Reiterez: Certificatul verde este impus ILEGAL pe teritoriul României. Motivele


Reiterez: Certificatul verde este impus ILEGAL pe teritoriul României. Motivele

Revin și susțin, încă o dată, că legislația UE acoperă utilizarea certificatului digital COVID al UE (certificat verde) doar pentru a facilita libera circulație în siguranță în interiorul UE.

În consecință, regulamentul se aplică direct, imediat și integral și pe teritoriul României și numai pentru scopul definit în regulament, așa cum puteți verifica și pe site-ul Guvernului României – detalii AICI

Regulamentul Uniunii Europene NU reglementează utilizarea internă a certificatului verde, însă articolul de care România face uz în mod eronat, cu intenție sau fără, probabil, pentru a impune obligativitatea prezentării unui certificat verde la intrarea în anumite facilități, încălcând regulamentul UE, este art. 49 care spune că:

“În cazul în care un stat membru a adoptat sau adoptă, în temeiul dreptului intern, un sistem de certificate privind  COVID-19 în scopuri interne, acesta ar trebui să garanteze pe perioada aplicării prezentului regulament că certificatele care alcătuiesc certificatul digital al UE privind COVID pot de asemenea să fie utilizate și sunt acceptate în scopuri interne, pentru a se evita situația în care persoanele care călătoresc în alt stat membru și utilizează un certificat digital al UE privind COVID sunt obligate să obțină și un certificat național privind COVID-19".

Scopul utilizării interne este acela de a garanta că persoanele care se deplasează într-un alt stat membru nu trebuie să obțină, în plus, și un certificat național și că prin această platformă digitală, de exemplu, un cetățean belgian își poate folosi certificatul național și pe teritoriul României. 

Prin Ordonanță de urgență a Guvernului nr. 68/2021 se decide că certificatele digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 pot fi utilizate pe teritoriul României pentru atestarea vaccinării, testării sau vindecării titularilor, însă fără a se menționa că această atestarea se face pentru cetățenii străini care se deplasează pe teritoriul României și care nu trebuie să obțină în plus și un certificat național, așa cum spune art. 49 al Regulamentul UE. Astfel, din păcate, voința legiuitorului de la nivel european nu se distinge.

În consecință, Hotărârea Guvernului nr. 1.090/2021, art.4, alineatul (3) spune că persoanele fizice sunt obligate să facă dovada situațiilor prevăzute la alin. (1) și (2) prin intermediul certificatelor digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 68/2021. 

În afara faptului că NU se respectă scopul pentru care a fost dezvoltat certificatul verde, un alt motiv pentru care se poate contesta prezentarea certificatului verde la intrarea în, de exemplu, centre și parcuri comerciale sau în structurile de primiri turistice este nerespectarea art. 20 al Regulamentului UE, care spune că eliberarea certificatelor în temeiul prezentului regulament nu ar trebui să conducă la acte de discriminare bazate pe deținerea unei anumite categorii de certificare, iar în cazurile menționate mai sus, nu se acceptă dovada testării, care este singura opțiune pentru persoanele care nu se pot vaccina, de exemplu, din cauza condiției medicale. 

În altă ordine de idei, este foarte adevărat și corect că statul, prin art.53, alin (1) din Constituție poate restrânge exercițiul unor drepturi sau al unor libertăți pentru apărarea sănătății publice. Sunt absolut de acord cu orice măsură care este în interesul cetățenilor, mai ales în perioade de criză și mai ales dacă nu există alte soluții. DAR tot Constituția spune că restrângerea exercițiului unor drepturi se face NUMAI prin LEGE. Însă și dacă faci asta pe genunchi, folosind un certificat care altminteri nu e făcut pentru a limita drepturi și libertăți individuale, acestea vor fi încălcate și prin lege. 

Oricum măsurile impuse de guvern sunt nelegale, pentru că Hotărârea de Guvern nu este lege. 

Între timp, eu propun următoarele soluții:

– Continuarea campaniei de vaccinare pentru românii care aleg să se vaccineze și deschiderea mai multor centre de vaccinare, inclusiv în comunitățile greu accesibile.

– Aprovizionarea spitalelor cu dexametazonă, care este un corticosteroid care poate ajuta la reducerea timpului de folosire a unui ventilator și la salvarea vieților pacienților în stare gravă sau critică.

– Asigurarea uni stoc considerabil de Remdesivir prin Acordul de Achiziție Comun de la nivel european. România își poate plasa comandă directă la compania Gilead în funcție de nevoie; asigurarea de anticorpi monoclonali pentru tratarea pacienților infectați, care nu au nevoie de oxigen, dar care sunt supuși riscului unei forme agresive a bolii.

– Începerea unei campanii de testare la scară largă pentru cetățenii care nu se vaccinează pentru că, de  exemplu, nu le permite condiția medicală sau din cauză că nu fac parte din grupul-țintă pentru care vaccinul împotriva COVID-19 este administrat sau autorizat în prezent, sau deoarece nu au avut încă posibilitatea să fie vaccinate sau au ales să nu se vaccineze. Testele pot fi achiziționate de România prin Instrumentul pentru Suport de Urgență pus la dispoziție de Comisia Europeană și vor fi gratuite pentru cetățeni.

– Izolarea persoanelor depistate pozitiv și carantinarea contacților. Monitorizare zilnică a stării  lor de sănătate, cu sprijinul medicilor de familie și a asistenților medicali comunitari.

