Ludovic Orban: "Câștigătorii au prăbușit PNL cu 12%!". Precizările făcute de acesta despre plecarea din partid


Ludovic Orban: "Câștigătorii au prăbușit PNL cu 12%!". Precizările făcute de acesta despre plecarea din partid

Fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, a atras atenția vineri, într-un interviu acordat RFI, că, pe lângă problema neconstituționalității unei redesemnări a lui Florin Cîțu pentru funcția de premier, există și o problemă ce ține de lipsa de legitimitate. În acest sens, Orban a precizat că Florin Cîțu ar avea o cotă de încredere de doar 11%, în timp ce PNL ar fi scăzut ca scor electoral la 15%. 

CITIȚI ȘI: Ludovic Orban îl acuză public pe Klaus Iohannis că a încălcat Constituția și că, în doar trei luni, a distrus PNL-ul, afectând „pe termen lung interesele fundamentale ale României”

Ludovic Orban: Pentru mine fundamental e interesul României. Interesul României e ca această criză politică să înceteze cât mai repede. Această criză politică nu poate înceta prin decizia BEx de a-l susține tot pe Florin Cîțu. Florin Cîțu la ora actuală mai are încredere 10-11% și este detestat și neacceptat de aproape 90% din populația României. Nu poți să impui cu forța ca și candidat de premier un om care nu mai beneficiază nici de sprijinul oamenilor și care nu are capacitatea de a forma o majoritate parlamentară. 

Moderator: Dvs. și cei 41 de parlamentari care vă susțin ați vota un Guvern minoritar condus de Florin Cîțu? 

Ludovic Orban: Nu e posibil să se ajungă în această situație pentru că președintele nu poate să încalce Constituția și să-l desemneze pe Florin Cîțu. O desemnare a lui Florin Cîțu încalcă Constituția pentru că încalcă o decizie a CCR care a fost luată în 2020.

Moderator: Asta ca primă nominalizare, dar ca a doua nominalizare vedeți un scenariu imposibil cu Cîțu premier? Acea decizie e cumva interpretabilă. 

Ludovic Orban: Cîțu nu mai are capacitatea de a obține majoritatea parlamentară. A avut darul în scurta perioadă în care a fost premier să-și ostilizeze toate forțele politice. 

Moderator: Echipa domnului Cîțu vă acuză că nu știți să jucați în echipă, că nu știți să pierdeți. Cum le răspundeți? 

Ludovic Orban: Câștigătorii au dus PNL la 15%. Au prăbușit PNL cu 12%, au creat criza politică, iar acum se încăpățânează în a perpetua criza politică ostilizând în continuare românii. Asta nu e #echipacastigatoare, ci #echipademolatoare. Nu sunt ei în situația de a-mi formula mie reproșuri. De când au apărut în viața PNL și a României s-a ales praful și de partid și de coaliție și de țară. Ca atare, nu accept observații critice din partea unor colegi care nu au arătat nimic. 

De asemenea, Ludovic Orban a precizat că cel mai probabil va demisiona din PNL în cazul în care se va face vreo înțelegere cu PSD pentru învestirea unui Guvern minoritar. 

"În momentul de față, pe mine mă interesează să găsim o soluție pentru România, o soluție de guvernare. Poziția mea publică a fost foarte clară, nu cred că există o altă șansă de a forma un Guvern onorabil și benefic pentru România decât prin refacerea coaliției de guvernare. Dacă colegii mei vor persista în speranța absurdă de a obține voturile PSD-ului la învestirea unui Guvern minoritar, evident că există posibilitatea să ne despărțim. Eu nu am trăit atâția ani, ca să mai accept încă o experiență distrugătoare pentru România, cum a fost experiența USL", a zis Orban. 

Întrebat dacă cei 40 de parlamentari care-l susțin vor pleca și ei din PNL odată cu el, liberalul a precizat: "N-am purtat astfel de discuții deocamdată".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.