În contextul în care a DNA a transmis, printr-un comunicat, că are pe rol un dosar in rem ce vizează anchetarea modalității prin care s-au achiziționat dozele de vaccin anti-COVID, liberalul Alexandru Nazare a dezvăluit marți la Realitatea PLUS că pe perioada în care a ocupat funcția de ministru de Finanțe a încercat să-l avertizeze pe premierul Florin Cîțu că nu e oportună achiziționarea a 120 de milioane de doze. Însă, premierul i-ar fi reproșat lui Nazare că are o "poziție rigidă". Mai mult decât atât, Nazare a precizat că premierul nu a mai vrut să aibă o discuție tête-à-tête cu el începând cu luna martie.
CITIȚI ȘI: Cutremur la Palatul Victoria: DNA confirmă că anchetează modalitatea de achiziționare a vaccinurilor
Nazare: Am încercat și nu o dată să am astfel de discuții cu premierul Cîțu. În toate ocaziile pe care le aveam, atât în ședințele de Guvern, cât și în diverse întâlniri la Parlament sau evenimente publice îi atrăgeam atenția și-l rugam să-și facă timp să stăm la o discuție așezată despre execuția bugetară, despre nevoile de finanțare și despre diversele probleme pe care le aveam la ministere. Însă, din luna martie nu am mai reușit, nu am mai putut să am nicio întâlnire cu premierul Cîțu. Premierul ar putea să dea o explicație. Nu a dat-o până acum. Erau decizii pe spețe complicate pe care nu aveam aceleași păreri, eu le argumentam pe ale mele, așteptam să avem o discuție să vedem în discuția respectivă pe baza argumentelor încotro o luăm. Florin Cîțu nu-i răspundea la telefon nici președintelui partidului.
Am folosit toate instrumentele pe care le aveam la îndemână. În ședințele de Guvern am luat cuvântul și am ridicat problema, am transmis observații, adrese către Ministerul Sănătății. Am spus clar în adrese că MFP nu vede cum ar putea fi justificabil acest număr de doze. Evident am cerut lămuriri. Ulterior, văzând că lucrurile totuși continuă, am cerut o strategie de valorificare, am atras atenția că ar trebui să avem posibilitatea de a stoca aceste doze, am atras atenția că această strategie de valorificare ar trebui pusă foarte bine la punct, astfel încât să nu irosim banul public. Lucrurile acestea le-am transmis în scris. Am organizat inclusiv întâlniri cu responsabilii din campania de vaccinare. Din nefericire toate aceste lucruri pe care le-am făcut nu au avut efectul scontat. Eu nu vreau să comentez acestă anchetă (a DNA - n.red.). Evident o anchetă trebuie dusă la bun sfârșit. Eu vreau doar să spun anumite lucruri din perspectiva de ministru de Finanțe la acea dată și să enumăr anumite acțiuni pe care le-am făcut. Au fost discuții în Guvern, ceilalți miniștri știu poziția mea legată de acest subiect, dar premierul a zis că am o poziție rigidă. Mie nu mi s-a părut că am o poziție rigidă. Un ministru de Finanțe trebuie să-l protejeze pe premier de orice altă chestiune care-l duce înspre o zonă de iresponsabilitate financiară. Eu așa înțelegeam să-mi fac datoria.
De asemenea, Alexandru Nazare a relatat o discuție avută cu mai mulți omologi de la nivel european, pe parcursul căreia cei din urmă s-au arătat surprinși de faptul că România a achiziționat 120 de milioane de doze de vaccin.
Nazare: Am fost la ECOFIN, la sfârșit de iunie, la Lisabona. Seara, după întâlnirea cu toți miniștrii, după lucrările efective ale ECOFINULUI, am fost la masă, la o cină, cu toți ceilalți. Discutam cu alți 4 miniștri de Finanțe și la un moment dat a venit vorba despre dozele de vaccin. Toți eram la curent cu problema, toți știam că sunt costuri mari, nu era o problemă doar a României, toți ne supuneam aceluiași mecanism de achiziție de la Comisia Europeană. Fiecare dintre miniștri spunea numărul de vaccinuri achiziționat de țara respectivă. În momentul în care eu am spus numărul de doze ceilalți au început să râdă. "Cum de a achiziționat România atât de multe? Păi înseamnă că de asta nu avem noi de unde să luăm, că ați luat voi foarte multe".
Totodată, fostul ministru de Finanțe i-a transmis premierului că ar trebui ca în baza principiului transparenței "să publice toate documentele legate de achizițiile de vaccinuri, sume, prețuri".
Nu în cele din urmă, Alexandru Nazare a mai invocat un motiv pentru care s-a opus achiziționării a 120 de milioane de vaccinuri, fiind vorba despre faptul că acestea expiră, datele oficiale relevând că până în prezent 750 de mii de doze au expirat.
Premierul ar avea o cale elegantă și normală de a ieși din această situație să publice de mâine toate documentele legate de achizițiile de vaccinuri, sume, prețuri, iar astfel s-ar face lumină și evident că dacă au fost prezentate informații inexacte (în legătură cu ancheta privitoare la cele 120 de milioane de vaccinuri - n.red.) ar fi imediat corectate. Evident că achiziția de vaccinuri era necesară. Nimeni nu contestă acest lucru. Nimeni nu contestă că trebuiau făcute achiziții de vaccinuri cu doze suficiente, astfel încât să avem o campanie de vaccinare de succes. Problema e acest surplus, care e important, dacă ne uităm doar la cantitatea de doze expirate anunțată. Vorbim de datele publice, căci restul sunt secretizate. Au expirat 750 de mii de doze până acum, dar expiră în fiecare lună. Numai aceste 750 de mii de doze dacă le calculăm la un preț de să zicem 15 euro vorbim de aproximativ 11 milioane de euro. Și nu vorbim de dozele care urmează să expire. Mai mult, e nevoie de un efort bugetar pentru a susține toată această sumă. Vaccinurile nu au fost prevăzute la începutul anului din bugetul de stat. Noi, MFP, am contestat necesitatea achiziției suplimentare de doze.