Iohannis e DEPENDENT de PSD. Planul prin care președintele vrea să forțeze instalarea unui guvern minoritar PNL-UDMR, lăsând USR în afara guvernării


Iohannis e DEPENDENT de PSD. Planul prin care președintele vrea să forțeze instalarea unui guvern minoritar PNL-UDMR, lăsând USR în afara guvernării

Președintele Klaus Iohannis este dependent până peste cap de PSD, partidul celor trei trandafiri fiind singurul care i-ar putea îndeplini visul acestor zile: un guvern minoritar PNL-UDMR, explică jurnalistul Sebastian Zachmann, pe Facebook.

Vă prezentăm clarificările sale: 

”Rămâne cum v-am spus: Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Cioloș pentru a umili USR, pentru a-l asocia din nou cu PSD și cu AUR. PNL nu a luat niciodată în calcul învestirea guvernului Cioloș. 

E clar că Iohannis vrea să lase USR în afara guvernării, prin urmare ne îndreptăm către un guvern minoritar PNL-UDMR. Singura necunoscută rămâne numele premierului. Și această dilemă îl face pe Iohannis dependent de PSD. 

După mutarea Cioloș, președintele are două variante mari și late: 

1. Vine cu un premier de sacrificiu (Vîlceanu, Bode), care pică în Parlament. Apoi îl desemnează din nou pe Cîțu, iar pe fondul crizei sanitare PSD îl votează. 

2. Îl sacrifică pe Cîțu și desemnează un premier PNL care să fie votat direct de PSD. 

Paradoxal, omul care în aceste zile transpiră cel mai mult din pricina tensiunii e liderul opoziției Marcel Ciolacu. Președintele PSD va trebui să voteze un guvern PNL și în același timp să țină în lesă tandemul Firea-Stănescu, care îl va acuza, la momentul potrivit, de trădare. 

Teoretic, se mai poate reface coaliția PNL -USR-UDMR cu un alt premier liberal, dar asta ar însemna ca Iohannis și PNL să se recunoască învinși, deci e imposibil.

(Foto deschidere: Times New Roman)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.