX legat de cum decurg negocierile și eventual de un mandat de negociere a structurii Guvernului și există și posibilitatea să votăm o propunere de premier din partea PNL. Dar cred că se mai poate discuta pe varianta Florin Cîțu. Ar fi cel mai sănătos pentru această coaliție ca președintele partidului să fie și premier. Dacă nu, normal că urmează să vedem și alte variante în discuțiile inclusiv cu cei de la PSD. Dar varianta e clară, premier din partea PNL, iar asta nu se negociază nici în partid. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.