AUR l-a angajat în Senatul României, în funcția de consilier parlamentar, pe fostul om de casă al agentului KGB Iurie Roșca.
Ne referim la controversatul Vlad Cubreacov, fost deputat al Partidului Popular Creștin-Democrat (PPCD) din R.Moldova, personaj care, susțin mai multe surse ale Podul.ro, dar și o anchetă a autorităților de la Chișinău (detalii AICI) și-a înscenat răpirea, în 2002, la comanda lui Iurie Roșca, pe atunci șef al PPCD, cu scopul de a aduce capital politic formațiunii, dar și pentru a-și lansa o candidatură proprie, pe valul de empatie scontat, în campania pentru Primăria Chișinăului.
(Consilierul Vlad Cubreacov, fost ”răpit” de KGB-istul Iurie Roșca, în vizită de lucru împreună cu senatorul AUR Claudiu Târziu)
Firește, dincolo de scopurile imediate ale mascaradei, ”Operațiunea răpirea” a reprezentat și o nouă etapă a principalei misiuni încredințate lui Iurie Roșca de la Moscova: compromiterea și terfelirea mișcării unioniste de dincolo de Prut. Misiune deja îndeplinită, de altfel, actualmente Roșca activând pe față la vârful Sputnik Moldova, în timp ce nume grele din fosta sa rețea coagulată în jurul PPCD și a Frontului Popular sunt împrăștiate pretutindeni în presa din R.Moldova, cu preponderență la televiziunile care pozează în ”proromânești”, ”proeuropene” și ”anticorupție”, deși rostogolesc din plin toate tipurile de moldovenism și statalism. Amintim că agentul KGB Iurie Roșca are interzis accesul pe teritoriul României – detalii AICI.
Potrivit surselor Podul.ro, pe durata regizării răpirii, Vlad Cubreacov a huzurit într-un apartament din Chișinău, locație unde îi gătea o bucătăreasă tânără, până în momentul în care și-a refăcut apariția, ca prin minune, la ordinul lui Iurie Roșca, insistând că ar fi fost răpit de separatiștii transnistreni, pentru ca imediat după aceea să candideze, fără succes, la Primăria Chișinăului. Având în vedere toate cele de mai sus, se impune o întrebare cât se poate de legitimă: în condițiile în care fostul său șef absolut, Iurie Roșca, era și este agent KGB, numitul Vlad Cubreacov, care i-a pus în aplicare planul ”răpirii” dar și multe alte ”proiecte”, din postura de mână dreaptă a lui, nu a avut nici cea mai mică legătură cu serviciile secrete rusești? Întrebăm asta în contextul în care e dificil de crezut că o răpire trucată s-ar fi realizat ”pe mâna” oricui.
Mai mult, de remarcat că Vlad Cubreacov s-a numărat, chiar de la începutul apariției și ascensiunii lui Iurie Roșca, în nucleul dur de câțiva oameni care l-a susținut și l-a promovat cu fanatism, luând parte la procesul decizional. E indubitabil că s-a numărat printre primii fideli ai lui Roșca și că i-a rămas apropiat până la finalul aventurii politice, dar și câțiva ani după aceea. Pentru o mai bună înțelegere a împrejurărilor la care facem referire, vă recomandăm să citiți esențialul editorial-declarație de război al regretatului scriitor Nicolae Dabija, Killerii Deșteptării Naționale – detalii AICI.
Mișcarea de Eliberare Națională din Basarabia a fost declanșată de scriitori. Casa Scriitorilor a fost locul unde a început această luptă. Mișcarea a fost inițiată de Gr. Vieru, I. Hadarcă, M. Cimpoi, P. Soltan, A. Moșanu, I. Dediu, L. Lari, D. Matcovschi și alții de valoarea acestora. În efervescența evenimentelor din 1988, la Muzeul de Literatură de la parterul Casei Scriitorilor și-a făcut apariția junele Iurie Roșca (pe atunci avea 27 ani), care se transferase în grabă de la televiziune, unde, ca redactor, avusese un salariu de 400 de ruble, la modestul salariu de 75 de ruble. La puțin timp apare și Vlad Cubreacov, care va rămâne trup și suflet alături de Roșca. Acesta din urmă fusese secretar al organizației comsomoliste la Radioteleviziune, în timp ce Cubreacov activase în poziția de secretar al Comitetului Raional al Comsomolului din Cahul. Se vor transforma curând în lideri ”frontiști” și măreți ”creștin-democrați”. Cu doar 75 de ruble pe lună, Roșca a putut să își cumpere un apartament cu patru camere, în timp ce toți ceilalți angajați de la Casa Scriitorilor abia dacă trăiau de azi pe mâine. Aceste realități au făcut ca de la bun început asupra lui Roșca să planeze suspiciuni privind transferul la Casa Scriitorilor, fiind clar că era plătit și din alte surse, având o agendă subterană.