– Facilitarea accesului în instituții publice, centre comerciale, structuri de primire turistice, etc, prin prezentarea unei adeverință care să confirme un rezultat negativ al unui test rapid antigen negativ, indiferent de calitatea persoanei, vaccinată sau nevaccinată, dar a unui test care să facă parte din lista de teste aprobate de Comisia Europeană. Testarea trebuie să fie gratuită și să se efectueze într-un centru de testare. Este adevărat că e nevoie de organizare masivă, mai ales pentru ultima propunere, însă nimic nu este imposibil.

Acesta este ultimul meu comentariu pe această temă a certificatului. Consider că am prezentat deja suficiente argumente legale care dovedesc, cel puțin, că utilizarea certificatului verde european încalcă regulamentul UE și este nelegală. 

Dar nu aceasta este cea mai mare problemă, toți suntem conștienți că e nevoie de responsabilitate generală, iar dacă e nevoie de restrângerea exercitării unor drepturi și libertăți, atunci restrângere trebuie să se facă numai după ce am epuizat absolut toate soluțiile, doar legal și în interesul cetățenilor.

De exemplu, în Franța  există două tipuri de certificate: unul pentru „activități” care facilitează accesul în anumite locuri deschise publicului și este aplicabil până la 15 noiembrie 2021 și altul, certificat „de călătorie”, care este implementat ca parte a „certificatului digital Covid” al UE și a controalelor de sănătate la frontieră. Utilizarea acestuia în format european pentru călătorii este prevăzută legal de la 1 iulie 2021 până la 30 iunie 2022.

În Belgia, Regiunea Capitalei Bruxelles, există un certificat național “Safe ticket” care atestă fie vaccinare, fie testarea, fie recuperarea și care poate fi folosit în format fizic sau electronic pentru facilitarea accesului în anumite locuri și certificatul digital european folosit de cetățenii străini aflați în Bruxelles.

Se fac eforturi considerabile, dar nu suficiente și nici în direcția corectă, din punctul meu de vedere. Iar toată această degringoladă este susținută și de răutatea, nepăsarea multor oameni, inclusiv a multor politicieni. E păcat să etichetezi agresiv alți cetățeni doar pentru că alegerea acestora nu corespunde cu un adevăr propriu. Dragilor, nimeni nu deține adevărul absolut, în afara Domnului, dar toți putem da dovadă de un gram de responsabilitate. Pentru mulți dintre noi cea mai eficientă soluție este vaccinarea, așa spune și Comisia Europeană. Pentru alții, la fel de  mulți, dar care din motive medicale sau pentru că nu vor nici în ruptul capului să se vaccineze, calea este testarea, iar în cazurile de testare pozitivă, izolarea și tratarea timpurie. Nu lăsați emoțiile propriului adevăr să vă întunece judecata, raționamentul. Fiți lucizi, respectați alegerea fiecărui cetățean, fiți responsabili și ajutați-vă între voi, nu dezbinați. Acolo unde vedeți că oamenii nu vă împărtășesc alegerea, încercați să le oferiți o altă soluție, nu îi marginalizați, nu îi desconsiderați. 

România s-a concentrat doar pe campania de vaccinare, este absolut minunat, dar a neglijat importanța testării la scară largă și, implicit, milioane de români care nu pot sau nu vor să se vaccineze. Comisia Europeană are o strategie de vaccinare dar și una de testare. De ce? Pentru că executivul european susține vaccinarea, ca soluție majoră, principală, dar și testarea, pentru combaterea pandemiei. În plus, își dorește să evite discriminarea între cetățeni, își dorește să ofere posibilitatea oamenilor, prin vaccinuri gratuite, să se vaccineze dacă această este alegerea lor și pune la dispoziția statelor membre teste pentru cetățenii care nu post sau nu vor să se vaccineze.

Dacă executivul european consideră că această soluție, care integrează două măsuri, fiecare cu importanța ei, este benefică, noi, România, de ce nu avem încă teste gratuite disponibile pentru cetățeni? De ce am ales calea separării?

Soluția este și la noi, la oameni, așa că vă îndemn, pe cei care alegeți să vă vaccinați, să mergeți la un centru de vaccinare cât mai repede și să îi luați și pe ceilalți membri ai familiei.

Vă rog, pe cei care nu puteți sau nu doriți să vă vaccinați, să vă testați periodic. Știu, pentru voi e mai greu, financiar, pentru că un test PCR chiar și unul antigen rapid sunt costisitoare, acum, dar nu vă pierdeți speranța, există mereu o soluție pentru orice, iar statul încă mai poate să asigure teste gratuite.

În plus, toți trebuie să respectăm regulile sanitare, să ne dezinfectăm mâinile, să păstrăm distanțarea fizică, adică să fim responsabili și să avem grijă unii de alții, atât, nimic mai mult, nimic mai puțin. Putem evita atitudini și discuții interminabile și păguboase care ne plasează în categorii, de parcă nu toți am fi doar oameni, dacă respectăm câteva reguli simple.

În final, vă rog, și pe dumneavoastră, domnilor conducători de stat să încercați să găsiți soluții pentru toți, să vă tratați cetățenii cu egalitate și să oferiți sprijin tuturor, să nu impuneți obligații prin tehnici subversive, când există și alte soluții. 

Să fiți sănătoși, buni și responsabili!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.