DNA a transmis marți, 21 septembrie, printr-un comunicat, că are pe rol un dosar in rem ce vizează anchetarea modalității prin care s-au achiziționat dozele de vaccin anti-COVID.
Redăm comunicatul DNA: "Ca răspuns la solicitările transmise de către reprezentanți ai mass media, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să vă comunice următoarele:
Pe rolul DNA a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID19, de la declanșarea pandemiei până în prezent.
Urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă („in rem”), respectiv abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. Prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat.
Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei/unor persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual care permite strângerea de probe necesare pentru a evalua dacă s-a produs ori dacă nu s-a produs vreo faptă ce ar intra sub incidență penală.
Alte informații referitoare la stadiul anchetei nu pot fi puse la dispoziție în conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001".
Anunțul procurorilor a venit în contextul în care Realitatea PLUS a dezvăluit dimineață, pe surse, că DNA a deschis un dosar in rem ce vizează achiziția de către Guvernul Cîțu a celor 120 de milioane de doze de vaccin anti-COVID. Astfel, ancheta procurorilor ar urmări să stabilească de ce a fost nevoie de un volum atât de mare de doze de vaccin, precum și cine și cum a justificat comenzile ferme lansate pentru achiziționare. Premierul Florin Cîțu ar fi fost cel care a dat semnalul continuării achiziției, cu toate că exista un aviz negativ din partea Ministerului Finanțelor.
Pe de altă parte, premierul Florin Cîțu declara în luna iulie că "România nu a cumpărat 120 de milioane de doze de vaccin anti-COVID, acestea fiind doar comandate în baza unei strategii asumate la nivelul Uniuni Europene care permite, în funcţie de situaţie, şi revânzarea sau donarea lor".
În schimb, liberalul Alexandru Nazare a explicat pentru Realitatea PLUS că, pe vremea când ocupa funcția de ministru de Finanțe, a formulat o serie de obiecții cu privire la inițiativa premierului: "Am formulat observații și când spun asta înseamnă că mi-am exprimat rezerve în Guvern. Am rezerve față de necesitatea achiziției, de modul de lucru și așa mai departe, sunt observații pe care le-am formulat la momentul respectiv, când au avut loc aceste discuții".