Ludovic Orban creionează un scenariu posibil cu iz uselist: "Iohannis nu vrea să se pensioneze după 2024. Își dorește să determine conducerea actuală a PNL să facă o înțelegere cu PSD"


Ludovic Orban creionează un scenariu posibil cu iz uselist: "Iohannis nu vrea să se pensioneze după 2024. Își dorește să determine conducerea actuală a PNL să facă o înțelegere cu PSD"

Fostul lider al PNL Ludovic Orban a declarat duminică la Realitatea PLUS că președintele României Klaus Iohannis are un plan care implică o înțelegere PNL-PSD, el țintind accederea în funcția de premier după ce-și termină cel de-al doilea mandat de la Palatul Cotroceni. 

Ludovic Orban: Iohannis își dorește să determine conducerea actuală a PNL să facă o înțelegere cu PSD. 

Moderatoare: De ce? 

Ludovic Orban: Pot dezvolta un posibil scenariu.

Moderatoare: Ce miză ar putea să aibă să-și dorească să intre PSD la guvernare, lucru care e împotriva rezultatului alegerilor? 

Ludovic Orban: Eu cred că nu vrea să se pensioneze după 2024. Cred că vrea să fie premier. Poate părea o teorie ciudată. Trebuie să i se îndeplinească câteva condiții pentru a i se putea întâmpla lucrul acesta, să controleze PNL pentru a avea garanția că îl va propune premier pe el când își termină mandatul, să aibă un partid partener care să dea președintele și să fie un președinte care să-l propună pe el, iar partidul partener să aibă capacitatea să formeze o majoritate parlamentară cu PNL în 2024. 

Moderatoare: Spuneți că Iohannis negociază acum ca PSD să ia președinția în 2024, iar el să meargă premier din partea PNL? 

Ludovic Orban: Nu e o situație nouă. Dacă vă aduceți aminte Băsescu a încercat să-i pună eticheta "premierul de la Grivco" lui Iohannis. Atunci am spus că Iohannis nu a participat la întâlnirea de la Grivco, dar, în turul II al alegerilor prezidențiale din 2009, Crin Antonescu a negociat sprijinul pentru Mircea Geoană, candidatul PSD, contra promisiunii PSD că vor face Guvern cu PNL cu Iohannis pe poziția de premier. Deci acest scenariu a existat în 2009. Geoană dacă ar fi fost ales președinte l-ar fi desemnat premier pe Klaus Iohannis, acesta fiind susținut de PNL într-un Guvern PNL-PSD. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.