Roșca și Cubreacov au fost principalele personaje care au venit cu ideea ca discuțiile purtate în ședințele Sfatului Frontului Popular să fie înregistrate cu un magnetofon uriaș cât un geamantan, pe care-l cărau după ei, invocând în gura mare necesitatea imprimării ”pentru istorie, pentru posteritate”. Oare pentru al cărui uz au fost înregistrate ore-n șir de discuții aplicate despre identitatea națională și eliberarea de sub cizma rusească, deopotrivă cu proiectele aferente, dacă acele imprimări nu s-au aflat niciodată în fondurile Muzeului? Nu cumva înregistrările ajungeau chiar la stăpânii cu epoleți ai lui Iurie Roșca, cei care îl transferaseră în focul evenimentelor? Ce ne poate spune Vlad Cubreacov despre împrejurările amintite și despre imprimările audio realizate și dispărute? Când răposatul Iacob Burghiu devenise director al Muzeului Literaturii, le-a căutat, la solicitarea lui Nicolae Dabija, dar nu se aflau nicăieri. Același Dabija i-a acuzat pe Roșca și Cubreacov că se îndeletniceau cu supravegherea și turnarea scriitorilor unioniști la KGB.
(Agentul KGB Iurie Roșca, coordonator al Sputnik Moldova)
În acest sens, Dabija amintea că, în 1990, în paginile ”Literatura și Arta” fusese dezvăluită o directivă secretă a KGB, în care, printre altele, se spunea: „Infiltrați în Mișcările de Eliberare Națională persoanele noastre de încredere, ca acestea să facă tot posibilul să denigreze, compromițîndu-le, persoanele cu adevarat dedate acestor mișcări, ca în timp să le poată lua locul”. Potrivit lui Dabija, acesta era rolul personajelor de factura lui Roșca și Cubreacov, cu mențiunea că dintre oamenii politici moldoveni de după 1988, nimeni nu a făcut mai mult rău Cauzei Naționale decât Iurie Roșca, indubitabil agent al KGB.
La începutul anilor ꞌ90, când a izbucnit războiul cu Rusia de pe Nistru, Roșca și Cubreacov debitau că Frontul trebuie să fie total ”neutru”, fiindcă, vezi Doamne, ei ar fi fost creștini-democrați, iar creștinilor le repugnă războiul. În tot acest timp la Nistru mureau zeci de tineri basarabeni. Deși nu pierde nicio ocazie pentru a se lăuda cu credința sa, îi amintim lui Vlad Cubreacov că a refuzat categoric să voteze, în 1998, la ordinul lui Roșca, Legea Cultelor Religioase, care dădea undă verde pentru înregistrarea Mitropoliei Basarabiei, actul normativ având nevoie de doar câteva voturi pentru a trece, voturi pe care Roșca și ai lui le-au făcut imposibile, totodată făcând imposibilă și Mitropolia Basarabiei pentru ani și ani de zile.
Vlad Cubreacov s-a numărat printre PPCD-iștii exaltați care, la comanda aceluiași Iurie Roșca, i-au adus pe comuniștii lui Voronin la putere, în 2001, cu toate efectele dezastruoase cauzate de acest act revelator pentru adevăratul lor profil. Prin forțarea prăbușirii Guvernului Sturza, Moscova a reușit dinamitarea oricăror apropieri a R.Moldova de Uniunea Europeană.
Potrivit surselor Podul.ro, Vlad Cubreacov a fost reciclat de AUR în preludiul alegerilor parlamentare anticipate din R.Moldova, în primăvara-vara lui 2021. S-a implicat din plin în campania din Basarabia, dar efectele pozitive nu s-au făcut simțite. A făcut diligențe și presiuni să fie angajat consilier în Senatul României, ceea ce s-a întâmplat numai datorită stăruințelor repetate ale lui Claudiu Târziu, George Simion nedorind inițial, conform informațiilor noastre, să fie angajat.
Vă amintim că nașul agentului Iurie Roșca - l-am numit pe dubiosul Val Butnaru, șef al Jurnal TV, la rându-i acuzat de FSB-ism - amenință Podul.ro cu tehnici FSB-iste, cu procese închipuite și apucături de raket - detalii AICI.