"Cum ar arăta o reformă constituțională gândită de Gorghiu și Grindeanu?". Pericolul unei guvernări USL, care include UDMR, semnalat de Dehelean


"Cum ar arăta o reformă constituțională gândită de Gorghiu și Grindeanu?". Pericolul unei guvernări USL, care include UDMR, semnalat de Dehelean

Deputatul USR Silviu Dehelean a atras atenția, în urma discuțiilor purtate de PNL și PSD privind creionarea unui Guvern, că, prin prisma declarațiilor făcute de președinții celor 2 partide, pare că formațiunile politice s-au înțeles, iar astfel România se îndreaptă spre o nouă guvernare USL. În contextul în care liderul deputaților PNL Florin Roman vorbea pe 1 noiembrie despre o majoritate confortabilă PNL-PSD-UDMR, care ar avea și scopul revizuirii Constituției, Dehelean a avertizat că un asemenea scenariu "ar fi cel mai rău lucru care i se poate întâmpla României", întrucât nu ne putem aștepta ca personaje precum Alina Gorghiu, Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, respectiv Sorin Grindeanu să vină cu propuneri care să modernizeze cadrul constituțional. 

CITIȚI ȘI: Finalul primei runde de discuții useliste: Ciolacu transmite că punctul comun dintre PSD și PNL e "buna credință", iar Cîțu cataloghează drept "interesantă" o guvernare USL "prin rotație"

"Din declarațiile lui Marcel Ciolacu și Florin Cîțu am văzut că sunt șanse să ne îndreptăm spre un nou USL.  

Unul din argumentele pentru refacerea USL, pe care l-am tot auzit, este „o largă majoritate care poate modifica Constituția României”.

CITIȚI ȘI: Florin Roman vorbește despre o majoritate confortabilă PNL-PSD-UDMR: "Ar permite inclusiv discuții serioase despre o revizuire a Constituției"

Cum reacționezi când auzi că USL ar vrea sa modifice Constituția?  

Cum ar arăta o reformă constituțională pentru CCR gândită de nume precum Alina Gorghiu și Sorin Grindeanu? Sau, de ce nu, chiar de Florin Iordache. USR își dorește astăzi depolitizarea CCR și modificarea modului de desemnare a judecătorilor CCR. Astăzi, judecătorii CCR sunt desemnați exclusiv de instituțiile politice, Parlament și Președinte, cu majorități simple. Mulți sunt foști politicieni cu o experiență îndoielnică în domeniul juridic.  

Poate noul USL să schimbe asta?

USR își dorește eliminarea imunității. Ani la rând, am văzut cum Parlamentul a făcut scut în fața penalilor anchetați de DNA. Corupții din PSD și PNL vor lupta pentru privilegii pentru penali, nu o justiție independentă.

Oare cum ar arăta o reformă administrativ-teritorială gândită chiar de baroni? USR își dorește reorganizarea administrativ-teritorială a României. Ar trebui să avem o descentralizare reală cu renunțarea la actualul sistem cu 41 județe. Credeți că baronii vor vrea să schimbe vreodată actualul sistem învechit?

USR vrea modificarea modului în care e ales Avocatul Poporului și simplificarea procedurii de declanșare a alegerilor anticipate.  

Oameni precum Marcel Ciolacu și Florin Cîțu, Florin Roman ori Paul Stănescu, vor vrea ei, vreodată, să modernizeze Constituția, să slăbească din puterea baronilor și să dezvolte România? Vor căuta ei să modernizeze statul român? Mă îndoiesc.  

O modificare a Constituției de această nouă majoritate parlamentară mamut care se creionează ar fi cel mai rău lucru care i se poate întâmpla României", a scris Dehelean pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.