RFI. Ludovic Orban îl acuză public pe Klaus Iohannis că a încălcat Constituția și că, în doar trei luni, a distrus PNL-ul, afectând „pe termen lung interesele fundamentale ale României”


RFI. Ludovic Orban îl acuză public pe Klaus Iohannis că a încălcat Constituția și că, în doar trei luni, a distrus PNL-ul, afectând „pe termen lung interesele fundamentale ale României”

Fostul preşedinte al PNL, Ludovic Orban, consideră că preşedintele Klaus Iohannis ar încălca Constituţia dacă l-ar desemna premier tot pe Florin Cîţu. Într-un interviu acordat RFI, Orban acuză că Iohannis a încălcat Constituția inclusiv când a intervenit în „competiţia internă a unui partid politic” și că toată acţiunea lui Iohannis în ultimele trei luni de zile nu a făcut altceva decât să distrugă PNL, să distrugă coeziunea, să afecteze pe termen lung interesele fundamentale ale României”. 

CITIȚI ȘI: Ludovic Orban: "Câștigătorii au prăbușit PNL cu 12%!". Fostul președinte liberal, precizări despre plecarea din partid

Ludovic Orban mai spune că decizia conducerii PNL de a-l propune tot pe Florin Cîțu pentru funcția de premier la consultările de luni de la Cotroceni este o inepție: „O aberație, o propunere în primul rând neconstituțională. După demiterea mea prin moțiunea de cenzură din februarie, în momentul în care președintele Iohannis m-a desemnat tot pe mine, PSD a atacat la CCR și CCR a luat decizia conform căreia premierul care a fost demis la moțiunea de cenzură nu mai poate fi propus premier. Ar trebui să citească, mai ales că e o chestiune care ține de istoria PNL. De asemenea, e o inepție politică să vii să-l propui pe Florin Cîțu, în condițiile în care practic cu această propunere de premier, nu există nici o șansă de a forma o majoritate parlamentară. Le readuc aminte colegilor mei, care s-au întrunit noaptea, ca hoții, într-o ședință convocată pe picior, că pentru a putea învesti un Guvern, este necesară o majoritate de 234 de voturi. La ora actuală, PNL împreună cu UDMR nu dețin decât 163 de parlamentari (...). Această decizie reprezintă o dovadă elocventă a ruperii de realitate atât a lui Florin Cîțu, cât și a apropiaților lui Florin Cîțu și arată că pentru acești colegi ai mei, România nu contează, ci contează interesele lor de grup”. 

„Iohannis și-a încălcat statutul constituțional, s-a coborât la a interveni în competiția internă a unui partid politic și toată acțiunea lui Iohannis în ultimele trei luni de zile nu a făcut altceva decât să distrugă PNL, să distrugă coeziunea, să afecteze pe termen lung interesele fundamentale ale României. Acesta este adevărul, un adevăr care este văzut de un număr din ce în ce mai mare de români. Practic, Iohannis pare că nu mai are nici o legătură cu realitatea și toate acțiunile lui Iohannis sunt cu efecte negative pentru România”, a mai precizat Orban. Declarația fostului lider al PNL poate fi citită/ascultată integral AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.