Se anunță negocieri cu năbădăi între PNL și PSD. Rareș Bogdan: "Nu se pune problema să renunțăm la poziția de premier! Prima mea opțiune rămâne indiscutabil USR!"


Se anunță negocieri cu năbădăi între PNL și PSD. Rareș Bogdan: "Nu se pune problema să renunțăm la poziția de premier! Prima mea opțiune rămâne indiscutabil USR!"

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a declarat joi, înaintea negocierilor pe care formațiunea sa politică le va purta cu PSD în vederea conturării unui Guvern, că liberalii nu vor renunța în niciun caz la decizia de a propune premierul. De asemenea, Rareș Bogdan a subliniat că, din punctul său de vedere, prima opțiune a PNL rămâne, fără de tăgadă, o guvernare alături de USR. Afirmațiile făcute de Rareș Bogdan ar putea prevesti un eșec al negocierilor PNL-PSD, în condițiile în care din ce în ce mai mulți pesediști au dat de înțeles că vor intra la guvernare doar dacă vor avea și premierul. 

Reporter: Ce concesii sunteți dispuși să faceți la această negociere cu PSD? Ar putea PSD să primească într-adevăr jumătate din ministere sau chiar mai mult?  

Rareș Bogdan: Știți bine părerea mea despre PSD, dar în același timp sunt extrem de conștient că interesul României e de a avea un Guvern foarte repede. Astăzi PNL are 115 parlamentari. Restul, până la 134, sunt în grupul domnului Orban. Deci 115 parlamentari avem noi, 80 are USR, 30 UDMR și, pentru a constitui o majoritate, mai avem nevoie de neafiliați, care sunt 5, sau de o parte din grupul minorităților naționale, care sunt 18. Am avea nevoie de minim 9 voturi pentru a trece un Guvern al dreptei așa cum a fost. Ieri am avut o întâlnire la Palatul Parlamentului cu Dacian Cioloș și echipa de la USR. A fost o întâlnire extrem de bună care a lăsat speranța că lucrurile pot merge spre o refacere a coaliției. (...) Eu vă spun că astăzi vom sta de vorbă cu cei din PSD. Nu se pune problema ca PNL să renunțe în vreun fel la poziția de premier, dar în rest, înainte de orice, chiar dacă mi-e greu să stau de vorbă cu cei din PSD, sunt un om conștient că majoritățile parlamentare sunt aritmetice. Ei au 156 de parlamentari, noi avem astăzi 115 și vom sta de vorbă pe fiecare subiect. Cu siguranță, dacă ne păstrăm individualitatea și vom reuși să venim cu un plan foarte clar de reforme, vom găsi cea mai bună soluție. Din punctul meu de vedere, prima opțiune rămâne indiscutabil USR, dar în cazul în care aritmetic nu putem constitui o majoritate, atunci vom fi nevoiți să stăm de vorbă cu PSD, așa cum au stat CDU și SPD în Germania după 40 de ani de război.  

Reporter: Ați fi dispus să negociați cu parlamentarii lui Ludovic Orban?

Rareș Bogdan: În afară de 4-5 parlamentari ai lui Ludovic Orban sunt absolut convins că minim 10-12 vor vota un Guvern de dreapta fără mari probleme. Îmi pare rău că Ludovic Orban are un astfel de comportament. Nu m-aș fi așteptat niciodată. Sper ca totuși bunul Dumnezeu să-i dea rațiune și să revină la sentimente mai bune.

Reporter: Ludovic Orban spunea că va susține un Guvern de dreapta, dar nu va susține unul PNL-PSD.  

Rareș Bogdan: Din păcate a ajuns să fie din ce în ce mai irelevant. În acest moment, prin atitudinea domniei sale, face mult rău partidului pe care l-a condus și care i s-a supus și care a fost extrem de în regulă în relația cu el.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.